Цар Самуил свежда очи край депутатите

Президент, премиер и патриарх ще отдадат почит на владетеля
5 юни 2015 20:00,
162
Цар Самуил свежда очи край депутатите
Снимка: архив Булфото

Паметникът на Цар Самуил в столицата ще бъде открит официално в понеделник. Монументът ще бъде поставен в парковото пространство пред базиликата "Света София".

Така скулптурата на великия владетел ще се извисява на няколко крачки от катедралата "Св. Александър Невски" и Народното събрание. Царят е изобразен изправен, но свел глава. Държи меч в лявата ръка и жезъл с кръста в дясната.

Още по темата

В официалната церемония по откриването почит пред паметта на великия български владетел ще отдадат президента Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Негово Светейшество патриарх Неофит, шефката на парламента Цецка Цачева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Паметникът се издига по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха, наричана от историците "българската епопея" за независимост, съобщиха от Столична община.

Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции и се реализира с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.

В проведения от Фондация Българска Памет конкурс през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които 7-членно жури избра за реализация проектът на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова.

В тържествена церемония ще вземат участие Националната гвардейска част, Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
3
 
! Отговори
Ivanov преди 8 години
Що е маке все е ***
112
1
 
5
 
! Отговори
До 124 преди 8 години
И как ти хрумна, че България по времето на Самуил е била най - голяма ?!
111
2
 
5
 
! Отговори
до: Професора преди 8 години
Умишлено не са написали в История на България , сети се сам защо
110
3
 
5
 
! Отговори
Професор М.Колев преди 8 години
Чета чета и пак не намирам нищо за Дасикановите българизирани ромчета , как и кога са приели християнската вяра , питам се дали не е имало пък Възродителен Процес за тези Дасикане рома преди 100 години в България или меже би по рано
109
2
 
9
 
! Отговори
до 129 преди 8 години
"византийски хронисти пишат че император василий воюва с българите"Работата е там, че "българи" са викали на всички диви племена на север. Съвременните държави нямат нищо общо с древните, даже географията (примерно Самуиловата държава е била в днешна Македония, Аспаруховата във Варненско). Опитът да се пренася древността върху съвремието води до комични ситуации като двойната история в България и Македония.
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой и с каква цел издига култа на Самуил? Нима няма по-велики и заслужаващи нашата почит български владетели? Самуил - позволил да бъде изненадан и нападнат внезапно от ромеите, избягал в паника от бойното поле и оставил воините си да бъдат пленени, унизени и обезчестени. Самуил ли е пример за подражание на нас и бъдещите поколения?
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
car samoil,georgi dimitrov,goce delcev,jane sandanski,nikola vapcarov,dame gruev,todor aleksandrov,vlado cernozemski,dimitar blagoev i red drugi se MAKEDONCI A NE BUGARI
106
9
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 8 години
Македонците също не искат да си цензурират историята, защото българите си въобразяват, че Самуил е техен цар.Не разбра ли, че на Балканите историята тече в няколко версии и сверяване няма да има никога.Чърчил е казал: Тия произвеждат повече история, отколкото могат да консумират.
105
1
 
17
 
! Отговори
монархист преди 8 години
И по-точно хан Крум трябва да е над депутатите , като го видят да се сещат за неговите закони.
104
2
 
6
 
! Отговори
kk преди 8 години
4eta komentarrite po dolu i mi stava ma4no,kak ne 4etete predi da pi6ete gluposti zar SAMUIL e Balgarski zar ,navsqkade v 4ujdestrannite isto4nizi a i toi sam se imenuval taka, vtoro pri nego Balgariq e bila nai gollqma,tretoto toi e branil Rodinata ne samo ot Vizantiq a i ot taka liobimata na nqkoi Rusiq i e svel glava ot maka po svoite voinizi,zar Samuil e nazionalen geroi .
103
3
 
14
 
! Отговори
монархист преди 8 години
Няма лошо, но първо според мен трябваше на победителите като хан Аспарух, хан Крум (при него е присъединена София към България) цар Симеон Велики, хан Тервел и т.н. А ние пак започваме с тези които са претърпели крах някъде.
102
9
 
10
 
! Отговори
до 113 преди 8 години
Ами след като ми виждаш IP-то и от 2 дни пиша глупости, защо не ме блокираш.Нали работиш в тази демократична и незавсима медия, обслужваща мутрите и олигархията.Пък аз не ги харесвам особено - нито първите, нито вторите.
101
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Е, как така ме наричаш МАКЕДОНСКИ ***, след като според теб няма Македония и македонци. Обясни ако искаш."Няма я онази древна византийска Македония, това, което съществува днес е населено със славяни и се нарича БЮРМ.Би ли ми обяснил какво целиш с опитите си да насадиш мнението, че Самуил не бил български цар? Също така защо отваряш по няколко страници, за да си слагаш сам плюсчета на мненията? Лъжеш само себе си така.
100
6
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Подкрепям да има паметник на този велик владетел, и то в столицата. Но защо е навел глава така тъжно и смирено? Аз поне не съм виждал паметници на велики владетели по света, които да не са изобразени гордо, царствено, победоносно... Защо нашият не е такъв?
99
13
 
10
 
! Отговори
до 113 преди 8 години
Е, как така ме наричаш МАКЕДОНСКИ ***, след като според теб няма Македония и македонци. Обясни ако искаш.
98
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И според мен построяването на паметник точно на този цар си е откровено заяждане с Македония. Нямаше нужда да загрозява хубавата градинка, която и без това е толкова голяма."Не ти ли омръзна да киснеш два дни под статията и да се опитваш да симулираш, че си българин? Поне да си беше сменил IP-то, за да не си толкова явен. Повтаряш едно и също в продължение на два дни. Македонски ***, никога няма да имате българската история, никога!
97
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И според мен построяването на паметник точно на този цар си е откровено заяждане с Македония. Нямаше нужда да загрозява хубавата градинка, която и без това е толкова голяма.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eee, Боко, Веждата и Шибидар тярбваше да го направят с 80 см по-висок, за да е по-голям от този в Скопие. Как може такова нещо.
95
12
 
13
 
! Отговори
/// преди 8 години
Цар Самуил царя на Дасикановите ромчета в България , но не и на българи
94
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Короната не е българска - някаква смесица от австо-731унгарски мотиви с германски елементи.Кому беше нужна тая поредна фалшификация ?