Топ архитекти преобразяват пл. "Света Неделя"

Под него лежи двореца на император Константин Велики
Обновена: 20 дек 2015 09:46 | 20 дек 2015 09:45,
14
Топ архитекти преобразяват пл. "Света Неделя"
Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще покани световноизвестни архитекти да преобразят площад "Света Неделя", под който лежи двореца на император Константин Велики. Те ще вземат участие в новия конкурс, който ще бъде обявен още следващата година.

"Ще продължим работата по проучването на голямата антична сграда с представителен характер, която започва от входа на подлеза към църквата "Св. Петка" и завършва от другата страна на "Св. Неделя". В нейните основи беше открито съкровище с около 700 римски сребърни монети", обяснява пред "Монитор" зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. Точно тази сграда е основна цел на бъдещото площадно решение.

През следващата година около Западната порта пък ще се направи парк с малка сцена за представления и концерти. Освен това общината ще укрепи и църквата "Света София", така че конструкцията да издържа на земетресения.

През април общината ще поеме и управлението на музея при Ларгото. "Убеден съм, че това ще бъде водещ туристически обект на нашия град. Ние ще направим всичко възможно да посрещаме и изпращаме успешно групите, обучаваме екскурзоводи и ще има услуги на няколко езика", казва още Чобанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
местен преди 8 години
Как пък един не каза, че е доволен бе! Само кебапчета и Веско Маринов за вас.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пази ни боже от ГЕРБерасти и архитекти !!!
6
3
 
22
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Докато не го усерат напълно този град няма да мирнат! Вместо да хвантат и да затворят целия център за коли,да открият и консервират всичко което е историческо ,те правят някакви простотии на парче и буквално рушат антична архитектура заради инфраструктура. На този град му трябват визионери ,а не партийци които се чудят как да усвояват. Има къде, къде по-належащи проблеми за решаване, със средствата които ще бъдт загробени в унищожаването на история.
5
5
 
16
 
! Отговори
8 преди 8 години
И КЪДЕ СА ТОП АРХИТЕКТИТЕ?ДАНО НЕ СА ТИЯ ,ДЕТО О *** ХА ЦЯЛА СОФИЯ?!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Диков няма да участва всичко ще е наред
3
30
 
5
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Стига сте тьрсили черни котки в тьмна стая единствения град в бьлгария с значими находки от римско е пловдив.
2
10
 
31
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Да ви кажа честно , чак на мен ми е жал за софиянците , макар да имаме историческа "вражда" . Просто това което направи Данчето с Витошка и тази селска комбинация от жълто кафяво и червено аахахаха а фонтана Ц И Ц А просто ме умори от смях ! София и столица и там трябва да е сив гранит и бял мрамор навсякъде ! И какво стана с жълтите павета , нали щеше да ги произвежда Данчето ? :))))) Срам отвсякъде ...
1
3
 
40
 
! Отговори
не че ме интересува преди 8 години
За колко милиона става въпрос?