2020-a: София модерна и зелена, прави от боклука гориво

След 5 г. в столицата почти няма да остават отпадъци за депониране, сочи програма
Обновена: 24 юни 2015 09:41 | 24 юни 2015 07:00, Красимир Ангелов
51
2020-a: София модерна и зелена, прави от боклука гориво
Снимка: Булфото

След 5 г. в София почти няма да остават битови отпадъци за депониране, става ясно от програмата за управление на отпадъците за предиода 2015-2020 г., която е качена на сайта на Столичната община, съобщава “Труд”.

Така към 2020 година изхвърленият боклук в столицата ще бъде 627 235 тона годишно, като 410 000 от тях ще се преработват в завода за отпадъците край село Яна. Предвижда се други 196 000 тона да бъдат рециклирани, а останалите малко отпадъци – зелени и био, да бъдат компостирани.

Според програмата към 2020 година трябва депата за боклук в Суходол, Долни Богров и Враждебна да бъдат закрити и рекултивирани, а нерециклираните отпадъци да се карат в новия завод.

По всяка вероятност той ще започне работа още тази есен. А след 5 години трябва да бъде готово и съоръжението, което ще произвежда по 178 452 тона гориво годишно за “Топлофикация-София” от отпадъците.

Според изчисленията след преработването в завода от боклука ще остават около 75 635 тона остатъци за депониране. Остатъчният капацитет на клетките край село Яна е 3 074 257 тона, отбелязва изданието.

Прогнозите сочат, че до 2020 г. на един столичанин ще се падат около 460 килограма отпадъци годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Володя....$$§%% преди 8 години
Спомням си 2006г. "танкиста", футболиста, миссис България с прякор на Зеленчук от село Банкя, как ни говореше...... как през 2011г. София ще има не един, а 2 завода за ***!?!? 2015г. лъжливото офффчарче се крие като шумкар от народната любов. Комунистите винаги говорят в Бъдеще време и никога не им се получава както са го намислили. Оставка. фъндъкова в затвора за етнически престъпления
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има смет, няма да има сметища! Всичко ще е в газообразна форма, за да стигне до всички! Нищо в природата не се губи, само се преобразува...
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...разказвали чичовците като са се връщали от София.Я да видим сега колко негатив ще съберем? :)
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аххх как завиждаааш! ;)Първо, столицата не е по-*** от повечето ни градове, строи се и се благоустройва постоянно... за разлика от твоето родно Долно Панталоново, където ако местния ти кмет-търтей го мързи да изпринти няколко листа и да напарави някой проект и да вземе едни европари, ама щот' е мързелив и некадърен предпочита да направи некоя заменка с брат'чеда и да мрънка ,че некой го спъва и нема пари.абе изобщо пишете си вие селяците няк'ви неща дето деда ти у комунизъмо са му ги разказ
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли изобщо не ми се вярва! Като гледам за последните 5 години нищо особено не се е променило в София (с изключение на метрото, което пак е капка в морето). За мен лично животът се подобри, защото тогава бях студентка, сега завърших и работя, след 5 години сигурно ще съм по-добре, но тези смешни обещания да ги пробутват на някой друг ;)
25
2
 
1
 
! Отговори
Михаил Цветанов преди 8 години
Фъндъкова поне прави нещо за града си. Вие "Софиянците" ако се отнасяхте по-сериозно към опазване на околната среда, София нямаше да изглежда като едно бунище. Всички сте си виновни за това. Не плюйте кмета който за ВАС работи.П.С. Не съм от София но виждам какво става там и по другите места
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София никога не може да бъде модерна -грозни панелни квартали без тротоари и улици - град без река няма такава жалка столица в Европа- огледайте се дори Тирана е много по-хубав град вече
23
2
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Софиянец ли си, реститут ли си, общинар на вахта ли си, не се знае, но явно си напълно изфирясало куку!
22
2
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
А, бе. Ако не ти плащат за писанията, ти трябва да си напълно изкукал или да не си виждал София от преди реформите.Тогава тов абеше един зелен град, в който беше приятно да се живее.Сега застроиха почти всички паркове и градинки, а също и доста детски площадки. Приватизираха множество детски градини и направиха още куп безобразия.А ти хвалебстваш тука, сигурно ти харесва много резултата от далаверите около строителството в София...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ще създаде ли от *** свестни политици-патриоти?!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази лъжа с завода за *** и всичко останало ни я пробутват вече за 4-ти избори.За пръв път с легендата за бокклука Боко стана кмет. Тогава тези лъжи бяха нещо свежо.После свири тази плоча за първия си мандат като премиер.От тогава насам за всеки следващ период на избори ни я пускат. Стана шлагер, но се изтърка.Моля сменете тази изтъркана плоча, че вече никой не ви вярва на будалкането!
19
4
 
8
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 8 години
Колкото и да се напъва червения *** нищо не може да каже съществено . За негово сведение за светлото бъдеще в сп. Космос отговаряше правешкия овчар Тодор Живков и тогава наистина се пишеха небивалици , но по поръчка на ЦК на БКП . Така , че по добре вижте какво са построили комунистите - нищо само гета да живеят сега другарите , а партийните шефове си построиха къщи в Бояна , като откраднаха земите на хората. Мерси от такъв социализъм .
18
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
Научно-фантастични мечти. Правилно един човек по-долу си спомня за списание "Космос". Дано 50% от написаното да е истина.
17
8
 
18
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 8 години
Дай на комунист-социалист да управлява пустинята и след месеци няма да има пясък. Поклон на Софиянци , че в последните 25 години никога не гласуваха за БКП-БСП . Така нашия град стана истинска Европейска столица с удобство за гражданите .
16
5
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
A v ostanalata Bulgaria??? Samo V Sofia li se izhvurliat bokluci????
15
2
 
20
 
! Отговори
мизъри преди 8 години
Спомням си някога в сп. Космос картинки на София през 2000 г. - футуристични автомобили, хората с дрехи като от Стар Трек, някакви заоблени сгради... Но виждам само че колкото по-напредваме в бъдещето и технологията, толкова по-голяма става и мизерията. Ще скрият контейнерите под земята. Ами хубаво, но както е тръгнало това ще даде начало и на новата раса на морлоците, която скоро ще да доминира.
14
8
 
16
 
! Отговори
sofianec преди 8 години
Като не харесвате Фандъкова, може ли дадете пример какво са построили кметовете на бсп и дпс. Освен палати за тях и децата им, друго?
13
1
 
17
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
*** в България може да ги оправи само един нов Пиночет!Защото поколения наред *** правят нови ***.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на бас,че лъжат!Заводът за преработка на смет го градят от 1190 г и още не е започнало проектирането му.През 2020 г България ще е сметище,с кяколко катуна върху него ,благодарение на тази крадлива и некадърна върхушка във властта ,която няма мърдане от четвърт век.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живей, живей Картофка!!! Нагуши кинти, заживя в лукс а Софето си е мръсен, задъхан и лош град за живеене. Защо тази *** се вози в толкова скъп Мерцедес? Кой и защо плаща при тази мизерия? Не може ли една Шкода? Или краденето от всичко и заделянето за Императора от Б е в основата на цялата гадост?