Столичани недоумяват: Билетче от 1,60 лева?

Общината ни обещава тикет система и видеонаблюдение
28 мар 2016 09:22,
268
Столичани недоумяват: Билетче от 1,60 лева?
Снимка: архив, Булфото

Голяма част от столичани недоумяват защо докато стойността на горивата пада, цената на билета за градския транспорт може да се увеличи с до 60% – от 1 на 1,60 лева от 1 юни.

Предложението е на Центъра за градска мобилност и престои да бъде разгледано от Столичния общински съвет.

Още по темата

"Това ще е убийство за повечето българи, защото не си заслужава в претъпкания градски транспорт да даваме и тези пари за билетче", коментира пред bTV Веселин Денчовски.

"Аз пътувам с 94 от Студентски град, но използвам карта. Има хора пък, които пътуват на по-малки разстояния, и мисля, че за тях няма да е много изгодно и удобно това", заяви Габриела Винева.

"Те досега не дупчат билети 2/3 от хората, а пък като станат по 1,60 лева, вече определено не виждам как ще се дупчи", смята Румен Попов.

Други смятат, че разликата в качеството между различните видове транспорт е сериозна и цената за автобусен билет не трябва да се вдига.

"Метрото е доста по-удобно, по-топло е. Градският транспорт е доста некомфортен - задушно е, лятото е недостатъчно прохладно, общо взето не е комфортен и наистина не си заслужава да се увеличат цените", посочи Йонка Славчева.

Повечето софиянци се примиряват с увеличението на цената на билета. Някои възнамеряват през лятото да се придвижват с колело.

"На никого няма да се отрази добре, но се купуват нови автобуси, тролейбуси. Отнякъде трябва да идват и пари", заяви Мирослав Гаврилов.

Според новото предложение със сигурност поскъпват и талоните от 10 билета. С тях еднократно пътуване с автобус сега струва 80 стотинки.

За хората, ползващи метро, обаче има още една възможност - така нареченият електронен билет. В предложението за новата наредба не е ясно дали той ще поскъпне.

Едно пътуване с него също излиза 80 стотинки. Ако неговата цена остане същата, пътниците в метро и автобуси ще бъдат поставени в неравностойно положение.

До година и половина трябва да бъде изградена и т. нар. тикет система, която да ни даде възможност за нови превозни документи и ново тарифиране – било то по време или изминато разстояние, обещават ни от Столичната община.

С нея трябва да се изгради и видеонаблюдение във всяко превозно средство, което освен намаляване на гратиса ще ни гарантира и малко повече сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянеца всеки ден дава по минимум 10лева за бензин за да се фръцка с колата до работата си а че билетчето станало 1,60 голям рев.
105
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таксуване по време - точно за задръстванията изкуствено създадени в София от некадърните кметове през последните 25 години. Ще плащаме, че стоим на едно място. До около 1991 година, от най-далечния край Младост 3 до Орлов мост стигах за 20-22 минути с автобус. После заради промените в организацията на движението, времето стана около час и половина и аз не издържах и се преместих. После построиха метрото и през Младост, но до най-близката станция на метрото е около 20 минути пеша.
104
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
На нас не ни е България, ама на теб явно ти е... щом влизаш да коментираш новини за София. Големи са ни заплатите, а и патоците са ни големи. Комплекс?
103
0
 
30
 
! Отговори
Наглост преди 8 години
Преди изборите се хвалиха че обновили транспорта на София с нови автобуси с европейски пари .купили над 120 икономични автобуси на природен газ .От другия месец природния газ намалява цената си с още 23% и за награда 60 % увеличение за хората.
102
1
 
30
 
! Отговори
Долни крадци са тези преди 8 години
Горивата падат, цените на билетите скачат почти двойно. А трябва просто да пуснат полиция с контролата и да арестуват всички, които ползват градския транспорт без да плащат. Сега вдигат билета на честните и работливи българи, а римските легионери пак ще ползват всичко без пари, бездомници ще вмирисват новите коли, а пияни пубери ще ги драскат и чупят.
101
3
 
19
 
! Отговори
Бобчо преди 8 години
Знаете ли в UK как е? Единичния билет е 2 паунда, имаш дневен, ако искаш не слизай от автобусите за 4, а седмичната карта е 14.50. Има обаче и друг по-важен момент - там влизаш и излизаш от една врата и минаваш покрай водача. Или си купуваш билет или показваш карта. Без пари НЯМА!!!! Кога в бг ще го осъзнаят това, че не може да товариш цената на редовните платци, за сметка на на нередовните!!?!!
100
1
 
