Цветан и цветята! Живот с 80 лв. на месец?

Един герой от столичен квартал, който не се отказва... напук
24 мар 2016 10:22, Екип на Bulgaria On Air
62
Цветан и цветята! Живот с 80 лв. на месец?
Снимка: Bulgaria ON AIR

В началото на този текст някак си ми идва да започна с една може би малко несериозна, но въпреки това култова реплика - "Гладостта ни е направила да сме долни".

Запознатите ще се сетят, че става въпрос за едно интервю, което в общи линии онагледява как измежду нас има хора, които буквално търсят хляба си всеки ден.

Такъв е и случаят на 35-годишния Цветан от столичния квартал "Гео Милев". За разлика от горното твърдение обаче, Цецо, както той помоли да го наричам, съвсем не е долен.

Точно обратното - превърнал се е в нещо като местен герой, за което свидетелства не само облагородената от него детска площадка пред блока му, но и усмивките на минувачите, които го поздравяват, докато разговаряме на една пейка.

Аз веднага отбелязвам, че явно много хора в квартала го познават, а той отговаря с горделива нотка: "Да, всички ме познават, няма кой да не ме познава".

Цецо е спокоен, усмихнат, започва постепенно да ме въвежда в историята си.

Завършва Пето помощно училище в София. В младежките му години го уволняват от казармата по болест, но не получава инвалидна пенсия. От комисията, която дава експертните решения, му искат 2000 лв., за да издадат нужния документ.

Цецо обаче няма как да събере исканата сума и си остава така - със заболяване, но без законно свидетелство за това.

На въпрос дали е търсил други експертни мнения, той отговаря: "Пред други комисии не съм се е явявал. Ако отида на лекар, сигурно ще ми се скарат много, но като нямаш пари...".

И докато всичко това се случва през далечната 2001 г., днес положението му не е по-различно и по-розово. Живее с болната си майка и брат си, а за месечния си доход разчита предимно на преработката на вторични суровини. Често го викат да чисти апартаменти и да копае градинки.

От всичко това събира по 40 - 80 лв. на месец, разбира се крайно недостатъчни. Последната му работа била преди пет години, но фирмата, в която работил тогава, фалирала.

"Търся си работа, но нищо не става. Казват: "Ще ви се обадим" и толкова. Завършил съм цветарство в Пето помощно училище, оттам имам тапия "цветар". Обикалял съм парници – първо, че няма работа, а и не плащат навреме. Но и с парите, които предлагат, не можеш да живееш цял месец", разказва той.

Въпреки отказите Цецо не седи без занимание. Пространството пред блока е изпълнено със седянки, дървена люлка и колички тип "Флинстоун", които е изработил сам: „Ей там е първата количка, отсреща. Спират веднъж катаджиите и започват да си правят снимки вътре“, спомня си той през смях. "Иначе като чуя някъде, че бръмчи резачка и съм там".

Преди време пък се заема да закърпи пътните дупки в квартала. Взима останал бетон от съседния строеж и го прилага в полза на съседите си. Те разбира са му благодарни и му плащат по някой лев за свършената работа.

Но сръчността му бледнее пред подвига, който прави, когато изкарва двама души от апартамент, в който току-що е гръмнала газова бутилка.

"Както си вървях по ул. „Гео Милев“, видях как остъклението на балкона падна на стълбите пред входа. И въобще не съм се замислял – качих се и ги извадих. Долу имаше хора, които снимаха с телефоните си, и нищо не направиха", огорчено разказва мъжът.

За съжаление възрастната двойка, на която помага, не оцелява, свежда тъжно погледа си към земята Цецо.

Със същия мрачен тон рязко сменя темата. Обяснява ми, че очаква всеки момент да дойдат от банката, за да опишат имуществото му. Докато работел, взел кредит, за да си купи телевизор и фотоапарат, които сега не може да изплати.

