Решено: Тръгва строежът на "Гранд Каньон" в Младост

Компанията получи сертификат за градежа на проекта
21 юли 2015 15:47, Виктория Тошкова
89
Решено: Тръгва строежът на "Гранд Каньон" в Младост
Снимка: Гаранти-Коза

Турската компания "Гаранти-Коза" получи днес сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждането на проекта - "Гранд Каньон София": 100-метров небостъргач в столичния квартал "Младост", с жилищна част, хотел, магадини, заведения, парк и т.н.

"Сертификатът дава възможност на инвеститора да усвоява различен тип капитали и удостоверява, че те са с приоритетен тип инвестиции", обясни заместник-министърът.

Изпълнителният директор на компанията за България Осман Ерден Билгинер коментира, че единствената подкрепа, която би искала от държавната администрация, е свързана с по-бързо административно обслужване. Зам.-министър Визиева даде за пример Столична община (СО), където одобряването на проекта се е забавило във времето заради по-бавно административно обслужване.

Още по темата

Проектът "Гранд Каньон София" е смесен комплекс с жилищна част, хотелска част, търговски площи, както и изкуствени езера и скейтборд игрище. Заместник-министър Визиева обяви, че той е на стойност 240 млн. евро, въпреки че по-ранните данни бяха за размер на инвестицията от 120 млн. лева.

Предвижда се да се създадат 240 постоянни работни места и допълнителна заетост за около 1 000 души.

Проектът, който е на площ 43 000 кв. м. и ще включва 1 500 жилища и петзвезден хотел, би трябвало да приключи през декември 2017 г. Заради протестите за околната среда в района Билгинер обясни, че 60% от проекта ще бъде зелен, като ще бъдат засадени повече от 400 дървета, а други 150 дървета от територията на проекта ще бъдат преместени вътре и извън границите му.

Според изпълнителния директор компанията финансира сама проектите си чрез предварителни продажби. Билгинер коментира, че 78% от общата площ на "Гранд Каньон" вече е разпродадена, като между 30% и 40% са закупени от български клиенти.

По принцип договорите за продажба на компанията са с предварителни плащания, каза той. В България обаче купувачите ще могат да изплащат сумите в рамките на 60 месеца и то след започването на изкопните работи, които вероятно ще стартират след около месец и половина.

Ерден Билгинер обяви, че съвсем скоро компанията ще кандидатства за нов инвестиционен сертификат заради предстоящ втори проект в София. По думите му проектът ще бъде четири пъти по-голям от "Гранд Каньон София“ както по мащаб, така и по инвестиции.

Изпълнителният директор не разкри повече детайли, но подчерта, че компанията по принцип работи само в столиците и не възнамерява да стартира проекти в останалата част на страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не стига, че се строи нещо, а мрънкачите пак недоволни...Айде вие постройте нещо, каквото и да е!Жалки комунисти и депесари-атакисти, *** и мързеливци.
61
0
 
5
 
! Отговори
да да преди 8 години
А някой бил ли е в "Модерно предградие", за да види колко е "модерно"?
60
1
 
5
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
ПРОДАЖНИЦИ .............
59
5
 
13
 
! Отговори
Зелник преди 8 години
Цветан Цветанов има няколко наследствени апартамента и тук
58
0
 
21
 
! Отговори
7 преди 8 години
Мирише на пране. Себестойността на квадратен метър (43 000 квадрата за обявените 240 млн) излиза над 5800 евро! Е, и в злато да опаковат комплекса, няма как да се получи такава стойност.
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябваше да го построят до имението на Плевнелиев на околомръсното. Така голяма част от трафика щеше да бъде там, а не на уличката незнайно защо наречена булевард Малинов.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааа защо е Пеевски ? Да бутне сладка дума.
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев ли ги уреди ?
54
4
 
10
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Задължително джамия и хамам трябва да са предвидени в комплекса.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на 90-те пак турска фирма - "Джейлан холдинг", щеше да инвестира в проекта "Каскада 'Горна Арда", пък взе та фалира междувременно. Май оцеляха само комисионните на българските партньори. Да не стане и сега така. Така, де!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можеха да направят концертна или спортна зала с голям парк с отделен релеф за ролери и скейтбордисти.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е тоя фалос на снимката?
50
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъкова женицата, нали е от село и си избива комплексите. Мисли колкото по-високо и по-стъклено, толкова по-модерно. Така де, нали в Самоков не е виждала такива неща.Пък от картофарка да станеш кметица - ехейййййййййййй
49
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия дефектните магистрали не бяха ли строени пак от турски фирми?Всъщност тяхна си работа.Който им вярва,че блокът няма да падне и има излишни пари ако иска не апартамент ами цели етажи да купува.Елитът на София отдавна живее във малки комплекси от 6-7 луксозни къщи в Драгалевци Симеоново Бояна и тн..Няма нормален човек който да избере 30 етажен блок пълен с диви селяни пред луксозна къща с ливадката паркингът със ситен камък градинката печиците и тн и тн..
48
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а иначе днеска протестираха заради един паметник на един руснак българофил в София ....а турски хотел насред София не е проблем за парковете и озеленяването ...
47
5
 
16
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
Твое мнение - аз съм се родил там, дядо ми и баща ми също. Чувствам си се добре и нямам намерение да се местя, защото на теб не ти харесва.Иначе за Бояна съм съгласен - там е пълно със селяния, така наречените новобогаташи, които общо взето са само ново.Ама в България е така - материала се впечатлява от такива неща и квартали като Бояна, Драгалевци, Симеоново. А те горките нямат дори канализация - смърди, та се не трае, обаче журналистите ги наричат Баровски квартали. Не зная защо.
46
2
 
19
 
! Отговори
до 60 преди 8 години
На гърба на Военна академия, ако знаеш къде е.-Е па точно там не живеят никакви тузари. Това, че ти живееш там, не те прави тузар. Много добре познавам района. В София няма обособени елитни квартали. Бояна също е пълна със селяния.
45
4
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 8 години
На гърба на Военна академия, ако знаеш къде е.
44
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното абсолютно *** и малоумно решение, на този комплекс не му е там мястото, там трябва парк да има. Колко продажен *** трябва да си за да разрешиш да се построи там такъв комплекс.Тези от общината са пълно ***, ама наистина дебилни ***, без капка извинение.
43
4
 
18
 
! Отговори
до 56 преди 8 години
Хич не ми дреме, то и без това в Младост, Люлин и другите гета около София живеят само ***.-А къде живеете вие тузарите? На Марс ли?