10 000 софиянци гратисчии със запор на заплатите

Столична община започва активно да събира глобите си
18 сеп 2015 08:07, Анисия Иванова
39
10 000 софиянци гратисчии със запор на заплатите

10 000 гратисчии могат да се окажат със запор върху заплатите си заради неплатено билетче за градския транспорт. Частни съдебни изпълнители вече преследват нередовните пътници в столицата, за да съберат борчовете им към общината.

До мярката се стигна още в края на миналата година, след като събирането на сумите от актове се оказа почти невъзможно, пише във водещия си материал вестник "Монитор". До края на юли те са успели да съберат над 52 000 лева от нередовни пътници. С промяна на наредбата за пътуване в градския транспорт в края на септември пък беше дадена възможност на гратисчиите да се издължат в 3-дневен срок след съставяне на акта, като платят само 20 лева - колкото е размерът на самата глоба. Мерките, които предприехме, дадоха резултат. Два пъти повече хора са се възползвали от „промоцията” и са се издължили в посочения срок, като са избегнали акта за 100 лева, обясниха от общината.

От Камарата на чесеитата обясниха, че до момента са вкарали в хазната на общината близо 3,5 млн. лв. за последните две години. Много малка част от тази сума обаче е дошла от гратисчиите. Основна задача на бирниците е била да събират неплатени местни данъци и такси, като от общината са им възложили да приберат близо 10 млн. лв. от некоректните платци.

За това частен съдебен изпълнител ще преследва малките и големите длъжници на Столична общината от края на октомври. Бирниците първо ще погнат хората, които имат текущи неплатени актове за паркиране в зелени площи или висящ данък и не възнамеряват да ги плащат.

След това ще дойде ред и на тези, които висят от години на общината. За това ще се направи ново звено, което ще започне работа в края на месеца. То ще координира дейността по събиране на глобите и постановленията, издавани от местната приходна агенция, Столичния инспекторат и Центъра за градска мобилност, обясни зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов.

Инспекторите ще събират информация за издадените наказателни постановления и ще предприемат мерки за тяхното събиране по установения от закона ред. Чрез изпращане на писма, обаждане по телефона, а там, където е необходимо, ще се работи с частни съдебни изпълнители. Ще се поддържа и по-добра координация с Националната агенция по приходите”, каза Барбалов. Така ако получим „честитка” или обаждане по телефона ще имаме месец да платим старите си задължения, иначе ще ни дадат на бирници.

От началото на годината общинските данъчни са изпратили 4624 напомнителни писма за по-малките длъжници, като те са дали резултат и са събрани 6,2 млн. лв. просрочени задължения. Освен това от януари досега са направени 247 ревизии на големите длъжници за 53,8 млн. лв, като са от тях са събрани 26,9 млн.лв. За същия период са съставени 1100 акта за 14,3 млн. лв. на некоректни платци, които са дадени за принудително събиране от частни съдебни изпълнители. Бирниците вече са успели да съберат 4,2 млн. лв.

Рано или късно служителите ни успяват да съберат такса смет или данък сгради, защото там има заложен имот. По-трудно е да събираме глобите, който се налагат за малки нарушения. Това е причината да заложим на събирането и на тези период през следващите месеци, категоричен бе Барбалов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Онче преди 8 години
Съставен акт НЕ Е извлечение от счетоводна книга на община, така че нито една хипотеза на цитирания вече чл.417 от ГПК не може да бъде приложена. Освен това ЧСИ е задължен да прикани т.нар.длъжник да заплати доброволно сумата в двуседмичен срок. Има игра и със сроковете за всяко действие по производството, така че незабавното става много забавно...забавено!
20
1
 
3
 
! Отговори
Контрола преди 8 години
Авторе, гратисчиите в София са предимно от провинцията, които се оправдават - Ми нье съм от тук и ньезная ко са прай!
19
0
 
3
 
! Отговори
Онче преди 8 години
До vladУважаеми неграмотни Влади, в нито един акт няма написана сума. Сумата на глобата се изписва в друг документ, който трябва да бъде предявен. Какви държавни такси и разноски ти се привиждат без присъдени такива по изпълнително дело и какъв чл 417 те е нападнал, когато липсва заповедно производство?!
18
0
 
3
 
! Отговори
до неизгодна практик преди 8 години
До Неизгодна практика.да така е Разхода е огромен. И тези фирми,,,,струва ми се, че се обслужват нечии интереси!
17
0
 
