Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата

Подозират, че зад клошарите стоят сериозни бизнес интереси
7 юли 2015 12:56,
104
Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата
Снимка: архив Булфото

Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

"Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции", отвърна Бургуджиев пред "Нова телевизия" на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

Шефът на "Екопак" обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към "материалите в контейнерите".

Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

"Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери", каза той.

Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа "сергия за един лев", на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Мо преди 8 години
Когато "без да искат" и "без да знаят" унищожават всяка 2-ра фирма в страната и прогонват гражданите й да мият чинии в чужбина, ТОВА е законно. Когато най-големите престъпници се тълпят в бялата сграда с-у конника в Сф и ни представляват, ТОВА е законно. Ама виж, ровенето в ***, брат, ЕЙ за тва влизаш в панделата, НЕЗАКОННО Е, остави се на здравната система, тя ще те оттърве от законните убийци
62
0
 
2
 
! Отговори
Мо преди 8 години
Когато се трудиш половин век за тази държава, да ти вземат парите за пенсия и да ги дадат на някое дебело прасе и др. олигарси - това е законно. Когато дават соц. помощи на бедните вместо да създадат НОВИ работни места, когато ги правят зависими от това, което им сипят в купичката - ТОВА е законно. Когато поставят гражданите си на ръба на оцеляването, когато всички се смеят на Тиквоний какви съвети ръси в ЕС за ограничаване на плащанията по пенсиите - ТОВА е законно унижение за всички ни.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dda, klosharite i kuchetata sa osnovnoto neshto, koeto pravi vpechatlenie na chujdencite tuk, i im napomnq, che sa na mqsto dalech ot Evropa
60
0
 
3
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
На кофата пише оставка-хихи. На други съм виждала цска,левски.:) Аре стига оставете ги да си ровят на нас не пречат а и си плащаме солено данък смет
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха ха ха ха ! Колко е добре човек да се посмее в края на работния ден. От къде по точно ще им ги вземат тези 1000 лева. Той ако има 1000 лева за вас ще рови ли в кофите ? *** сте и *** ще си умрете. 100 лева от тези ще ги видите през крив макарон ! Не 1000 лева а принудителен труд. Нарочно исипват кофите.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остави че ровят. Една от махалата всеки ден води цяла тайфа дечурлига до кофите. Изсипват ги на шосето вземат каквото искат и зарязват воклука на улицата. Една възрастна жена им направи забележка, щяха да я отрепят с камани. Добре че входа на блока беше отворен та се скри жената. Напаст братя българи! Един Господ знае какво тежко тегло теглим с тази агресивна нечовешка пасмина
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-бързо приемайте този закон. Клошарите са напаст и нямат място в обществото!
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се смееш ли, да плачеш ли?! Ще глобяват тия дето ровят о кофите. Ами давайте. Така се отчита дейност. Но със сигурност 1ст няма да приберете с подобна мярка. Тия по кофите ровят по принуда, а не защото много им се иска! А и главните заподозрени са едни убавци, които ток не плащат, па глоба ще им събират!!! Поредното мъртвородено от чиновническо безумие.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, аз оня ден рових в контейнера, защото бях изхвърлила нещо, което ми трябва и к'во - 1000 лв!??!?! Освен това, по тяхната логика всъщност рециклиращите фирми са завзели бизнеса на клошарите, защото ровещите по кофите хора ги е имало много преди екопак
54
0
 
10
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Всички "босове"на рециклиращи компании да не забравят кои им създаде компаниите,с какви средства,и как им се осигори гарантиран доход"екотакса"Независимо че "гладуват"и са за съжаление,нека се огледат колко по чиста е България след тяхната "активна дейност"Не се натягайте да изядете повече,отколкото ще изходите-може да се ***!!!
53
1
 
9
 
! Отговори
възмутително преди 8 години
не може да искаш да свалиш от гърба на най-бедния и едничката му риза, всичко да му вземеш, и после да кажеш- ами това, че са бедни не е мой проблем, а на социалното министерство?! Какъв е този човек, нормален ли е??? Той бил ли е някога гладен? Аз неведнъж съм виждала стари хора да ровят по кофите и да вадят огризки и обелки от зеленчуци. Иска ли той да е тяхно място, а? На нормалния човек ще му се свие сърцето от тази гледка, а не да обяснява за глоби. Ей, т....ко, на оня свят пари няма
52
2
 
3
 
! Отговори
не им пречете преди 8 години
Сортирват видовете *** сръчно и бързо. Така спестяват на общините милиони левове. Нека само да го правят нощем за да не шумят. За тях това е бизнес . В големите градове дори се забелязва конкуренция от рода на " тази улица е моя , оная твоя ".
51
1
 
8
 
! Отговори
не е истина преди 8 години
Да си кажа честно ромите не са ми любимци, но те от *** се прехранват. И не съм съгласна да им вземат дори и това, защото шефа на сметосъбираческата фирма иска нов мерцедес. Това е потресаващо! Да не говорим колко много ще се увеличат кражбите. Щото ако и тези мизерни доходи ти отнемат, няма как все нещо трябва да се яде. Пак ние ще го отнесем с двойни кражби, за да може някоя мутра, дето сега е бизнесмен със смет, да си купи нови коки, къщи, и т.н. Бива, бива лакомия, ама чак толкова...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До преди няколко години като нямаше такива фирми да не би да сме рециклирали? Добре, че са от Екопак, та да ни светнат, че имало те такова жУвотно рециклиране.
49
1
 
17
 
! Отговори
не е истина преди 8 години
каква държава сме ние- караме се за ***!!! На кого е ***-ами на никой- на който си го намери пръв! Що за наглост е тази боклукчийска фирма да обяснява какви инвестиции била направила и как очаква печалба, а в същото време всички ние плащаме такса смет и тя никак не е ниска!!! Щом очакват печалби от рециклирането на ***, защо плащаме такса смет. И мен лично никой не ме е питал дали искам да си давам *** на тези фирми - те автоматично са решили, че е техен. Айде бе!
48
0
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Сметта не е в кофите, сметта е на площад Народно събрание, на Дондуков 1, а най големият *** е на Дондуков 2
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Столичната община взриви *** от алчност, даже батимбойко не мож ги стигне.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие виждали ли сте за какво става дума? Влизат в контейнера, изхвърлят всичко навън, взимат само това, което ги интересува, а останалото го зарязват да си гние на улицата и да го разнасят кучетата! Отвратително! Така, че аз съм твърдо ЗА да се забрани ровенето по кофите. Като са толкова бедни, има си социално министерство.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До долнияаз си плащам данъците и аз решавам кой да ми събира ***. Само че фирмата прави джиджи-биджи с общинарите и моите данъци птъват някъде. А клошаря данъци ми не иска, дори няма да е принуден да краде, а ще я върши по-ефективно и по-евтино.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реално погледнато клошарите вършат работата по-ефективно. Нямат разходи за гориво, за осигуровки, няма и печалба, която да я плащаме ние чрез данъци. Проблема е, че не могат да лапат и от ***....Клошарите са крадци! Ровейки в *** крадат от печалбата на фирмите които отговарят за ***. Закона трябва да защитава бизнеса от крадци - това е демокрация!