Отровните гъби дошли от Полша, от БАБХ ги изтеглили за час

От Агенцията взели превантивни мерки и за безопаснотта по морето
16 юни 2016 08:28,
27
Отровните гъби дошли от Полша, от БАБХ ги изтеглили за час
Снимка: архив Reuters

Гъбите, купени от голяма търговска верига и с които се предполага, че се е натровило тричленното семейство са с произход Полша. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Тодорка Янковскa пред БНТ.

Още по темата

Тя каза още, че всички количества са иззети от търговската верига, проверката продължава. Анализират се всички документи за произход, качество, годност.

"Става дума все пак за култивирани гъби и не би трябвало да се стигне до подобни инциденти. Първата отговорност е на самия производител. В рамките на 1 час изтеглихме от търговската мрежа потенциално опасните гъби", отчете Янковска.

Тодорка Янковска коментира, че са взети превантивни мерки по морето за активния туристически сезон. В срещи с бизнеса БАБХ е дала насоки, за да не се стига до неприятни инциденти.

Както Dnes.bg писа вчера, тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, закупени от столичен магазин на Kaufland.

Две жени от семейството са приети за лечение в болницата, а мъж е пренасочен към "Пирогов". И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в "Пирогов" и е изяснено, че най-вероятно става въпрос за натравяне с гъби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: отровни гъбигъбиБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
До текущ 18 - 3 преди 7 години
телевизията, поне мен ме навеждат на мисълта за ядене на червена мухоморка или бясна гъба, но тяхното въздействие се проявява сравнително бързо - до 3-4 часа след консумация. А и е малко вероятно тези два отровни вида да са произведени "промишлено", другите възможности са неправилно използване на агрохимически препарати от производителя или по време на съхранението.
19
0
 
2
 
! Отговори
До текущ 18 - 2 преди 7 години
Мицелът прилича на паяжина и може да покрие големи разстояния и площи - според гъбата. Това е другата причина, поради която в някои от книгите пише да не се берат гъби покрай шосета или на места, където се изхвърлят отпадъци. Защото имат способността да събират и натрупват веществата в плодните тела, по-известни като гъби. Дори се споменава за случаи с отравяния от отрова за вълци.Доколко има смисъл "да се култивира" смъртоносно отровна гъба, ти си знаеш!По описаните симптоми в репортажа по
18
0
 
2
 
! Отговори
До текущ 18 преди 7 години
Не вярвай на всичко намерено в интернет! Често е недостатъчно и подвеждащо написано. Особено в частта за отровата и симпотмите. По-скоро се доверявай на сайтовете с медицинска насоченост и произход.Колокото до твърдението "в симбиоза с дърветата предимно с широколистните и не може да бъде култивирана по тази причина", всички висши гъби са ***, живеещи в кореновата система и съобразно жизнения цикъл на околните растения. Това,което хората събират е плодното тяло, но има още и мицел, които
17
1
 
4
 
! Отговори
халюциоген преди 7 години
Много е нездрав ентусиазма за очерняне на производител и търговец.У нас това е национален спорт,след като няма последствия за клеветниците.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До онбашиятаАми не си го купувай, бе!
15
0
 
7
 
! Отговори
запознат преди 7 години
До още по запознатЗа всичко сте абсолютно прав, с изключение на това, че печурката, която внасят в България е набрана предния ден, вкарват я в камери, където я третират и така запазва търговският си вид, така че аз и Вие да смятаме, че е набрана предния ден. Но в никакъв случай няма как да е отровна.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГъбарБялата мухоморка живее в симбиоза с дърветата предимно с широколистните и не може да бъде култивирана по тази причина. Също между консумацията на бяла мухоморка и появата на симптоми обикновено минават поне 8-12 часа.
13
1
 
