Вдигат паметник на Рейгън в Южния парк

Монументът трябва да стане факт до септември
31 мар 2016 07:19, Красимир Ангелов
519
Вдигат паметник на Рейгън в Южния парк
Снимка: Reuters

Паметник на американския президент Роналд Рейгън ще бъде издигнат на входа на Южния парк в София, съобщава "Дарик". Очаква се това да стане факт още през септември.

В момента се провежда конкурс за избор на изпълнител, а на 22 април трябва да стане ясно кой ще оглави проекта. За цялостната работа по монумента са отделени близо 30 000 лева, събрани от дарения.

Всъщност идеята за подобен паметник не е нова, но се е забавила доста с годините, отчете  Константин Арабаджиев, председател на гражданска инициатива за създаването на монумента.

Паметникът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън.  Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет за поставяне на паметник, а след това получава одобрението на тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.

Засега не е напълно ясно как точно ще изглежда бюст-паметника, тъй като победителят в конкурса ще бъде обявен до месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
14
 
! Отговори
касандра преди 8 години
С какво този холивудски каубой е допринесъл за България та да му се прави паметник. То трябва и на Горбачов да се направи че двамата спазариха света и го направиха буре с барут. И сега цъфнем че и вързваме. Това от коя фондация е ? от Америка за България ли.
220
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ДА НЕ Е "ВИЦ НА СЕДМИЦАТА" ??? Я ДА НЕ СТАВАМЕ ЗА СМЯХ ПРЕД СВЕТА...ТУРЦИТЕ ЧЕ СА В НАТО ОТ 1952 ГОДИНА НЕ СА ВДИГНАЛИ ПАМЕТНИК НА НИТО ЕДИН АМЕРИКАНЕЦ А НИЕ СЕ ОСР..ХМЕ ОТ ЛЮБЕЗНОСТИ...
219
11
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До иван 280-аз съм от народа и искам тоя паметник.Също така искам да се махнат паметниците на окупатора наречен червена армия.Понял???
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, многу руснаци, финланци и поляци в тука бря. Споко. Бай ти ще сколаса и ще ви облагороди нациите. Само време трябва, че много народ жени де. Шъ издигнете паметник неръкотворен на създателя си тогава.
217
9
 
3
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До Анонимен 274 - не, той визира "умиротворителя" Будьони. Остави пристрастните. Те руснаците, винаги са били мирни люде. И във Финландия по късно, от добро сърце са отишли. А и "нямат" за какво да се дърпат с руснаците. Християнството в Литва е дошло през Полша. Не, че на по късен етап руснаците не им я вземат. Те милите руснаци и в Кавказ не са стъпили като окупатори. Защо сега чеченците и грузинците не ги долюбват? Както и да е. Друга е темата.
216
3
 
23
 
! Отговори
иван преди 8 години
а някой искал ли е мнението на народа дали иска паметник на краварски президент в България?Рушим паметниците на Освободители и градим паметници на поробители?
215
1
 
22
 
! Отговори
лунатика преди 8 години
Този паметник да не би да е официалното признание, че България е под американско иго? Така и така България ще подпише Трансатлантическия договор, защо пък преди това САЩ да не вдигнат демонстративно паметник на един от своите любими президенти в окупирана България?!
214
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До Анонимен 265 - ами няма лошо. В измислена държава - измислен герой. Не, че го докарваме на хайборейци. Полякините? Вярно е. Харесвам ги. И не се срамувам. Да не харесвам мъже, та да се срамувам? И пристрастие ... виж сега, просто ги давам като пример за твърдост. Татарите са го изпитали, тевтонците също, руснаците - също. И определено са ми по симпатични от руснаците.
213
0
 
4
 
! Отговори
до 274 преди 8 години
От кога тв канала "национал географик" е руски? или ти гледаш само БТВ и Нова.
212
2
 
26
 
! Отговори
гого преди 8 години
Ще участвам в рушенето, гарантирано!
211
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам думи! Всичко очаквах от "родолюбивите" ни управници, но това е ПРЕКАЛЕНО!
210
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И каква е залугата на РейГън? Към нашата страна са били насочени над 20 ядрени заряда по негово време - Че не е натиснал копчето ли?
209
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен българин преди 8 години
Това вече ни идва в повече! Хич да не го въздигат, още първата нощ ще бъде порутен. Къде живея, не знам, това България ли е, или щат на Северна Америка. Що няма конкурс за паметник на американските летци, бомбардирали София..., или не са се сетили грантаджиите.
208
2
 
4
 
! Отговори
Така де! преди 8 години
Да... подготвяме символиката за демонстративното разпадане на следващия съюз в който участваме!
207
2
 
21
 
! Отговори
meri преди 8 години
Е ТО БИВА БЕЗУМИЕ АМА ЧАК ТОЛКОВА ЩЕ ДОЙДЕ В ПОВЕЧЕ НА МАЛЦИНАТА ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ....СЛЕДВАЩИЯТ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ НА ЕРДОГАН. А ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА Е ФЛАГА...
206
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха!Сега ще има какво да заливаме с боя и да трошим като света ни стане крив!
205
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"гражданска инициатива за създаването на монумент" Ами, за каква инициатива говорете? Няма такава! Има само няколко луди платени национални предатели и проститутките на сащ.
204
3
 
10
 
! Отговори
до 255 преди 8 години
През 1920 Полша нападна Русия, която не се бе съвзела още от октомврийската революция и борбата с белогвардейците. Поляците навлязоха на 300 км. в Русия лениха много руснаци които откараха във Варшава и застреляха 20,000 от тях. Мислители че Сталин е забравил това. Затова им си го върна в катинската гора. Затова по време на ВСВ спря пред Варшава и изчака Хитлер да си свърши работата с вастанниците.Поляците са долен народ.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KromЗначи българин от кимерийски произход с пристрастие към полякините (и към поляците щот върят в комплект). Арно!
202
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 8 години
Kakuv e tozi na Bulgariya,che pametnik da mu vdigat?