"Синята зона" – златна в София

Законопроект предлага паркирането да стане търговска дейност
17 мар 2015 09:24,
58
"Синята зона" – златна в София
Снимка: архив, Булфото

Паркирането в платените сини и зелени зони  ще се превърне в търговска дейност, от която ще се печели, вместо да се покриват само разходите по поддръжката на паркоместата.

Това става ясно от законопроект на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Избраниците предлагат промяна в Закона за движението по пътищата, според която за платеното паркиране ще се плащат не разходоориентирани такси, а цени на пазарен принцип, пише "Труд".

В член 99 в закона, който дава право на общините да се взимат пари за паркиране в градовете, думата "такса" се заменя с "цена".

Още по темата

Една от причините е, че търговските дружества, на които общините масово решиха да възложат тази дейност, вместо да я администрират сами, нямат право да взимат такси. Другата причина е, че местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговска фирма, каквато е и столичният Център за градска мобилност.

В мотивите за промените законотворците определят паркирането в "синя зона" като търговска дейност, при която трябва да се прилага пазарна икономика. Те смятат, че определянето на сумата за паркиране "като "цена" дава възможност на общините да определят размера й на пазарен принцип съобразно търсенето на места за паркиране в различните райони на населените места, както и да регулират количеството на ППС в централните им части".

Вносителите предлагат в закона да се допише, че Общинският съвет определя "цената" и условията за паркиране, а шофьорите плащат на "специализираното звено на общината или на юридическото лице", на което е предоставено управлението на тези места.

"Досега имаше проблем с възможността общините да възлагат на собствени дружества контрола и дейността по паркирането", коментира депутатът от РБ Вили Лилков. В София това се прави от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

"Често беше атакувана наредбата на общината в съда, че едно такова дружество не е минало съответната процедура по закона за обществените поръчки. С това решение даваме възможност не само на Столична община, но и на всички общини в България да могат да възлагат без конкурс дейностите по контрола на паркирането на собствени дружества", обяснява Лилков.

През юни миналата година Софийският административен съд реши, че "паяците" на Центъра за градска мобилност в София незаконно прибират автомобилите на неправилно паркиралите шофьори, тъй като общината неправомерно е предоставила на търговското дружество правомощията по репатриране на колите и поставяне на скобите на нарушителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Софиянец-пенсионерЧиче, ама в Европа има паркинги, а не като тука хем плащаш луди пари за да си паркираш пред вкъщи, хем обикаляш като луд докато си намериш място през 5 улици! Да не говорим, че там тия пари наистина ги използват за да оправят улиците, а не ги крадат.
11
3
 
14
 
! Отговори
Перничанин преди 9 години
ПОне един етажен паркинг да бяха направили, та да не преча на пенсионера под мене
10
16
 
7
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 9 години
Другари , на село може да си паркирате където поискате , но в голям град трябва да има някакъв ред. Сега всеки *** идва от Перник и хоп паркира в центъра баракудата . В цяла Европа в столиците никъде не се паркира в центъра . Всеки си купи по една барака и иска да си паркира навсякъде, че даже и без пари . Да ама не .
9
15
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Като не ви изнася, не се придвижвайте с кола из града. Постоянно давате за пример холандците и скандинавците, които се придвижват с колело? Станете и вие като тях и спрете да задръствате градовете с колите си.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А малко ви е краденето, така ли? Милиони се крадат от тия ш...ни зони и на тия наглеци пак им е малко! Не ви е срам!!!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изедници - само гледате да крадете, а да направите нещо не. Къде потъват сега парите от уж общинската фирма а? авно им се е сторило малко на лапачите и вече всичко без конкурс ще се насочва към "правилните" хора.Нямате срама ей, дано на всички крадци да им приседне.....
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не измислиха едно нещо в полза на народа?Гадни алчни комунисти!!!!
5
3
 
26
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Както обикновено, този бизнес няма да е за обикновените граждани, а само за връзкарите които генерират корупция.
4
22
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Като взимаш 360лв., не караш кола и не паркираш на платено място. Капиш?
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е в израза "без конкурс". Мафията си продължава да работи за собствено благо и ние ще продължаваме да мълчим. Е естествено за пред хората ще си мъмрим, все пак си имаме спортистки манталитет.
2
9
 
30
 
! Отговори
кафява зона преди 9 години
И какво излиза 10 лв./час на жълтите павета, а минимална заплата остава 360 лв....
1
7
 
31
 
! Отговори
ненаситни в лакомият преди 9 години
Тиквените и псевдореформите са ненаситни в лакомията си да крадат пари. Сега болните им мозъци измислиха и понятието "пазарна цена" за паркиране!