Протест: Скъпият билет – война срещу трудещите се!

Организаторите се канят да "завземат" автобуси из София
30 май 2016 13:00,
177
Протест: Скъпият билет – война срещу трудещите се!
Снимка: архив Булфото

"Увеличаването на цената на билетите ще означава война срещу трудещите се, срещу бедните и слабите, война срещу "крайните квартали"!

Това смятат организаторите на поредния протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в столицата. Той е насрочен днес за 18 часа пред Столична община. След това протестиращите ще потеглят на шествие из столичните улици.

Още по темата

"Ще минем по улица "Раковски" до бул. "Сливница, където за една спирка, ще бъдат завзети автобуси от градския транспорт, за да се придвижим до централата на т.нар. "Център за градска мобилност" на бул."Мария Луиза", пишат организаторите.

Един от общинарите, които подкрепят протеста е Борис Цветков от БСП. Той е категоричен, че поскъпването ще има голям ефект върху финансовото състояние на пътуващите.

"В страна с голяма бедност и силно икономическо неравенство не са много хората, които биха могли да дадат 300 лв. за годишна карта", каза той пред bTV.

Софиянци ще могат да сменят старите билети за нови на 4 пункта до края на септември.

Пътниците в градския транспорт ще трябва да доплатят по 0,60 лв. на парче за всяка еднократна карта, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

При талоните ще трябва да доплатят разликата до 12 лв. каквато ще е новата цена (от сегашните 8 лв.) Започнатите "десетки" ще се сменят с чисто нови, но отново ще трябва да се доплати до новата цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента пътуващите с билети плащат двойно реалната цена за пътуване. От първи юни ще плащат тройно цената на пътуване, която е около 50 ст. Това е истината - за да е 36 ст. пътуването с абонаментна карта, трябва то да бъде компенсирано с цена от 1,60 лева за билет. А колко по-просто беше да се приведат цените на картите към действителните цени. Примерно, вместо 50 лева за месечна карта, тя да стане 77 лева. Вместо 1 лев за билет, билета да стане 55 ст.
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все пак от някъде трябва да се избиват пари за бежанците ние мислехме че сме в европеиският съюз то се оказа ционисткият съюз ха-ха..............
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света политиката е пълна с далавери. В сериала "Престъпна империя" добре са пресъздали, каква е била целта на сухият режим в Сащ - увеличаване на цените на алкохола. Действието се развива през миналия век, но въпреки това политиката не се е променила.
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички на протест-срещу рекета на столична община!!!
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разделяй и владей!Това върви в България с пълна сила вече 26 години. В случая противопоставят се пътуващите с билети на пътуващите с карти. Вдига се цената на пътуване няколко пъти над действителната цена за хората с билети, за да се компенсират популистко евтините карти на другите. Само че, тези с картите са много, а тези с билетите са малко и трудно могат да компенсират неплащащите действителната цена хора пътуващи с карти. По света има разлика в цените, но там е съвсем друго и е несравнимо.
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протестирам, че няма водка в Макдоналдс.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А uber кога ще зароботи отново
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-ощетени са хората от краините квартали на София.
79
10
 
4
 
! Отговори
До 114 преди 7 години
Ти май искаш нищо да не плащаш, а да се возиш в най-модерните превозни средства. Искаш другите (тези с билетите) да плащат вместо теб (този с абонаментната карта)? Твоята цена на пътуване оня ден казаха, че е 36 ст, а моята досега беше 1 лев, сега я правят 1,60 лева. Кой не плаща, аз или ти? Защо ние да плащаме за теб? Ние сме малко - около 15% пътуват с билети, а вие сте много - 85% от пътуващите. Нещо ми намирисва от къде теб на келепирец и байганьовщина.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ще могат да сменят старите билети за нови на 4 пункта до края на септември" - И кой ще им плати билетите, за да си сменят билетите, бе? В главите нещо има ли? Пеша ли ще ходят до тия 4 пункта?
77
3
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
От шоковото поскъпване на билета в София ще пострадат хората, които рядко се качват в градския транспорт и за които е неизгодно да си купуват абонаментни карти. Те са три вида:- туристи- бедни- рядко ползващи по други причини - най-често придвижване пеша или с колаПървите два вида ще го отнесат с пълна сила, най-вече бедните. Колкото до тези, които се движат обикновено в кола и рядко с градския транспорт, просто вече ще се движат само с кола. Явно това е целта на промяната: печалби за бензин
76
6
 
2
 
! Отговори
al преди 7 години
аве сеяните винаги ще прииждат и на 2 лева билета ше ползват метро тва е в характера им
75
2
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Дума няма да им обеля на контрольорите като дойдат да ми искат билетче. А ако има полиция, бягам бързо, сигурен съм че няма да се втурнат след мен.
74
6
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 7 години
В Европа имат съвсем други разходи, много по-големи от тези в България. Така че хайде да не тролиш!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масово по градовете автобусите се пълнят с хора, които се качват за една или две спирки. Мисля, че новата цена на билета ще доведе до по-голямо движение на хората. Движението е полезно.
72
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Реалността е, че цената на едно пътуване трябва да е около 50 ст. ако не и по-малко заради ниското качество при пътуване - висене по спирките, лошо поддържани превозни средства, липса на култура при повечето шофьори и ватмани и т.н.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99:Два километра за 10 минути спокойна разходка!!?БРАВОооооооооооо............
70
1
 
16
 
! Отговори
47193 преди 7 години
Проблемът не е, че билетът е 1.60, а че не знаем защо е 1.60. На това дружество ЦГМ му смениха ръководството заради далавери, как да му вярваме на непубличните финансови разчети?
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протеста може да става единствено чрез мосово неизползване на градския транспорт. Когато потреблението намалее и цената ще падне.
68
2
 
10
 
! Отговори
alf преди 7 години
GERB e една селско-вредна партия и заради тъпия си прецедател и главатар обират сички аграри и те предлагат безумни неща които в столицата няма да минат