Откриха я! "Витоша" с помощта на... Господа и ЕС

Зелена, новичка, че и с мозайки - новата метростанция
Обновена: 20 юли 2016 14:24 | 20 юли 2016 13:00, Веселина Йорданова
49

Снимка: Dnes.bg

Новата "зелена" станция на метрото в София – "Витоша", която е част от втория лъч, бе официално открита от премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министри навръх Илинден.

"Без Господа нищо не може да се направи, аз мога да прибавя само, че и без ЕС", заяви премиерът.

Метростанцията ще работи за гражданите и гостите на София от 14 часа и по традиция в първия ден пътуването е безплатно.

Борисов подчерта, че един километър метро в София излиза средно с 80 млн. евро по-евтино, отколкото в Европа, при еднакви материали и системи за сигурност.

Той посочи, че е видял много "римски мозайки" в станцията и се пошегува, че вижда намеса на министър Вежди Рашидов, който "прави сметка след няколко хиляди години, като ги намират археолозите, да викат по времето на тези и тези фараони са направили мозайките".

Очаква се с откриването на "Витоша" пътниците в метрото да се увеличат с 15-20 хил. души на ден. Цената на станцията е 21 млн. евро без ДДС, а разстоянието до най-близката "Джеймс Баучер" е 1.3 км.

Бойко Борисов обяви още, че през септември ще бъде пусната и Западната дъга, която ще свърже Северната тангента, като така "имотите на хората ще станат по-скъпи, а те – по-богати".

Премиерът благодари на софиянци за търпението, защото "пак сме разкопали, този път по диагонал, София".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че от днес столичното метро има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. Очаква се най-бързият и екологичен транспорт на София да спестява 75 хил. тона вредни емисии годишно.

Фандъкова посочи, че проектът е първият, който е получил еврофинансиране в новия програмен период и продължава с бързи темпове. Очаква се през 2019 година София да има нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции от третия лъч.

Столичният кмет подчерта, че преди около 2 години общината е започнала да строи метростанция "Витоша" с общинско финансиране, а второто правителство на Борисов е работило, за да се строи с европари.

Облагородяването на района продължава и се очаква да приключи до края на годината, като по новия булевард тежкият трафик ще се извежда директно на Южната дъга, съобщи Фандъкова.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че проектът за метрото е доказателство за успешното партньорство между министерството и Столичната община и връчи разрешението за ползване на метростанция "Витоша" на директора на "Метрополитен"-а Стоян Братоев.

Между метростанциите "Витоша" и "Сердика" ще се пътува 9 минути. В пиков час интервалът между влаковете е 6 минути, съобщи Братоев и допълни, че с метрото дневно ще пътуват над 350 хил. души.

Според ръководителя на Представителството на ЕК Огнян Златев проектът е един от най-ярките примери за европейска солидарност.

Метростанцията беше осветена, а духовниците, които отслужиха водосвет, предадоха благословията на Българския патриарх Неофит новата придобивка да се ползва без инциденти.

На официалната церемония по откриването бяха връчени грамоти на строители и архитекти, работили по станция "Витоша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Оптимст преди 7 години
Хвалба ли бе, да я опишеш!!! Московското метро има 200 станции, и общо 340км линии. За следващите 4 години до 2020г. са предвидили да завършат строежа на още 160км линии и на 75 нови станции. Хайде евроатлантиците да извадят калкулаторите и да смятат: по 40км линии и по 19 станции НА ГОДИНА!!! Я да видим к'во пра'им ние с европейска помощ? Има-няма по 1 станция и по 1км линии за 2 години!!! Гарантирано от Г.Е.Р.Б. Браво Бойко, браво Борисов!
32
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
Най-красивата метростанция,Браво на Бойко Борисов и на Йорданка Фандъкова.И София пак недоволна.../Нямаме търпение до 2019 година , когато ще бъде отворен 3 лъч на Софийското метро в София.... :)
31
3
 
6
 
! Отговори
1708 преди 7 години
До Анонименaайде нема нужда да се мeсти! София си е баш за столица !
30
4
 
7
 
! Отговори
Положението е преди 7 години
"пирамиди, фараони" ...
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега *** ще ходят на мол с метрото
28
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименНаземният транспорт определено не се справяше с пътникопотока още към средата на 70-те години - превозните средства бяха постоянно претъпкани и се усещаше нуждата от метро. Неслучайно още тогава започва проектиране. София няма възможност за гъста мрежа градска железница в центъра и метрото е абсолютно необходимо.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с помощта на Бареков и "златния пръст" откриваха само ресторанти във Виетнам, които вече май ги и затвориха.../
26
4
 
5
 
! Отговори
Di преди 7 години
Повече пари и за Варна. Туризмът генерира огромни приходи в хазната. Подобряване на плажовете, на паркоместата, зелени зони, повече достъпност на туристите до града. Само с метра няма да влизат пари в държавата! Сега е момента да се развиват туристическите ни места докато съседите ни имат проблеми. Простите ли го...после ни чака пак глад.
25
20
 
9
 
! Отговори
българина преди 7 години
Поредната мутростанция. Ей така се гради държава, убиват половината държава, за да е добре София. Регулация смяна на столицата, примери колкото искате, Бон не беше най големия град, в Германия всички министерства са пръснати из страната. Ню Йорк не е столица, Истанбул също не е...
24
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Честито за новата придобивка. Да, вече нищо не можем без ЕС, за разлика от преди 27 години...Днес.бг, кажете най-после на програмиста си, когото гледам сте подхванали в последните дни - да игнорира пращането на събитието на натискане стрелките (ляво, дясно) при фокус в текстовото поле нагоре към контрола на галерията. Пиша, пиша, понеча да се върна 2 думи назад за една запетая и целия браузър връща една страница назад от историята. И всичките ми паисиеви трудове отиват на вятъра.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Народа асвалт неядеПърво *** на училище. Научи се да пишеш и тогава мрънкай!
22
35
 
22
 
! Отговори
Народа асвалт неяде преди 7 години
София не е България г-да оправляващи. Всички пари само в таз пуста столица са наливът а в другите градове нищо несе прави.
21
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на Софиянци!Таз година със билет за лев и шейсет,догодина три!
20
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Байти Тошо за 40 години немаожа да направи това което Бойко за 3."Да ни превърне в Северна Корея?В Северна Корея имат метро в столицата си от 1973 година. При това ЕС не им е помагал а винаги са били под тежки санкции и ембарго. А преди 89та София беше чист и спокоетн град и нямаше нужда от метро.
19
28
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 89та година когато не бяхме в ЕС имахме предприятия и индустрия за милиарди, Бойко взел сега ЕС да възхвалява, тази сервилност е унизителна.
18
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Зелена, новичка, че и с мозайки - новата метростанция"---Е, к'во толкова? Че то мозайки имаше и в Централната градска баня, дето сега е музей, и в пояата и къде ли не още.Само, че банкянският тиквун и пишещата ги нямаше тогава. И си беше по-смислено. ЕГАТИ ЗАГЛАВИЕТО. :)
17
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 19 И какво направи бай ти Бойко бе, разбирач? Построи 100 км магистрала, която започна да се руши на третата година! Голямо постижение..
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да не намесваме Господ,че като прокапе догодина,към него ли,ще се обръщаме за гаранцията !?!
15
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво се прави в останалите градове? Или те не са част от България, а Тикво?
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е честита новата метростанция на софиянци !....а тези които не я харесват да се радват на новия руски танак "Армата" !