Протест: Скъпият билет – война срещу трудещите се!

Организаторите се канят да "завземат" автобуси из София
30 май 2016 13:00,
177
Протест: Скъпият билет – война срещу трудещите се!
Снимка: архив Булфото

"Увеличаването на цената на билетите ще означава война срещу трудещите се, срещу бедните и слабите, война срещу "крайните квартали"!

Това смятат организаторите на поредния протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в столицата. Той е насрочен днес за 18 часа пред Столична община. След това протестиращите ще потеглят на шествие из столичните улици.

Още по темата

"Ще минем по улица "Раковски" до бул. "Сливница, където за една спирка, ще бъдат завзети автобуси от градския транспорт, за да се придвижим до централата на т.нар. "Център за градска мобилност" на бул."Мария Луиза", пишат организаторите.

Един от общинарите, които подкрепят протеста е Борис Цветков от БСП. Той е категоричен, че поскъпването ще има голям ефект върху финансовото състояние на пътуващите.

"В страна с голяма бедност и силно икономическо неравенство не са много хората, които биха могли да дадат 300 лв. за годишна карта", каза той пред bTV.

Софиянци ще могат да сменят старите билети за нови на 4 пункта до края на септември.

Пътниците в градския транспорт ще трябва да доплатят по 0,60 лв. на парче за всяка еднократна карта, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

При талоните ще трябва да доплатят разликата до 12 лв. каквато ще е новата цена (от сегашните 8 лв.) Започнатите "десетки" ще се сменят с чисто нови, но отново ще трябва да се доплати до новата цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Всъщност за услугата, за която се плаща в София досега по 1 лев, а от 1 юни по 1,60 лева, ние получаваме доста по-малко, отколкото в градовете, с които ни сравняват. Примерно, не можеш да пътуваш с няколко превозни средства в рамките на определено време след първото таксуване на билета, както е в "скъпите" градове в Европа, например в Париж. Маршрутната мрежа в София е доста по-малка, особено при метрото, в сравнение с "скъпите" билети в Европа. Качеството е несравнимо по-лошо и т.н.
66
0
 
10
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Така и не стана ясно защо вдигат цената на билетите с 60%! Щом като цената на пътуване не отговаряла на действителната цена, трябваше картите за пътуване да поскъпнат примерно двойно, а не билетите. Тези дни един от мафиотския център за градска мобилност обясняваше колко евтино било с карта - 36 ст.. Ами ясно е, че цената на картите трябва да отговаря на действителността, а не билетите да са няколко пъти по-скъпи, отколкото трябва, за да компенсират евтините карти.
65
0
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До 89. Аз не съм комунист (и никога няма да бъда). Нито съм и нито за, нито против ГЕРБ. Имам си и без това кола, защото ми трябва за работа, но не обичам като цяло да карам. Ако има чист, удобен и достъпен транспорт, ще ползвам него. Но ако това ще ми струва 50 лв отгоре,ще си ползвам колата. Градския транспорт е услуга, която трябва да привлече своите клиенти. Вместо да плащаш на някой да ги обижда на комунисти, помисли как да го направиш привлекателен и достъпен за хората.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се сещаш, че ако в холандския градски транспорт работят 1000човека, то само за заплати трябва да бъдат платени минимум 1000ч х 4000евро запл = 4млн евро за заплати.В България 1000ч х 800лв = 400хлд евро, т.е. 10 пъти по-малко. Капиш?Тъй като разходите за заплати са 10 пъти по-ниски, то и цената на билета е нормално да е 10 пъти по ниска. Така че 4евро билет/ 10 = 40евроцента е справедливата цена на билетчето.
63
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепям протеста, но смятам че мерките са малко крайни.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"в Холандия билета за градскя транспорт е 4 евро.В една Унгария, която пак е бишва социалистечска държава като нас, билета е 2.5 евро."Цената на билета се определя от много фактори, но най-вече от заплатите, които трябва да бъдат платени на служителите.Нали се сещаш, че ако в холандския градски транспорт работят 1000човека, то само за заплати трябва да бъдат платени минимум 1000ч х 4000евро запл = 4млн евро за заплати.В България 1000ч х 800лв = 400хлд евро, т.е. 10 пъти по-малко. Капиш?
61
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко коментари за някакво си увеличение на билета с 0.30 евро.Ами вие излизали ле сте в Европ - в Холандия билета за градскя транспорт е 4 евро.В една Унгария, която пак е бишва социалистечска държава като нас, билета е 2.5 евро.А тука с увеличението става смешната цена от 0.80 евро. Няма дори и евро.Ама *** е свикнал да се оплаква от всичко.Който не му изнася да си купи колело или да ходи пеш.
60
2
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До 77. Ако се направи сметка, при реалния пътникопоток, цена от 1 лв е предостатъчно за да се поемат всички разходи и даже да остане печалба. И това при нови автобуси на лизинг. Всеки що годе икономически грамотен човек може да направи такава сметка. Не сме толкова балами. Возят ни обаче на стари автобуси, а дори и да има нови, те са купени с Европейски пари.
59
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнженерАми ще си купиш коли и ще ти излезе по евтино да заведеш семейсвото си.Какво само мрънкате. Аман от комунисти.Само че този път няма да ви се отвори парашута да свалите правителството.Народа обича Бойко и подкрепя ГЕРБ.
58
16
 
