Зелена зона в Студентски град – проблем или решение?

Купища автомобили по тротоара и кал в студентския квартал
28 мар 2016 18:00,
31
Зелена зона в Студентски град – проблем или решение?
Снимка: bgonair.bg

Интензивен трафик и множество автомобили паркирани върху тротоара – така изглежда Студентски град в ранния следобед. Заради неправилно паркиралите коли придвижването в района е истинско предизвикателство, хората вървят между автомобилите и газят в кал.

Най-сериозен е проблемът за младите майки, бутащи количките въхру разрушените тротоарни настилки.

"Направиха ремонт на улиците. Има на доста места тротоари, но въпреки всичко хората паркират по тротоарите и е сложно, мен ми се налага да слизам на шосето понякога", разказа Елиана Димитрова.

За да бъде въведен ред, кметът на район Студентски град предлага в квартала да бъде въведена зелена Зона. Така спиращите за час в района ще плащат по 1 лев. Идеята обаче не се понрави на повечето от студентите. 

Жителите на квартала признават, че намирането на свободно място за паркиране наистина е задача с повишена трудност. Всеки ден Мариела губи по 20 минути в търсене, но въпреки това не смята зелената зона в квартала за решение.

"Студенти сме, не мисля, че ще имаме тази възможност. Едва изкарваме с някакви пари. Доста ще ни затрудни това положение", сподели момичето.

Все още не е ясно дали и в кои райони на Студентски град ще се въведе "Зелена зона". В момента екип от експерти в районната община изготвя подробен анализ на улиците и площите за паркиране в квартала, за да се реши къде трябва да бъде зонирано. Обмисля се абонамент за живеещите в района.

До два месеца докладът с предложението ще бъде внесен в Столичния общински съвет. Преди това обаче то ще бъде обсъдено със студентските съвети в района.

Повече по темата вижте в репортажа на Милена Енчева и оператора Петър Хамамджиев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Dancho преди 8 години
Фандъкова да пита техния приятел Бараки, дето строи масово
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам това студенти ли са или мафиоти с пари . Иначе реват да не плащат нищо за следването си , а всеки има кола . Направете следването платено и тогава ще се видят истинските студенти .Безплатно да е само за абитуренти завършили с отличен / 6 / .
23
1
 
8
 
! Отговори
Курти преди 8 години
Преди крадливият Софиянски всичко си беше на световно ниво. Аз имах колеги от цял свят и си беше супер. Дори милиционери не се мяркаха. После дойдоха мутрите със съдействието на Софиянски и нещата се превърнаха в безумието което виждаме днес.
22
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Не бях чак толкова отдавна студент, че да не помня че колите бяха малко. Проблемът е наистина в презастрояването, удвояване, може би утрояване на броят живущи там... Съгласен съм да се забрани паркирането по 2-та булеварда там, защото е практически непроходимо... За зелена зона не мога да се изкажа, тъй като не съм страна по спора ...
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Студентски град е толкова студентски колкото федерал експрес е федерален :)
20
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
В новината над тази - Норвегия забранява 2025г. да се подават коли с двг - само с ел двигатели и велосипеди. Правят даже велосипедни междуградски пътища. Българчето не мож го свали от варела. Първична работа. Хеле като го трапоса на тротояра най му е драго.
19
1
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Живял съм в студентски град през 1973-75г.В междублоковото простронство имаше само 4 коли от които 3 на чужденци.Немотия до шия.А сега , ехеее,кола до кола и някои доста скъпи.Ми то колите станаха по-вече от харата бе,не могат да се разминат. Бойко не смогва с магистралите.
18
0
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Е,нищо,нали пък е пълно с дискотеки.
17
4
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
Безплатното свърши 89г. Сега е нормално всяко едно паркомясто в софия да е Платено. Който няма пари на колелото или пеша.
16
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Референдум да има или да няма тротоари в София. Българите са достатъчно ... - може да решат и да няма. Българчето иска да си паркира навсякъде където му е удобно и БЕЗПЛАТНО.
15
1
 
8
 
! Отговори
ъэ преди 8 години
Никой НЕ ви е длъжен да осигурява паркоместа, многоетажни паркинги БЕЗПЛАТНО - пак ще ви искат пари...сбъркан ни е манталитета - ама много!
14
1
 
23
 
! Отговори
d преди 8 години
Караш кола=имаш пари. Който няма пари пеша, колело, който е по-богат 94 и 280...Иначе всички сме гъзари и гъзарки, кара кола и няма 5 кинта в джоба да се усмихне....
13
0
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Имам чувството, че един човек си пише няколко коментара и си цъка лайкове. По IP ли ги хваща или с кукита? Чакай, ще рефрешна да видя.
12
1
 
6
 
! Отговори
абе играйте си шаха преди 8 години
Ясно че студенти тук няма да влязат за да напишат нещо, те си имат по-съществени занимания.Вие като нямате работа в студ.град КАКВО обсъждате . Нелепо е . Каскетите обаче са на всяка манджа мерудия.
11
5
 
2
 
! Отговори
до Инженер преди 8 години
не забравяйте да си плащате и тока, Андрешковци
10
6
 
7
 
! Отговори
поредна идиотия преди 8 години
Море, като не сте били студенти, не се изказвайте. Кола може и като подарък да получи студент. От някой близък, който се качва вече на истинска кола. И така става обикновено.Какво им завиждате, това че някой трябва да отделя време за учене означава че няма такова за собствени доходи.
9
2
 
24
 
! Отговори
Vlad_ko преди 8 години
А защо не се построят паркинги? Например... И е логично... Същата тази община разреши застрояването на студентски град... Е нямаха ли акъл да се сетят какво ще се получи...
8
3
 
14
 
! Отговори
Алек преди 8 години
А толупите, които не слизат от колата, "за да не плащат зелена зона", могат ако искат да си живеят в нея. Егати наглите хора, егати чудото. Ония, другият "дупки" имал. Момче, като имаш дупки, си ги напълнис четене в библиотека, а не с кесене по кафета. Тия хора си нямат представа, че са неадекватни...
7
9
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Тук явно бързат да се изкажат платените клакьори на същата мутренско-партийна сбирщина. Които вече са се освинили и са си накупили луксозни джипове с нашите пари. Сега ламтят за още. Иначе много високомерно се изказват за "трошките".
6
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари за зелена зона нямат, ама за кола и бензин има...