Пешеходци и колоездачи с тунел към "Люлин"

Освен това из целия квартал скоро ще плъзнат велоалеи
20 окт 2015 08:30, Златко Желев
21
Пешеходци и колоездачи с тунел към "Люлин"
Снимка: архив, Булфото

Велосипедистите и пешеходците ще имат собствен тунел в столичния квартал "Люлин" до края на следващата година. Той ще бъде построен над автомобилния и ще минава под жп линията, която пресича района.

Освен това из целия квартал ще плъзнат велоалеи, като идеята е те да свързват Околовръстното с бул. "Тодор Александров" и да стигат до центъра на града.

"Изготвяме проект, за отделен тунел за пешеходци и велосипедисти, защото движението им в този е опасно", обясни пред "Монитор" зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

За да се ограничат катастрофите в тунела общината вече изгради и бетонни блокчета, които пречат на автомобилите да се движат по трамвайните релси.

В момента в най-големия квартал в столицата - "Люлин" липсва специализирана инфраструктура за придвижване на велосипедистите до центъра на града. Колоездачите са принудени да пресичат кръстовища, бутайки колелетата си, защото няма отредени специални места за тях.

Така столичани, които са избрали да се движат с колело са принудени да карат по улиците заедно с автомобили и рейсове, рискувайки да бъдат пометени от невнимателни шофьори.

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.