3
 
! Отговори
2 лева да стане преди 7 години
Много от българите искат да си плащат като в Комунизма ама да живеят като на запад - е това уравнение няма решение. В цял свят е така мрънкачи. Ако искате нови автобуси вместо разкривени щайги трябва да си плащате. Апропо картата не си е повишила цената - купете си карта. Като идете на запад цъкате с език и плюете БГ, че не било не знам как си. И на запад си плащате без да мъркате. И не ме убеждавайте колко богати са западняците - имам преки наблюдения.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да сме европейци и билета да е 1,60. 2 лв билет минимум!!!
56
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Основната грижа /$/ на ГЕРБ е " Грижата за човека" /и тия около него/! А всички знаем кой е.....
55
0
 
16
 
! Отговори
wtf преди 7 години
в бедна баселона билета е 1? и за час и 15 мн можеш да смениш метро тролей автобус без да си таксуван допалнително
54
18
 
1
 
! Отговори
99193 преди 7 години
Какви са тия глупости? Който ходи на работа с градския транспорт ползва абонаментна карта.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на общината е дискриминация на случайно пътуващите (т.е. с билети) спрямо редовните пътници.За пътуващите с билети е по-скъпо, по-трудно, да се сдобиват с билети, задължително трябва да се дупче билета, перфораторите са на най-неудобните места.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Цената от 1 лев е изключително ниска и то за цялото разстояние. Трябва да вкарат плащане спрямо изминатото с градския транспорт разстояние, за да е по-справедливо."Съгласен съм. Безумние е за 1, 2 или 3 спирки да плащаш 1лв.Предлагам:За 1 спирка: 10 ст.За 2 спирки: 20 ст.За 3 спирки: 30 ст.и т.н.
51
3
 
17
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Работата ми е близо до вкъщи, но да речем, че събота или неделя решим за отидем цялото семейство на разходка в парка (на 2 км от нас или 4-5 спирки). За отиване и връщане, четирима човека трябва да купим 8 билета *1.60 = 12.80 лв само за транспорт. Това е за 4 километра. При цена на бензина 2 лв, това ми е под 80 ст. за бензин. Ако ходим всяка седмица, става над 50 лв спрямо 3.20 лв. Разликата е несравнима и със сигурност ще предпочета колата. Освен и че е по-бързо, чисто и удобно.
50
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ДанчеМачкай ***
49
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми да ви върнат старите икаруси тогава и билетчето от лев та да сте доволни. Да ви вали докато пътувате и да ви е гнус да се вханете за дръжките. Цената от 1 лев е изключително ниска и то за цялото разстояние. Трябва да вкарат плащане спрямо изминатото с градския транспорт разстояние, за да е по-справедливо. До тогава, който е пътувал с карта до сега няма да усети разликата в джоба си.
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯСНО Е ЗА ВСИЧКИ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СВАЛИМ ГЕРБ