9
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
НЯКОЙ СЕТИ ЛИ СЕ ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ ОСТАНАЛИТЕ ГЪБИ, КУПЕНИ ОТ СЕМЕЙСТВОТО???ТЕ КАКВИ СА: ЯДЛИВИ ИЛИ ОТРОВНИ???СПОРЕД МЕН ТАЗИ ИСТОРИЯ ИМА ДРУГА ИСТИНА И НЯКОЙ НАРОЧНО Я КРИЕ...
12
4
 
10
 
! Отговори
още по запознат преди 7 години
Познавам вносителя от Полша. Всеки ден доставя печурка брана предишния ден. За оптимизиране на логистиката човекът си купи собствени хладилни камиони. Прозиводителят на гъбите в Полша е най-големия гъбарни к в Европа с ДНЕВНА продукция от НАД 100 тона гъби. Не съществува дори и ТЕОРИТИЧНА вероятност гъботе да са отровни. Ако аз съм следовател бих поразровил около конкурентите на Кауфланд.
11
1
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Срокът на годност на култивираната печурка е много кратък, 2-3 дни. След като бъдът набрани печурките в Полша се транпортират до България, след което се разпределят по складовете и големите вериги и чак след това по дребните търговци. Това означава, че без да бъде обработвана допълнително печурката с препарати, няма как да достигне до нас и да изглежда като набрана предния ден. Третирана да, но в никакъв случай отровна. Конкуренцията иска да разклати временно вноса.
10
4
 
7
 
! Отговори
халюциоген преди 7 години
Само хвърляте петно и върху Полша и веригата от Германия,кой знае как са омешали нещата
9
5
 
15
 
! Отговори
ясно преди 7 години
За бога братя не яжте Полски продукти ....
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой специалист няма ли да се изкаже по въпросса възможно ли е въобще човек да се натрови с култивирани гъби......защото малко съмнителна ми се струва тази работа.....
7
6
 
18
 
! Отговори
Гъбар преди 7 години
Култивираната печурка затова се казва култивирана. Гледа се в изкуствени условия и няма нищо общо с полската печурка. Демек няма как да я купуват от случайни гъбари. Двойника на печурката е бялата мухоморка, която е една от най-силно отровните гъби (за разлика от червената мухоморка) . Ако бяха яли бяла мухоморка нямаше да са живи. Продължавам да твърдя, че нещо не е доизказано в тази история. Или са яли някакви гъби от гората или са пили менте или кой знае какво, не не е и от гъбите в магазина!
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Гъбарне разбирам от гъби ама ще се саглася с тебе за култивираните гъби. кажи ми само какво ти гарантира че производителя не пазари и от месни гъбари
5
4
 
30
 
! Отговори
спрете ги преди 7 години
От както Русия изхвърли Полските плодове и зеленчуци всичкия Полски *** идва у нас,търговците ги внасят на ниски цени а ни ги продават по завишени а и се оказват и отровни,преди време стана въпрос за доматите сега и гъбите,ябълките им също са пълни с нитрати и отрови.
4
4
 
14
 
! Отговори
ss преди 7 години
да не се окаже накрая че са пили ракия менте с гъбите?????? ако е от гъбите и други хора трябва да са консумирали от тях а няма оплаквания други малко самнителна работа????
3
8
 
18
 
! Отговори
Гъбар преди 7 години
Накрая ще се окаже, че тези са яли гъби от поляната пред блока. Недоумявам как може да се връзват хората на такава простотия. Когато истината излезе наяве Кауфланд трябва да съдят тези за хиляди за уронване на престиж. Хора, няма как измежду култивираните гъби да има отровни. Някой правилно каза, че се продават с тонове всеки ден от същите. Има нещо недоизказано в тая история! Ако бяха яли отровния двойник на печурката нямаше да са живи вече.
2
9
 
27
 
! Отговори
Бой Кот преди 7 години
Бойкот на продуктите от Полша!
1
13
 
18
 
! Отговори
миризлива партенка преди 7 години
аре, стига раздуване на тази партенка! За 3 дни в Кауфланд са продадени 14000 (четиринадесет хиляди) килограма гъби. Как пък само тези, тримата са налетели на отровните, други оплакали се няма! Тролите пишат ли, пишат.