Прощавайте, а дали има климатик?

Ще повее ли хладината в автобусите с новото билетче?
14 май 2016 20:32, Красимир Ангелов
54
Прощавайте, а дали има климатик?
Снимка: Булфото, архив

Петък следобед, часът е малко след 18. Автобусът не е кой да е, а едно от най-видните лица на столичния градски транспорт (поне пред чужденците) – автобус №84. Марката му не е случайна – Мерцедес, шофьорът - костюмиран. Вътре обичайната картина – от няколко поредни спирки се качват работещи в съседните офис сгради и хора с куфари от летището, които се чудят дали са продупчили достатъчно на брой билети, че току виж контролата, която рядко пропуска да провери рейс по линията, не харесала бройката им.

Жега си е вътре, слънце пече през прозорците. Майският дъжд е отминал преди час-два и сега отново е ред на слънчевия пек. По време на цялата тази идилия млада жена с доста добър външен вид (видно е, прибира се от работа) пресича целия автобус от задната врата до шофьора, изчаква автобуса да спре на следващата спирка, за да не притеснява водача и културно попита: Прощавайте, а дали има климатик?

Не, госпожо, бе краткият и лаконичен отговор на шофьора, автобусът затвори врата и отново тръгна по своя път. Младата жена се усмихна и каза тихо: "Е, трябваше поне да попитам" и отново тръгна назад към своето място в автобуса.

Хората наоколо очаквано не реагираха особено – всеки свалил яке, суичър, връхна дреха и останал по ризка, тениска или каквото му е останало. Пуфка, уфка, но отдавна е свикнал в повечето автобуси, дори и да има климатик, той да не се пуска.

Дали така е наредено на шофьорите, дали те пестят по този начин гориво с някаква цел, дали просто климатика наистина е развален и никой не смята за нужно да го поправи... кой знае, но всъщност няма и особено значение. Поне за пътниците. Важен е резултатът в натъпкания автобус, а той е – хладина и въздух няма!

Фактите са ясни – имаме нов автобус, добре изглеждащ и по дизайн забележете: само с 2! едва отварящи се горни прозорци в задната част на автобуса. Е, повече от ясно е, че този автобус има толкова малко отварящи се прозорци, защото се предполага, че има климатик и той ще се пуска и ще работи по време на курс. Поне в нормалните страни е така. Да, ама не! И за съжаление случаят не е единичен, а редовна практика дори в горещите летни месеци. Поне по тази линия. Където е пълно с пътуващи чужденци. И редовна контрола.

А само след малко повече от 2 седмици пълният комфорт в столичните автобуси ще ни струва с 60 стотинки отгоре – 1,60. Дали цената е заслужена няма да коментирам. Летните задръствания и повечето коли по улиците сигурно ще дадат своя ясен отговор. Както и липсата (дали?) на климатик в новите ни автобуси.

Всъщност знае ли човек – може пък новата цена да носи и пътуване с повече комфорт. Иначе чаровната дама пак трябва да изчака да спре автобусът, да отиде до шофьора и все така тихо и културно да го запита: Прощавайте, билетът ми е 1,60. А дали още нямате климатик?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари