Обичайна гледка: Куче без каишка, акащо на воля!

500 стопани са проверени в София, 200 са хванати в нарушения
9 юли 2015 17:52,
54
Обичайна гледка: Куче без каишка, акащо на воля!
Снимка: архив, Булфото

Повече от 1500 проверки на собственици на домашни кучета са  направени от началото на годината в столицата, съставени са над 200 констативни протоколи за нарушения, съобщи днес пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя информира, че сред най-честите нарушения са липса на регистрация на домашните кучета, неспазване на хигиенните норми при разходка, извеждане на животните без каишка, както изисква законът.

Тя изрази съжаление, че тези норми не се спазват и се стига до случаи като този преди дни, когато дете пострада от домашно куче в двора на столично училище.

Фандъкова посочи, че директорите на общинските училища стопанисват дворовете и правят всичко възможно за осигуряване на реда чрез видеонаблюдение, охрана и дори поставяне на бележки за спазване на реда.

Според кметът обаче от решаващо значение е отговорността на стопаните на домашните кучета, чиито деца също играят в училищните дворове.

Фандъкова посочи, че мерките, които Столичната община изпълнява през последните три години, са довели да намаляване на броя на бездомните кучета.

Кметът припомни, че през тази година е разширен приютът от отворен тип на територията на общината, а скоро предстои безстопанствените кучета да бъдат преброени.

Столичният кмет изрази удовлетворение, че вчера на заседанието на Министерския съвет е приет докладът на министъра на земеделието за промени в закона, за да може най-сетне да бъде изготвена Национална програма за бездомните кучета, която да ни доближи до трайно решаване на проблема.

"Налице е ясната политическа воля това да стане", коментира Йорданка Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
п.с. Преди два дни в кварталната градинка, обособена като детски кът след основен ремонт на скоро и поставени големи табели "Забранено за кучета", малки деца бяха объркали кучешки *** с камъчета и строяха замък. Готино, а? Кучетата не са виновни, виновни са глупаците, които са решили, че е много хуманно да гледаш куче, без да му плащаш данъка и да ти е другарче за кафе, слънчоглед или бира на разходка.
33
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
Майка съм на малко дете. Случвало ми се е и да изпишкам детето си навън (на тайно и скрито място), случвало се е и "другото нещо". Винаги съм почиствала след себе си. Сигурна съм, че това правят и другите майки след децата си. Те са тези, които един ден ще Ви плащат пенсията. Не кучетата. И заради кучета и "кучкари", тези, които един ден ще Ви плащат пенсията, не могат да играят по градинки и паркове.
32
0
 
0
 
! Отговори
FT преди 8 години
vijte v parka na Reduta....kakvi kuceta se razhijdat navsiakade bez kaishki...a decata se cudiat kade da igariat
31
2
 
0
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
v sofia mi haresva samo kvi pomiari sa grajdanite kato tezi kuchenca....
30
1
 
2
 
! Отговори
321 преди 8 години
До 39 АнонименМене веднъж една такава мама ме напсува защото й предложих найлонова торбичка да си събере акото на детето. Остави го на алеята в парка.
29
3
 
0
 
! Отговори
321 преди 8 години
Снимката не отговаря на заглавието.Кучетата от снимката са улични.Не трябва техните мръсотии да се приписват на домашните.Аз лично не съм видяла куче на каишка да цапа.
28
1
 
5
 
! Отговори
Аз съм си преди 8 години
Имам идея. Понеже и да съдим държавата, че има хиляди *** на улицата, няма да ни огрее. Щото нали, хората не струват, нека да се пусне колективна жалба срещу Бг за нехуманно отношение към "горките" бездомничета. Така де, на улицата при лошите хора и колите, а и умират от глад. По хуманно евтаназия, ако не го иска никой и така. Няма да мъчим животните, заради чувствата на някакви си хора, били пък те и екоактивисти.
27
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 8 години
90% от кучкарите съжаляват ,че са взели да гледат животното но на улицата не си признават.Цял ден чистят косми и лай..а и това е причината да бързат като луди да го изкарат да се изсер.. на вън. Куче в блок си е голяма наказия и мизерия.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В къщи, ако искате се.....с кучетата си. На улицата с каишка, намордник и пликове да им събирате "подаръците". Въобще не ми пука, че кучето ви било добро, обезпаразитено, ваксинирано и кастрирано!Тия песове не скачат да ме чукат, а да ме хапят. Ако им извадите зъбите - моля..И друго: зоополиция - добре! *** и за хората с кучета и за обикновените хора! Т.е. ако пречукам куче което е агресивно и налита на мен или децата ми, не зоополицията да ми се дръвчи, а да ми благодари че съм отървал хората!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичайната гледка - абсурдните заглавия на днес.бгАко аз използвам думата "акащо" в коментара ми, *** ще го изтрие лИ??? :)
24
4
 
22
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Това никога не съм го разбрал , напълнили панелките с кучета -незнам- вълна ,мляко кво ви дават . Купете си къщи и си гледайте квато гад искате
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът навсякъде е един и същ,само страхът го оправя. В Испания 1 юни е нац. празник и на сутринта всичко беше изпонасрано, защото няма кой да санкционира.А колкото до т.нар. училище, излиза, че кучетата не трябва да играят в двора след 22.00,когато там играят дечица!!! В училището или извън него, питбули ,ротвайлери и др. трябва да са с намордник и това е правилото!!! И всяко куче с паспорт!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako pone 10 - 15 % ot parite za kucheta i priutite otivaha po prednaznachenie, neshtata shtqha da sa mnogo po- dobri. No vsichko se krade, do dupka.
21
10
 
6
 
! Отговори
Ердал до 30 преди 8 години
Да ти акам на Западно Европейците Гемания Гемания хубаво де разбрахме,но колко от тях спазват законите *** на поразия по улиците и парковете като няма никой кой да види,защо да ги събира с торбичката и ги пускат понякога свободно кучетата на парковете и стига си заблуждавал народа колко са били идеални еврогейците
20
0
 
19
 
! Отговори
Ябълка с червей преди 8 години
Познавам едно момиче. На 24г.( красива блондинка). Живее на 10 етаж в блок. В стаята си отглежда Мопс. Виждал съм я да извърля акото на кучето директно през терасата....
19
3
 
16
 
! Отговори
до 26-ти преди 8 години
къде го прочете това?Доколкото зная Германия е в европа,според законите в нея,бездомните кучета подлежат на евтаназия.Ако са породисти се държат седмица и ако до тогава не ги осинови никой и тях евтанизират.собствениците на кучета са длъжни да разхождат кучетата на каишка и да им събират изпражненията,иначе-глоба,при това висока и не важи лафа,,до сега никой не е ухапало,задължителни ваксинации,глобяват се и хората,които хранят бездомни кучета....та-дано да въведат европейски закони
18
4
 
8
 
! Отговори
правилно! преди 8 години
Как се казва автомобила на другаря Борисов?Правилно!Ускорител на елементарни частици!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
анонимен защо си отговарящ сам
16
8
 
9
 
! Отговори
без ценности преди 8 години
Това е така, защото според европейските ценности, кучешкия живот се цени по-високо от човешкия.
15
6
 
10
 
! Отговори
до 8-ми и 9-ти преди 8 години
и какво общо има ,,ауди''-тона ББ с бездомните кучета?,,Екстрите,които си изброил ги има почти във всеки нов автомобил.Тези ,дето ви водят ,,обуението'' да проявят по възможност малко интелект,за да знаете как да плюете по ББ без да си личи,че за това ви плащат