Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне

Демонтират го напролет, пращат фигурите в музей
Обновена: 13 яну 2016 08:56 | 13 яну 2016 07:49,
65
Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне
Снимка: архив, Булфото

Столичната община може да премахне паметника "1300 г. България" при НДК. Това е постановил Върховният административен съд в решението си по казуса, съобщава вестник "Труд".

Магистратите отхвърлиха жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник.

"Още не сме получили решението на съда", заяви зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Демонтирането може ще стане напролет, като бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

През 2014 г. военни, патриотични и граждански организации дариха на общината проект за възстановяване на мемориала. Той е максимално близък до оригиналните стени, издигали се на мястото на "1300 г. България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12Независимо по какъв повод е издигнат паметникът, това не премахва факта, че е ГРОЗЕН! А пък историята на България едва ли се нуждае от такова уродливо възпоменание. Нямам нищо против на негово място да се издигне нещо красиво - пак по повод 1300 г България, ако щете.
9
0
 
11
 
! Отговори
То не знае каквоПише преди 8 години
До Агент БутаТакива като теб сами търсят начин да се надянат на петоФуйник.
8
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радвайте се, момченца и момиченца. Паметникът може и да беше соц, но беше по повод 1300 години България.Ха да ви е честита липсата на патриотизъм.....
7
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С мемориалните плочи НДК ще заприлича на гробищен парк...
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шестокрилия петохуйник ли ? От самото начало никой не го искаше.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, че на КНДР приличаме с него
4
1
 
19
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Кой паметник е преЗ НДК???? През НДК аз не знам да има паметник....Елементарни грешки и няма кой да ги погледне. Такива грешки допускат децата в трети клас. Представям си как сте си взели основното образование, средното образование и накрая висшето. Една дума без грешка не можете да напишете а се водите добре образовани. Много зле.... ама много.
3
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крайно време беше !!
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред НДК паметник на Премиера.
1
13
 
14
 
! Отговори
SS преди 8 години
до 1. Братле не надценявай великата съветска армия. От къде акъл за "шмайзер"? Това си е просто поредната техническа подигравка, с краткото име "Шпагин" ... верно, по едно и също време са правени, но сделаното отново е само едно поколение изостанало, въпреки, че са откраднали цялата балистика и производство от Бай Хуго Шмайзер ...