Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне

Демонтират го напролет, пращат фигурите в музей
Обновена: 13 яну 2016 08:56 | 13 яну 2016 07:49,
65
Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне
Снимка: архив, Булфото

Столичната община може да премахне паметника "1300 г. България" при НДК. Това е постановил Върховният административен съд в решението си по казуса, съобщава вестник "Труд".

Магистратите отхвърлиха жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник.

"Още не сме получили решението на съда", заяви зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Демонтирането може ще стане напролет, като бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

През 2014 г. военни, патриотични и граждански организации дариха на общината проект за възстановяване на мемориала. Той е максимално близък до оригиналните стени, издигали се на мястото на "1300 г. България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Силно несимпатичен си. Тук не става въпрос за социализъм, а за нещо съвсем друго, ама на теб така са ти промили мозъка, че всичко което не харесваш го свързваш със социализма. Преди 1989-та година, така наречените творци имаха огромна свобода да творят каквото намерят за добре. Сега я нямат тази свобода, но това не е важно. Е, натворили нещо, което още в началото почти никой не харесваше, също както и сега. Има и още едно подобно творение - срещу университета до парламента, но по-малко ...
29
6
 
11
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Това е добре. Наистина беше много грозен. Иначе кога ще махнат паметника на окупатора от градинката пред Спортната палата?
28
6
 
15
 
! Отговори
ист преди 8 години
Другарите социалисти както винаги защитават грозотията.
27
3
 
1
 
! Отговори
y2y преди 8 години
До ШибиРибиНикак не е лоша тази идея. :D
26
4
 
11
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
уф, социалистическо изкуство, муахаха, това пък що за тъпотия е. Соцреализма не е изкуство, а г.зоблизане от страна на разни "творци" на тогавашните властимаши и пропаганда. Цивилизоявания свят не руши паметници на културата, факт, но тези от соца просто не са паметници на културата, а пропаганда (да се направи средата такава, че да ти промива мозъка с идеологията), има разлика.
25
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 години
АМА НЕ ВИКАЙТЕ ПАМЕТНИ, НА ТУЙ НЕЩО! Иначе и аз като се изакам ще казвам "това е произведение на изкуството".
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително грозно парче желязо, развалящо гледката към алеята! Никога не се е връзвало с нищо от заобикалящата среда, а какво символизирало е направо смешно да се коментира. Аспарух ако беше жив сам щеше да заповяда с коне да го изтръгнат!
23
1
 
21
 
! Отговори
Пчелата преди 8 години
нАЙ-НАКРАЯ ЕДНО УМНО РЕШЕНИЕ!ТАЗИ ГРОЗОТИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ ...
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алелуя!!
21
8
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Едва ли махнаха мемориалите заради този паметник. Според мен ги махнаха заради НДК и цялата съвсем нова обстановка, която се създаде там с строителството на НДК. Когато са ги строили тези мемориали това е било в края на София или до София, която е свършвала на изток до Перловската река, но точно там са били казарми и мемориала първоначално е бил в двора на казармите или до него. Сега там няма нищо останало от тези времена от преди 100 години, а май вече не е там мястото за тези паметни плочи.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари не знам как може да защитавате такава грозотия. Това чудо няма нищо общо с паметник или произведение на изкуството . Даже навремето и Тодор Живков го е подминал без да го открие.
19
2
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Този паметник открай време почти всички хора не го харесваха и искаха да се махне, вкл. и когато не беше такава разруха, каквато е след 1989-та година. Аз също не го искам там, защото освен името, нищо друго хубаво няма в него и той остана чужд за историята на България.Вторият въпрос - за войнишките мемориали. Аз там съм си играл още като дете, но тогава цялата обстановка беше друга - казарми, "Монте Карло", парк, модна къща Лада и тези стени с имената на загиналите. Сега мястото им не е там.
18
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука чета повечето се радват. Сигурно като унищожават ви се увеличава заплатата , иначе не намирам друго обяснение за радостта.
17
3
 
17
 
! Отговори
Служебен абонамент преди 8 години
До М.алоумно населениеПич, на това място имаше ИСТОРИЯ, но тя беше премахната, за да се сложи този уродлив паметник. Като толкова държиш на историята, добре би било, първо да се запознаваш с фактите, вместо да говориш наизуст.
16
7
 
15
 
! Отговори
dp преди 8 години
Бе петохуйника хубаво да махнем, и грозен открай време е и се е разпаднал вече.Паметника на окупационната армия като успеем да махнем, виж ,тогава ще почна да вярвам, че сме го изгонили от властта тук.
15
26
 
6
 
! Отговори
М.алоумно население преди 8 години
РазРушете накрая и цялата държава , продайте я и последния да дръпне шалтера! Хората си пазят историята защото държава без история не е държава , а ние разрушихме всички паметници!Вече 80% от населението си прилича по всичко с Борисов, нагло , арогантно, двулично и страхливо!Затова всички читави бягат а тука остава м.ършата!
14
4
 
26
 
! Отговори
Ценител преди 8 години
Абе тоя Старчев не го ли е срам от грозотата, която е създал? Чак и обжалва...
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее разгеле, дано наистина премахнат тази разруха в центъра на столицата. Този паметник още като нов беше грозен и години на ред се питахме какво точно изразява. А в момента ако трябва да съм честен изразява разрухата в България.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В коментар 17 замениха със звездички названието на едно парче плат, което мюсюлманите увиват около главите си. Това е част от традиционния близкоизточен костюм, не знам защо употребата на тази дума е забранена тук.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-напред да се възстановят паметните плочи, които така нагло и безцеремонно бяха премахнати, за да се угоди на капризите на една "девойка от село с *** на чело.