Нов "метро удар" по таксиджиите, остават "на сухо"

Засилват нощните курсове, за да избият загубите
Обновена: 15 май 2015 07:09 | 15 май 2015 07:00, Александър Попов
78
Нов "метро удар" по таксиджиите, остават "на сухо"
Снимка: Булфото, архив

След като новата метростанция на Терминал 2 на летище София намали драстично курсовете на таксиметровите шофьори, същият удар те понесоха и след пуска на метрото до Бизнес парка в "Младост 4".

Водачите на жълти коли дълго време разчитаха на отдалечеността на тези квартали от центъра на града и неудобния транспорт, за да си докарват прилични печалби. Един курс от летището до Народното събрание например излиза между 10 и 12 лева, пише "Монитор". Често обаче цената скача и до 20 лева, а при чужденците просто се приравнява в евро и печалбата е двойна.

Работещите в Бизнес парка също трудно се дореждаха до такси, но след откриването на линията на метрото стоянката опустя.

"Не можем да виним хората. За курс от "Младост 4" до най-близката станция на метрото аз им взимам между 5 и 7 лева, понякога и 10, ако искат да стигнат до Орлов мост. Да не са луди да ми дават на мен тия пари, когато могат да се приберат за едно левче с метрото”, разказа пред вестника таксиметров шофьор от голяма столична компания.

Той и колегите му се оплакват, че вече трудно изкарват по 40 лева на ден, от които трябва да си платят арендата на колата – 25 лева и да сипят гориво.

За да избият загубите от времето, в което метрото работи, шофьорите залагат на нощните курсове. Тарифата доста често е по-висока от официално обявената в колите от 0,88 лв. Най-големи опашки от жълти коли има пред нощните заведения, а пробег от 10 км вместо 9-10 лева достига до 15-20 лева, твърди вестникът.

При това не става въпрос за "копърки".

Заради спада на клиентелата много таксиджии предлагат колите си под наем, с надеждата за поне някакви сигурни доходи. Ако доскоро за седмица ползване на жълтия автомобил се плащаше 180 лева, сега цената е спаднала до под 100 лева, като дори уикендът е безплатен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
3
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Аз пък си взимам винаги Йелоу или Зелените Таксита. Почти винаги съм доволен от шофьора, услугата и цената. И бакшишите са хора, и те гърла хранят. Който е добър в това, което прави и не се бара за мъдете по цял ден, няма как да остане гладен, в какъвто и бранш на бачка!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека, така им се пада защото последните години се увълчиха до неузнаваемост. Ако те качат за кратък курс все едно ти правят услуга. Последният път от летището до Оборище, таксито летя с бясна скорост, за да се върне после и да причака още някой слизащ от същия полет. Оставих с 2.20лв. отгоре, а отговора беше: "пфф, аз те качвам тебе вместо да кача някой до Люлин, а ти тука ми буташ някакви си смешни 2лв., дръж си ги" !!! Нямах думи просто...
59
2
 
3
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 8 години
За 5 евро да те возят от точка до точка си е много достъпен лукс. Аз в София се возя мощно на таксита, да избивам комплекси, че в Запада са само за чорбаджиите.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименкъде ги изкара тия 25К таксита в София? разрових се и видях че през 2012 е имало 6К. Не ми се вярва за 3 години броят им да е нарастнал с 19 хиляди.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 25 000 са официалните таксита в София. Лондон е 12 милиона, такситата са му 12 000 броя, Ню Йорк е 14 милиона и такситата са му 15 000 брояГоре долу стандартът е на 1000 жители 1 такси ....
56
0
 
2
 
! Отговори
неволя преди 8 години
Тц тц па не вървеж.Как па се на нас да се случи?
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да се събори метрото за да имат хляб таксиджиите !
54
2
 
15
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
Ще ми се оплаква ГАДИНАТА че висял по 15 часа на ден за някви си 100-120 лева
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да мрът бе да мрът и тва е !
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай сиктир меазим бакшиши имат семейства ама брамчат по ***
51
2
 
6
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
Да загиват гадовете
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте злобни Уважаеми!Деведесет процента от вас не ползват таксита,и не знаят за какво става въпрос,но се изхождате по сайтовете.Някои от тези "бакшиши"имат семейства за хранене и са почтени хора!
49
6
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
За да станеш добър IT специалист в Англия се плаща на година в института по 70000 лв. и след това ги търсят в Австралия с заплата годишна 400000 долара......az sum scetovoditel vuv firma.Pri nas naeha programist /minalata sedmica/ da ni napravi nov sait za prodazbi po internet i da go poddurza dulgosrocno.Ne znam / vse oste/ na kakva stavka e naet, no ot nego znam, ce uci deveta godina, kato nacalnite 5 e plastal po 7000 evro na godina, a prez tazi ste triabva da zaplati 13k evro
48
1
 
24
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
Просто няма хиляди коли на град с един милион жители. Това са хора мързеливи и озлобени , че не могат с два курса да пият уиски . Как и да го мислиш браво на метрото.
47
3
 
3
 
! Отговори
ivan преди 8 години
Остава да ни информираш и за цената на бензина в Дубай .Тогава може да правиш сравнение !
46
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
те фалбите са безплатни.
45
1
 
2
 
! Отговори
комент преди 8 години
На Люк Бесон поредицата от -- 1985 Subway -- 2000 Taxi 2 -- 2002 The Transporter -- тоест заменят такситата и стават дистрибутори на сладолед от Банкя ....
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бакшишите, с малки изключения, са едни от най-големите ***. Изкълчих си преди три седмици глезена, оттогава ми се налага да ползвам таксита за разстояния от 1.5км - 2км. Налага ми се да викам такси по телефона, докато стоя на 2м от стоянка на бакшиши, защото никой не иска да ме качи, въпреки че видимо куцам. Голяма част печелят и от ***, които разкарват вечер. А в Добрич например, всички качват на всякакви разстояния; явно тия тука добре изкарват, така че да не реват, че нямат пари.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако доскоро за седмица ползване на жълтия автомобил се плащаше 180 лева, сега цената е спаднала до под 100 лева, като дори уикендът е безплатен.--------------Ще я взема за събота и неделя :)
42
3
 
46
 
! Отговори
Иван преди 8 години
На мен доста таксиджии са ми се хвалили, че изкарват по 100 лв. на ден преспокойно, така че не ги мислете.