Казва, че най-ценен му е фотоапаратът. Обича да снима и ми показва няколко снимки на нощна София от Копитото, които свидетелстват за доброто му фотографско око.

Попитан за какво мечтае, очите на Цецо отново светват и той без колебание заявява, че иска да си купи алуминиева дограма. Старата е изгнила и не пази топло. Налага се с майка му да разчитат на съседите, които са им дали стара газова печка, за да се отопляват.

Цецо казва, че не вижда светло бъдеще в България. Искал да замине в чужбина по покана на приятели, но не може да остави болната си майка и приятелката си, с която са заедно от 4 клас.

Повече от всичко му тежи това, че зависи от помощта на околните, за да свързва двата края.

Тъжното в тази история е, че Цецо на практика представлява много качествена работна ръка. Той е сръчен, идеен, общителен и отговорен, но...

Автор: Мария Аладжова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Тиквеник преди 8 години
"Съгласен съм с всички коментиращи" ?=на "Не съм съгласен с нито един от коментиращите" ?
41
1
 
2
 
! Отговори
Тиквеник преди 8 години
Досега през годините съм пробвал над 500 души за градинска работа и знам само 10-ина, дето стават. Друг начин освен проба-грешка не знам да е измислен, а това става малко уморително с времето. Смея да твърдя, че хората не ходят на работа само, за да изкарват пари - би било кретенско! Работим в екипи и колективи. И тук някъде идва държавата, но не и нашата. Демек - съгласен съм с всички коментари. Остава да се действа :) ..и някой да каже култовата реплика на текстописката от къде се е пръкнала!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До В_Гео МилевМоже да не вземе пари на готово, но на една дограма сигурно ще се съгласи :) Аз не знам как се открива сметка на чужд човек без негово присъствие, но ако някой има идея, да сподели, моля.
39
1
 
2
 
! Отговори
В_Гео Милев преди 8 години
До Анонимен 52.Идеята Ви е чудесна, но според мен е неосъществима. Цецо не е от хората които ще вземат пари просто така. :)
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да разкрие една банкова сметка на това момче.Много хора биха му помогнали вероятно,кой с каквото може.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, Боже колко мъка има по този свят....дано да има повече такива "луди" хора, всъщност този човек таи в сърцето си доброта и човечност, за разлика от онези, които са в парламента и нямат грам човечност, там са уж са общото благо, а то по-скоро е за личното такова и от техните решения зави съдбата на хиляди хора в частност и на Цецо.
36
1
 
17
 
! Отговори
"Гео Милев" преди 8 години
Познавам лично Цецо: любезен, мил и сърдечен, любимец на стари и млади. Ето за такива хора трябва трябва да се знае и пише! Направо да го назначат в Столична община за отговорник по озеленяването. Ще направи чудеса!Жив и здрав да си, гордеем се, че те има и че те познаваме!
35
3
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Поздравявам Цветан и дано Бог му помогне да излезе от положението в което е а и на други такива хора като него а и на хората които се уповават на Всевишния. Поздравявам и приятелката му, която е с него, нищо, че взима 40-80 лева месечно - ето това е вярност, да се замислят жени които търсят парите и са готови да изоставят партньорите си при първата трудност или несполука.
34
2
 
25
 
! Отговори
G8 преди 8 години
Да, тая статия и коментарите показват своеобразен парадокс, как човек с толкова малко (една гола воля), може да постигне толкова много и как дребните умове притежаващи толкова - всичко, веднага скачат, да го очернят, измъчвани от собственото си вътрешно чувство за малоценност. Така е хора, може да си мислите, че сте победители, заради добрата си работа, кола и сигурен дом, но винаги ще сте *** грабещи само за себе си и вас никой няма да помни, това момче дава, и делата му ще живеят вечно
33
1
 