15
 
! Отговори
321 преди 8 години
Ама не бе Боко постоянно повтаря че хванал 2 млрд от контрабанда , петрола е по-евтин, автобусите са с европейски пари, демек пари има - е каква е логиката за Бога да вдигате билета. Не се накраднахте бе. Призовавам да не се купуват билети и това е. Да видим пък тогава.
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да се изисква информация на какви цени се зареждат автобусите на градския транспорт .Да не се окаже , че дизела се купува по 1.70 на дребно по бензиностанциите , а от градския транспорт го купуват на цени от преди 2 години , на 2.50 и изчезват милиони в джобовете на някой си.
98
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СОФИЯ НЕ ВИ Е БЪЛГАРИЯ!!! Стига сте ревали Софиянците с големите заплати!
97
9
 
2
 
! Отговори
квн преди 8 години
До Анонимен 105Дори от Кремъл ще ти се смеят за болшевишкия напън. Какви 1500 евро заплата в РФ, бе? Минималната заплата средно за РФ от 1ви юли Медведев ще я вдига на 7500руб, т.е. под 100 евро. Средната заплата извън дотираната Москва, е 12-15000р, т.е. 150-200 евро при това ако ги изплатят навреме
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Некой си...Извинявай, но с какъв "акъл" сравняваш градския транспорт в София с този в Германия и Франция? Нямаш база за сравнение дори. Хайде първо да започнем да живеем нормално, както хората в посочените от теб държави, пък после да започнем да сравняваме каквото и да е. Аз не мога да разбера с какви очи се вдига цената за услуга която е под всякаква критика. Автобуси закъсняват дори без задръстване, в автобусите е мръсно, зимата е студено, а лятото не се диша. Нелепо!
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Некой си...118Ще ни светнеш ли сега какви са разходите за заплати и консумативи на местните транспортни компании, както и доходите на потребителите в Германия и Англия щом ще сравняваме?! то не става само да се изцепиш по ганьовски как "било там"...
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медицинска сестра в голяма болница 680 лева заплата ....Медицинска сестра в провинциална английска болница 2400 паунда , тоест 6200 лева на месецскоро в България ще остане само фъндупкова и компания .Единственото им обяснение ,че така щели да им купуват картите.
93
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Винаги е имало избиване на комплекси, когато става дума за София и останалите градове. Темата, обаче не е такава. Все пак отново ще прочетем куп безсмислици, които да доведат до по- ползотворен ден за хората от провинцията. От това, че не живееш в София, по- лошо е да си комплексиран от това. Този комплекс е завинаги, с него се раждате и с него ще си идете.
92
0
 
15
 
! Отговори
eng преди 8 години
Може и като с винетките да стане. Пускат слух че ще ги вдигнат на 1.60 гледат че хората са недоволни и казват ок ще ги вдигнем "само" с 40% на 1.40. И бате Бойко пак е на бял кон и всичко живо му се радва. Ясни са ни ГЕРБ-аджииските тънки схемички.
91
0
 
7
 
! Отговори
M i K преди 8 години
сигурно мислят да го няправят 1,50 ама това е тактиката... като се разбунтува стадото ще кажат, че са затънали здраво и без увеличение няма да мине. после ще преразгледат малко финансите и ще свалят на 1,5 или нещо такова...и тогава пенсиите ще си траят защото новото ще е по-добре от 1.60:))))))
90
0
 
26
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 8 години
60% увеличение на пътуването, при 30% намаление на цените на горивата ...За 2 спирки 1.60 лева , за 12 спирки пак 1.60няма такава държава , защо не предложат наведнъж увеличение на пенсии и заплати с 60% от раз.Днес получаваш 1000 лева заплата от утре 1600 примерно
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 120Скоро и чистачка няма да можеш да си наемеш, защото никой няма да ти чисти за 200 евро на месец, след като може да го прави в Испания например за 1000 евро, "умни" и "красиви" другарю....
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 104Явно ги "разбираш" тези неща и даваш "компетентни" отговори - да "заминаваме" за Южна Америка! Тук да ви оставим на спокойствие да се "развивате" "умници", като теб и ***! Естествено, че цените трябва да са обвързани с реални разходи, доходи и грижа за околната среда! Няма как цените да са, като в Лондон, а разходите на фирмите и доходите на хората на светлинни години от това!
87
6
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
И 10 ЛВ ДА ГО НАПРАВЯТ, БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ МЪЛЧИ И ЩЕ ТЪРПИ, ЧЕ ДАЖЕ И ЩЕ СЕ КЕФИ !