3
 
! Отговори
Неизгодна практика преди 8 години
Тази практика не е рентабилна тъй като колекторските фирми за огромен разход и дори да бъдат събрани някакви такси и глоби техният размер не може да покрие обслужването на бирниците. А да не засягаме темата за полупрестъпните начини събирането!
16
0
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
До Анонимен 22 : Както виждаш съм писал да бъде премахнат двойния стандарт, демек всички да бъдат глобявани! Не само ти и аз се дразним на безплатното возене на тъмните, но... Нека всички да започнат да плащат, да се глобява всеки който не е платил за услугата и готово! Когато направят градския транспорт образцов, тогава повечето софиянци ще се качат в него и ще слязат от колите!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МирославА братята роми ще бъдат ли глобявани ? Как даобясня на сина си да си дупчи билетчето когато като дойде контрола негого проверяват а ромите ги отминават като чели не са там.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мирославили ще ги откраднат, за да си построят палата в Бояна, Драгалевци или където и да било.
13
0
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Както пишат хората преди мен, аз мога да плащам карта или билет, а някой друг НЕ... Махнете двойния стандарт в тази държава! Нека всеки да си плаща каквото трябва! Сигурен съм, че са запорирали заплатите на много малко от гратисчиите, но пак е нещо! Надявам се да започнете да глобявате всички които нямат билет и да започнете активно да си събирате глобите! Като има пари, ще купите нови трамваи и рейсове, тогава много повече хора ще се возят на градския транспорт!
12
0
 
6
 
! Отговори
Алито преди 8 години
До АВТОБУС 72Щото много роми,бе бате !!!
11
0
 
3
 
! Отговори
СтоличанСофиянски преди 8 години
ЖИВ УЖАС!!!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раздавате безвъзмездно помощи на и сега само се чудите как да си напълните хазната...
9
0
 
35
 
! Отговори
АВТОБУС 72 преди 8 години
От втората спирка в жк Западен парк се качват над 50 роми от махалата. Никой не си дупчи билети. Никой не ги проверява. АВТОБУС 72 тръгва от Западен парк рано сутрин между 7:00 и 9:00 сутрин. На втората спирка е пълно с гратисчии. ЗАЩО НЯМА ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А има ли някой със запор на социалните помощи? Или те правилата важат само за глупаците които изхранват онези.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖоАбсолютно! Да вземат да им наложат запор на помощите. Ама на всички възможни!
6
1
 
21
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
А колко от тези са роми?Кога ще почнат и от тях да събират глоби ?
5
1
 
8
 
! Отговори
Онче преди 8 години
Съставените актове не определят парични задължения, нито признават вземане. Статията е фалшива, а сътворителят й е юридически неграмотен, следователно никакви съдебни изпълнители няма да се занимават с такива случаи. В АПК е предвиден ред и срок за налагане на глоби, а в ГПК пък е предвиден ред за тяхното оспорване, събиране и т.н. Ако 10000 човека оспорят наложените им фалшиви глоби по 100лв, то СРС в близките няколко години ще трябва да се занимава само с това- е това няма да стане!
4
0
 
48
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ЕДНА ГРУПА от населението си извоюва правото да се вози в обществения транспорт без билет.Те се качват и най невъзмутимо сядат по седалките, без въобще да се притесняват, че са нередовни пътници.При проверка, контрольорите ги подминават сякаш са невидими.Най-тежкото наказание за тях е, когато има полицай, да ги свалят на спирката. Да ги глобят или да им съставят акт е безсмислено, те няма да платят.Повтарям, тези хора с нагла упоритост си извоюваха това и много други права в нашето общество!
3
2
 
6
 
! Отговори
цоко преди 8 години
Браво-само така-запор и това е-докато не се научи да плаща глоби !
2
0
 
2
 
! Отговори
Hmf преди 8 години
I za boga da mahnat taq sibank ili koqto e v momenta na koqto da trqbva da plashtash komisionni za prevodite!!!!! Posledno ot blizo 400lv koito platih za kola "nov vnos..hahaha" 320 bqha reket ot izmislena chastna firma za eko taksa koqto si q kradat direktno, 25 bqha bankovi taksi i 25 vze durjavata.... Po toq nachin i evrofondovete: 80% direktno si gi kradat i za ostatuka pravqt kvoto uspeqt...