Софиянци не са доволни от въздуха и шума в града

Заедно с Букурещ сме последни в проучване на Евростат
Обновена: 4 юни 2016 13:56 | 4 юни 2016 13:43, Анисия Иванова
29
Софиянци не са доволни от въздуха и шума в града
Снимка: Булфото, архив

Жителите на София и Букурещ са най-неудовлетворени от качеството на въздуха и нивото на шума в тези два града измежду всички 28 европейски столици, сочи проучване на Евростат по повод предстоящия утре, 5 юни, Световен ден на околната среда.

Едва 28 на сто от софиянци или трима от всеки 10 жители на българската столица са доволни от качеството на въздуха в София. По отношение нивото на шума малко повече софиянци отбелязват удовлетворение от този елемент на градската среда - 36 на сто са доволни, докато останалите 64 процента са недоволни от нивото на шума.

Букурещ е на последно място в ЕС-28 по удовлетвореност от качеството на околната среда в румънската столица - едва 22 процента са доволни от качеството на въздуха и 31 процента - от нивото на шума. По отношение качеството на въздуха, подобно на софиянци, силно недоволни са и жителите на Париж /30 на сто/, Мадрид /31 на сто/ и Рим /32 на сто/, допълва БТА.

Освен Букурещ и София като най-шумни градове се очертават още Атина /43 на сто/, Рим, Мадрид и Валета - по 45 на сто от гражданите на тези европейски столици са доволни от нивото на шума.

Като най-чист град в екологично отношение се очертава ирландската столица Дъблин - там 88 на сто от гражданите са доволни от качеството на въздуха и 82 на сто - от нивото на шума.

Сред най-екологично чистите градове се нареждат още Виена, Хелзинки и Люксембург. Изследването на Евростат е било направено сред 83 европейски града през 2015 година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Шумът и простотиятаприсъщи са на простотията!Демек на тези, дето живеят във въпросните градове.
22
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Забранете метана и газта като самоходни бомби,и всичко ще си дойде на мястото.
21
1
 
5
 
! Отговори
Камиларин преди 7 години
Елате у Тополовград...Тук въздуха е чист, автомобилите са малко, шум няма ,няма задръстване по светофарите....защото няма светофари ;)За нула време сте у Сакара и за 50 минути до морето....
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въздуха и шума са изцяло благодарение на ***, които карат с *** газ, допотопния градски транспрт и немитите улици и тротоари. В редките случаи, в които се мие, то си е проформа. Дебелия слой прах си е на всякъде.
19
2
 
4
 
! Отговори
Несофианец преди 7 години
Нека се приберат по родните си места.Там въздухът е чист и няма ,,тапи,,.
18
0
 
4
 
! Отговори
Sando преди 7 години
На Орлов мост и на бул. Ген. Данаил Николаев не е за живеене, тапа денонощно. Не могат ли нещо да измислят по въпроса да се подобри градската среда и във центъра.
17
9
 
5
 
! Отговори
Пушач преди 7 години
Софиянци не са доволни от въздуха и шума в градаНа непушачите за въздуха сме им виновни пак ние пушачите. Не фабриките, индустрията и колите, ами ние пушачите. Направо парадокс в ума на непушачите. Психари мислещи си, че замърсявам въздуха повече от колите или фабриките. Сега пак мен ще обвинят, защото пуша и уж съм им лъхал дим на децата им. Прави са. Ама само по закон. Според непушачи ние пушачите цапаме въздуха в София.
16
6
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
едно време София беше най-зелената столица в Европа! сега е пълно със селяни които я обновиха и направиха свой собствен кошер за ***!
15
0
 
5
 
! Отговори
До Борисов преди 7 години
да вдигне цените на всичко де що може, поне с 60% и всичко ще се оправи
14
0
 
13
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 7 години
Не харесвате условията на живот, но не спирате колите даже и почивните дни.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как няма да е шумно след като на практика няма закони за нивото на допустим шум от талигите на бесните ***,нито от моторите или атв им.И да има няма полиция за да пише глоби или спира от движение нарушителите.А за въздуха да не се оплакват първо да се научат да се къпят,че смърдят от 20,30метра на пот и чорапи,после да спрат да пушат по 2,3 кутии на ден след това да спрат да си облекчават нуждите на улицата и тогава да им прави впечатление лошият въздух.
12
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вьздухьт в софия е много мрьсен аз в люлин не излизам защото не мога да дишамшум от всякьде в мом чувам индииското общежитие в 1 микро раион как е надуломузиката и това е години каруци кучета наркомани автомивка между блоковетеа за застрояването нов блок до панелен грозотия дьрветата се сечат от фирми като потози начин източват общ пари
11
3
 
14
 
! Отговори
Жоро павето преди 7 години
Задължително трябва да се асфалтират всички павирани улици. От тях се вдига най-много и шум и прах.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най много друг път ,къде в София се греят на дърва и въглища
9
0
 
4
 
! Отговори
bzzzz преди 7 години
Те сега ще вземат летящи автобуси. Дано започнат с 204.
8
4
 
8
 
! Отговори
чист град преди 7 години
Най-много замръсяват отоплението на дърва и въглища и след това колите. Така че ако искаме да живеем в по-чист град, трябва да се отопляваме на нещо различно от дърва и трябва да слежем от колите и да започнем да използваме градски транспорт или велосипед.
7
1
 
8
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
В нашата компания в Лондон(а доколкото знам не само)се сменят камионите на всеки 5год...на колко години примерно сменят камионите си фирмите в България(София)?Много голям пр също според мен а отоплението на дърва и въглища,в Европа е на газ
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще стават все по-недоволни благодарение на мерки като скъпия билет
5
4
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Проблема едва ли са автомобилите. Париж, Лондон, Берлин, във всички градове има в пъти повече автомобили и в пъти по-големи задръствания. В България 30% от автомобилите са на газ който не замърсява. Единствения проблем са мръсните и прашни улици които не се мият.
4
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките "доволни" са от провинцията.Като дойдеш от землянка в тайгата и килер в Гетото ти се струва Рай.