6
 
! Отговори
В_Гео Милев преди 8 години
До До 42 Хмм интересно мислене ,.. едно е да работиш по 18ч като си на 25 и съвсем друго като си на 35. Освен това борсите вече не са това което бяха ,.. няма толкова работа и съответно парите са много много малко за труда и здравето което отива там :) А това дали дрънкаме простотии ще го оставя без коментар.
32
4
 
6
 
! Отговори
144 преди 8 години
До М.Н.ОТДАВНА ВЕЧЕ МОГАТ ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ И ХОРА С ИНВАЛИДНА ТЕЛК,И БРЕМЕННИ,И МАЙКИ С ДЕЦА ДО 3 ГОДИНИ.А ТОЙ НЯМА И ТЕЛК,ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ.МНОГО ХОРА ИСКАХА КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ-ИМАМЕ СИ ГИ ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ.
31
3
 
46
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Ей, съдници жалки! С това момче съм израснал и никога не съм го чул да се оплаче от каквото и да е! Цял живот си скъсва *** от каквато работа хване при който хване, защото никъде не искат хора, на които тапията им е с гриф Пето помощно училище.Момчето може да има своите проблеми, но със сигурност е по-сръчен и по-работлив от 90% от тук пишещите. С очите си съм виждал в какъв ад живее, през какви трудности е минавал цял живот,с какво отношение се сблъскваше от околните, включително роднини.
30
3
 
31
 
! Отговори
В_Гео Милев преди 8 години
Така,.... понеже тук се е напълнило с всякакви драскачи-разбирачи,.... не мога да остана безмълвен. 1-во: Цецо НИКОГА не се е оплаквал. 2-ро: Последното нещо което може да се каже за него, е че е мързелив!!! ,....напротив ,... !!! 3-то ,... като продължение на второто ,... 7години работи на борсата по 18 +часа,... товарене разтоварване на тирове вагони и тн, работа която повечето от вас ще избягат преди края на първия ден !!! Мога да говоря още,... но мисля, че казах достатъчно....
29
4
 
11
 
! Отговори
М.Н. преди 8 години
До До 20Понеже много знаеш, я провери в КТ (Кодекса на труда) дали могат да се уволняват хора с инвалидизация/ТЕЛК и тогава пак напиши мнението си колко лесно намират работа инвалидите. Истината е, че никой не ги иска за работници, защото трябва да осигурят куп условия за тях и не могат да ги разкарат лесно от работа. Затова решават кардинално проблема - просто не назначават такива хора.
28
3
 
10
 
! Отговори
133 преди 8 години
БАЙ,БАБО,МЕЧКА ДА ТЕ НЕ СТИГА!МОМЧЕТО НИТО СЕ ОПЛАКВА,НИТО ТЪРСИ СЪЧУВСТВИЕ,ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ ТЪРСИ РАБОТА,НО КАТО ЧУЯТ,ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛ ПОМОЩНО У-ЩЕ......!А ДО ГОСПОЖАТА АЛАДЖОВА:ДУМА ГЛАДОСТ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК НЯМА,ИМА ГЛАД,ГЛАДЪТ.
27
2
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Ало, капацитет на, развой темата колко предприятия и заводи се построиха и къде да работят хората това за което са учили? Ай не се праи на отворен
26
1
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Хора не знам как може да се толкова жалки и само да храните момчето. Отидете то градинката да видите колко е хубаво. Дано не изпадате в такава ситуация. Цецо винаги се е борил и ще се бори, не иска подаяния или нещо всичко го прави от добро сърце. Ако имате работа подходяща за него се свържете с него.
25
4
 
37
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Колкото и да си кадърен, в България можеш да си намериш работа ако си роднина на еди кой си.... Или ако еди кой си те препоръча... Иначе - Ще ви се обадим!
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До28Ти чуваш ли се изобщо. Значи да си безделник мързелив и да имаш хоби... Спирам да коментирам изказванията ти.
23
2
 
37
 
! Отговори
Ами нали има преди 8 години
Общинска служба по озеленяване .....държавна работа за 450 лв. ,но поне ще му е от полза , но там е бъкано с наши ора