Софиянци ползват все по-често електронните услуги на общината

Над 22 хил. души използвали ПОС устройства в данъчните отдели
22 юли 2015 15:30,
2
Софиянци ползват все по-често електронните услуги на общината
Снимка: архив Булфото

Нараства ползването на електронните услуги, предлагани от Столичната община, съобщи днес на пресконференция зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от БТА.

Той информира за нова услуга, която дава възможност за плащане на задължения към Столичната община чрез сайта на Националната агенция по приходите. Зам.-кметът припомни, че от няколко месеца могат да се правят справки за задълженията към Столичната община като се използва персоналния идентификационен код, издаван от НАП. С кода и ЕГН може да се направи справка за задълженията и да се извърши плащане, обясни Барбалов. По думите му такъв код вече имат 96 хиляди души на територията на Столичната община.

От началото на годината на ПОС устройства в данъчните отдели са заплатени 9,9 млн.лв. от 22 244 души. През сайта на общината са платени 1,9 млн.лв., от услугата са се възползвали 6 477 човека, информира Барбалов. Чрез ПОС терминалите в данъчните отдели за първото шестмесечие на миналата година са платени 6,8 млн.лв., което е ръст от 44 процента. Плащанията през 2014 г. са извършени от 14 961 човека, а през тази година - от 22 хиляди души.

През виртуалния ПОС на общината сумата, постъпила за първите шест месеца на миналата година е 1,4 млн.лв., което е ръст от 34 процента, каза Барбалов. Той съобщи, че средният размер на сумата, платена в данъчните отдели на физически ПОС е 440 лв., а на виртуален - 292 лв. Данните показват, че все повече хора се възползват от новите елекронни услуги, които предлага Столичната община, коментира зам.-кметът по финанси.

Барбалов обясни, че освен онлайн плащанията, от повече от година може да се използва приложението за мобилни телефони, което работи на операционните системи Android и iOS. То се казва "Данъци София" и чрез него могат да се проверяват задълженията към Столичната община. От гледна точна на сигурността обаче няма възможност за плащане, а само за справка, каза още зам.-кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Дед Мороз преди 8 години
А общината би ли обяснила, след като съм платил данъците на колите "електронно", за чий ме разкарват няколко месеца по-късно до данъчното да ми дадат беУежка, че съм си платил, с цел да мина на технически преглед?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не бъркаме желанието с реалността - другото е в графата предизборно!