Мартенските сметки за парно попариха столичани

За първа зима нова наредба смята прогнозните сметки
28 апр 2015 08:00,
35
Мартенските сметки за парно попариха столичани
Снимка: архив, Булфото

Масово софиянци сигнализират, че сметките им за парно през март са доста по-високи отколкото миналата година или в края на февруари тази зима.

Изненадата в мартенските сметки е резултат от наредбата, по която за първа зима се смятат прогнозните сметки. Целта е да се избегнат ето тези шоково високи сметки през януари и февруари.

Така например едно домакинство вместо 160 лева в най-студените месеци, плаща 130 лева през януари и февруари, но остатъкът се разпределя в месеците с по-ниска консумация, обясниха от "Топлофикация".

Според правилата от тази зима, сметките се изчисляват на база средно месечно потребление от миналата година умножено с коефициента за температура и потребление. Така студеното време и по-голямата консумация вдигат сметките.

Още по темата

"Декември, януари и февруари, когато е най-студено, сметките са по-ниски спрямо истинската консумация и те се разпределят в преходните месеци - март, април, октомври и ноември", обясни пред bTV Боян Паунов от "Топлофикация София".

Според експерти в топлотехниката ефектът на температурата и застудяването е различен в зависимост от сградата. Експеримент показал, че само два градуса изменение в температурата навън реално са вдигнали консумацията в две различни сгради съответно с 9 и 20%.

Така дали и с колко са по-високи сметките за парно тази зима ще се види след реалния отчет на топломерите. Той започва от тази седмица. Топлинните счетоводители определят две дати за засичане. Важно е поне на едната абонатите да осигурят достъп за да не се налагат няколко корекции на изравнителните сметки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Моята сметка за Март е по-висока от сметките ми за Декември, Януари и Февруари. Явно тази наредба не функционира и би трябвало да бъде променена.Топлофикация София отчита в началото на месеца данните за използваната енергия, вече има и данни за температурите през изминалия месец. Сметките излизат някъде около 20 число и няма проблем да се работи с актуални параметри.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да разкарат тези измислени топломери те не вършат никаква работа, а само събират пари. Миналата година всичко беше на нула при мен, но те пак си взеха пари сякаш е отоплявано. Непрекъснато ни лъжат.
11
1
 
31
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 9 години
ЗАКЪСНЕЕШ С ПЛАЩАНЕТО - НАКАЗАТЕЛНА ЛИХВА. СЕГА ПЛАЩАШ БЕЗ ДА СИ ПОЛЗВАЛ . КЪДЕ Е ПРАВДАТА, КЪДЕ Е ИСТИНАТА? ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАТИЧНО ГРАЖДАНИТЕ ДА КРЕДИТИРАТ ТОПЛОФИКАЦИЯТА!
10
1
 
18
 
! Отговори
тея гербаджий преди 9 години
тея си преправиха наредбите, за да няма пак януарски събития заради високите сметки! ако си спомняте и с тока така накараха ЕРП-тата да направят - събираха си парите от съседните месеци, само и само да няма ЯНУАРСКИ СМЕТКИ И СЪБИТИЯ
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще отпаднат лихвите на прогнозните сметки? Как може да дължиш лихва зъ нещо което евентуално ще изразходваш? А ако не го?
8
4
 
13
 
! Отговори
до №3 преди 9 години
До Анонименговориш глупости, с отопление с термопомпа е по-евтино! първо има доста добро КПД, и второ знаеш ли какви загуби има при парното? нашата улица зимата не замръзва! и като вали сняг веднага се топи, защото отдолу тръбите на ТЕЦ-а я подгряват яко!
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Против съм да плащам нещо уж консумирано, при това с лихви. Сметката ни за март е с 50% по-висока. Никода до сега не сме имали толкова висока сметка, откъде ги взеха тези показания назад в годините не знам! В края на всеки сезон ни връщат от надписани показания, но без лихви че са ни работири с парите 7-8 месеа. Пълен абсурд.
6
1
 
15
 
! Отговори
топлото преди 9 години
Прогнозните сметки ги плащаме прогнозно, а реалните - според зависи колко са реални:)
5
1
 
18
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 9 години
Гледат как да оберат парите на хората.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак измамиха столичани...
3
14
 
20
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Може и да е скъпо парното , но само на пръв поглед. Това е най доброто и евтино отопление . С нищо не можеш да си отопляваш целия апартамент по ефективно. Номера с климатиците не върви . Да отопляваш три помещения са по 150 лв. е 450 лв. , а топлата вода , а кухнята , а студената баня . Този номер с климатиците го измислиха търговците . Аз лично всичко съм пробвал, само в парното е истината .
2
3
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
Значи тази година ако реша да не ползвам парно плащам като миналата? Няма да стане! Освен, че е незаконно според правилата на ЕС (всеки трябва да плаща това, което потреблява) е и безкрайно несправедливо. Ами ако не сме в къщи през зимата ?
1
35
 
16
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Аз парно нямам и софиянци НЕ ги съжелявам. Нека им е зле. И нека марулята да е 2 лева. Искаха пазарна икономика ето ви я ,яжте парно.