Издигат паметника на цар Самуил в София до месец

Ще го поставят пред църквата Св. София, там се черкувал
6 апр 2015 16:13,
26
Издигат паметника на цар Самуил в София до месец
д-р Милен Врабенски. Снимка: БТА

Паметникът на цар Самуил в София ще бъде издигнат приблизително до месец. Това съобщи днес във Варна председателят на фондацията "Българска памет" д-р Милен Врабевски, който участва в ХVI пролетен семинар на фондацията край Варна, пише БТА.

Паметникът ще бъде издигнат в центъра на столицата пред храма "Св. София", където най-вероятно цар Самуил се е черкувал, обясни Врабевски. В отговор на въпрос той уточни, че лично финансира изграждането на паметника на цар Самуил. Врабевски посочи, че го финансира с доброто желание да даде пример за необходимостта от паметници на български владетели в центъра на столицата.

По добра стара европейска традиция хората в ЕС се гордеят с културно-историческо си наследство и с приноса си за европейска цивилизация, коментира той. За такъв принос ние имаме изключително много примери и те трябва да бъдат показани по някакъв начин, каза Врабевски.

Председателят на фондацията подчерта, че ще отдели специално внимание на две годишнини по време на семинара. Едната е 1000 години от кончината на владетеля цар Самуил, а другата - 1150 години от приемането на християнството за официална религия на държавата България.

През тази година в семинара, който продължава до 9 април, участват 200 деца. Те са от българските диаспори в Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, както и Югозападните Родопи и от Североизточна България. Лектори ще са проф. Евелина Келбечева, проф. Пламен Павлов, д-р Ана Кочева и други с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност.

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
гост преди 7 години
Отн.:'Егати племето неблагодарно българско предателско'1. Образът от паметника няма нищо общо с ист. въстановка на цар Самуил2. Има и други царе, които са може би малко по-достойни за това място -като напр. цар Борис I (за християнството) или Симеон I (за интегритета на BG) 3. Самуил даже не е бил и цар по това време-цар на BG официално е бил Борис II, а след това имп. Роман4. И каква точно е огромната заслуга на Самуил, който фактически е възпрепятствал влизането на BG в Цивилизования свят?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пешоТака е. Навсякъде, включително на най-хубавите места в столицата, са нацвъкани предимно руски паметници (и цвъкането продължава - като хищник, който маркира територия) и гръцки също - паметникът на Св. София (гръцка героиня). А и самото име на столицата ни е гръцко. Българското име на столицата ни - Средец все още не е възстановено - първото решение на първия общински съвет (1879 г.), по време на руското управление на Княжеството е отменено от руските власти ...
20
1
 
5
 
! Отговори
без преди 7 години
Браво, хубава новина!
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ае, стигас простотии, бе...
18
1
 
6
 
! Отговори
PLACE преди 7 години
И да се построи на мястото на ***-монумента на окупаторската чуждосъвецка армия!
17
2
 
5
 
! Отговори
пешо преди 7 години
е разгеле, някой да се сети!! омръзна ми като разхождам туристи из центъра да ме питат постоянно защо имаме само руски паметници. крайно време е държавата и общините да се замислят за значението на паметниците - и като възпитание и пример за жителите, и като имидж за туризма.
16
5
 
1
 
! Отговори
алелев преди 7 години
само да не потръгне някоя идея тип скопие 2014 че съвсем ще ме е срам да ходя по улицата
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZARADI NEGO OSLEPILI 15000 COVEKA ,DOKATO TOI IYAL,PIL I SE VESELIL.
14
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самоил е македонси цар, не бугарски !
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направето му на човека той е от Герб
12
4
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
не се е напълнила,а винаги е била пълна с комплексари
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори кан Аспарух първо е стигнал не до Варна,а до Софето превзел я и от софийските римски терми гледайки морето е подписал мирния договор с Византия
10
8
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 7 години
простотията няма граници - София се напълни с комплексари . Да вземат да построят и мини Колизеум та простотията да е пълна
9
4
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Явно си последовател на лъжите на Шибидар. Чети и други източници - ИСТИНСКИТЕ, а не патриотарските фалшификации на един ДС-доносник, самопровъзгласил се за професор.
8
6
 
6
 
! Отговори
петър преди 7 години
Дали се е черкувал там , не зная. Но че е идвал в София си е исторически факт. Идвал е в София, обсадил я и превзел.Това е една от причините за войната на Византия срещу него.Първо прочетете малко история, после се правете на многознаещи в нета.
7
3
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Искторията по принцип си е лъженаука и периодично се променя според конюнктурата. Сега очакам гърците да излязат с изявление, че Цар Самуил е гласувал от дете за СИРИЗА.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжите Божидарови край нямат ... още малко ще ни каже, че Цар Самуил е бил заклет пръвърженик на ГЕРБ.
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цар Самуил никога не е стъпвал в София..Не е вярно!Често се е черкувал в храма "Св. София", както и в съседния"Св.Александър Невски". Цар Самуил е бил скромен, возел се е в метрото.Особено е обичал шкембе чорба, уиски и чешка бира.
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цар Самуил никога не е стъпвал в София. Въобще не е минавал по на север от Охрид. Кому са нужни тези фалшификации на историята ?
3
2
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
На избраното място няма достатъчно простор за голям паметник. С по-малък цар Самуил ще излезнем по-малко българи от братята от Македония :).