Граждани недоволстват срещу метростанция "Витоша"

За построяването й не са били спазени процедурите
9 авг 2016 10:14, Петя Славова
31
Граждани недоволстват срещу метростанция "Витоша"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Граждани възроптаха срещу местоположението на метростанция "Витоша". Причина за недоволството е, че станцията не отговаряла на общия устройствен план на града и следователно процедурите, извършени при строителството на обекта, не са изцяло законосъобразни.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. По думите му вместо сегашната метростанция "Витоша" са били предвидени две метростанции - на бул. "Никола Вапцаров" и на ул. "Филип Кутев".

"Разчитаме, ако смята прокуратурата, че има нарушения, да се самосезира", апелира Кирев.

Според него, при построяването на метростанцията не са били спазени определени процедури, тъй като те изискват време, а европейските средства, по които се финансира оперативната програма, са със срок.

Директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не се съгласи с мнението на госта в студиото. Той настоя, че строителството на метрото се извършва не по общ устройствен план, а по подробен такъв, който е включен в цялостната карта на града.

"Определят се основните направления в подробния устройствен план, който е разработен и е преминал при всички обществени обсъждания, метростанцията да се намира тук. Отчетени са много фактори - средното разстояние между станциите да е 1100 метра. Второ, метростанциите да се разполагат на места, където има устройственост - плътна или потенциална. Третият принцип е да има възможност за активен напречен довеждащ транспорт - до тази метростанция има 8 автобусни линии", поясни Братоев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Dido от района преди 7 години
Страхотна станция и като оформление и като функционалност. Точно на място построена на интензивен възел, до плътно застроена част от север и активно развиваща се на юг тритория. До мола и другите административни и търговски сгради. Не забравяйте и Фантастико, като изляза първо си напазарувам и тогава в къщи. Супер. Браво.
30
0
 
1
 
! Отговори
Гого пак преди 7 години
В БГ всеки разбира от всичко. Тоя е голям специалист, като иска метростанции през 500м. И най-лошото е, че журнарлистите му обръщат внимание. Нека първо направи една тоалетна пък тогава да дава акъл.Това да не е трамвай. В Париж, Москва, Лондон, Токио и др. големи градове през последните десетилетия средното радстояние между спирките на метрото се изпълнява над1,5-2км.
29
0
 
1
 
! Отговори
Гого преди 7 години
В БГ всеки разбира от всичко. Тоя е голям специалист, като иска метростанции през 500м. И най-бошото е, че журнарлистите му обръщат внимание. Нека първо направи един *** път тогава да дава акъл.Това да не е трамвай. В Париж, Москва, Лондон, Токио и др. големи градове през последните десетилетия средното радстояние между спирките на метрото се изпълнява над1,5-2км.
28
0
 
0
 
! Отговори
Жител на Лозенец преди 7 години
Този невежа знае ли, че вече има връзка на метрото с мола в Люлин от преди две години или според него Лозенец е по-лош от Люлин и не трябва да има подобна връзка. Кой му плати за да лае. Всичко си е законно. Аз присъствах на общественото обсъждане за ПУП в училището между Козяк и Черни връх и там категорично се каза, че трасето е съгласно ОУП, но конкретното разполагане на линията и станцията се урежда с ПУП, по който нямаше възражения при обсъждането.
27
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Както се вижда спирката на 1100м от предишната. На другите линии разстоянията са приблизително толкова. Ако е на бул. Н.Вапцаров ще е приблизително на около 500м от Дж Баучер, а освен че това ще намали скорстта на пътуване по цялата линия. Другия голям недостатък е, че няма да има обслужване на такъв голям транспортен възел с интензивен напречен транспорт, като кръстовището на бу Черни връх и ул.Сребърна.Тача, че много правилно си е изпълнена тази поредна хубава станция.
26
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Този въобще не е в час със законите. С ОУП не се решава мястото на спирките на градския транспорт, а с ПУП, което както се вижда е направено и са спазени прозцедурите по ЗУТ. При това с този ПУП е решена не само спирката на метрото, а и тези на 8 линии на автобусите. Нещо повече със заповед на кмета могат да се променят места на спирки на надземния МГТ, това означава ли че със заповед на кмета може да се променя ОУП. Разбира се, че не.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
А ти знаеш ли колко хора живеем в Лозенец на 5 мин от спирката (няма и толкова)? Имаш ли представа колко гъсто е населен?
24
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Ами честно казано време беше! Мразя моловете, но там се намира най-близкото до нас кино. Отиваш с колата, за да го съчетаеш евентуално с някакъв пазар за седмицата след това и какво става - повече от половин час търсиш къде да спреш, защото живущите наоколо имат пари за коли, но им се свиди да си наемат или купят гараж. Откакто въведоха тази такса изведнъднъж "гостите" на мола рязко намаляха и човек може да ползва паркомясто, когато действително е клиент на тази сграда и оставя парите си там!
23
0
 
2
 
! Отговори
Sd преди 7 години
Откриване на метростанция "Витоша"Във връзка с откриването на метростанция Витоша на 20.07.2016г., която има топла връзка към Paradise Center, се предвижда промяна в ползването на подземния паркинг на Търговския център. Промяната влиза в сила от 18.07.2016г. и ще се изрази в активиране на паркинг система за платен достъп до подземните паркинги, като за клиентите на мола се предвижда безплатен престой до 4 часа.Welcome to Paradise Center!Nice, a!
22
1
 
8
 
! Отговори
читател преди 7 години
Много умно гледа питащия.Личи си дълго е мислил преди да попита, и това е бил тежък процес.След трамваите преди ~ 100г., метрото сега е най.доброто нещо което изобщо е правено в София.
21
0
 
10
 
! Отговори
йй преди 7 години
До 20Спирките са направени, че да бъдат възможно най-евтини. Затова и се избира начина да са по булевардите, защото там не се използва къртица (която оскъпява много). Едно метро никога няма как да обслужи на 100 процента населението на един град. Навсякъде по света си има и автобусен и трамваен транспорт допълнително. Да не говорим, че мегаполисите имат и така наречената градска железница.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето спирки на метрото са сбъркани и не са съобразени с пътникопотока, а с разни магазини и други бизнеси на определени хора.
19
1
 
6
 
! Отговори
Vitosha преди 7 години
Истината е, че където и да се направи спирка на метрото, ще има облагодетелствани и такива които са между две спирки - да не говорим и за такива които въобще нямат метро наблизо. Но като цяло тази линия би трябвало да се дръпне към истинския квартал Витоша, и да стигне до Студентски град.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо надоволстват? Спирката е по-хубава от всички досега, много е удобна. Само липсата на паркинг е неудобство, но на Джеймс Баучър има. Вечно недоволни хора
17
3
 
19
 
! Отговори
Смях преди 7 години
И тези от тази "Гражданска инициатива" са маскари. Плащат им да вдигат шум. Защо не са го казали това по-рано - 2 години се строи това метро... Сега какво искат, някой да го затрупа и да се строи наново ли???
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има някой, който обича да недоволства по всякакви поводи заради самото удоволствие от недоволстването / градската архитектура е благодатна тема за такива/ - моля да се запише в ГИОРТ! Само да внимава, когато говори публично, да не става за смях като цитираният г-н Кирев, който убедено твърдеше, че въпросът за конкретното разположение на метростанциите се решава от ОУП, а не в ПОУП!Такъв смях, такъв кре тен, не е истина просто!
15
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
тея, дето роптаят да се скрият някъде, щото явно метро не ползват и да не завиждат на другите, които ползваме!!!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте, че зад мола расте едно кварталче, което скоро ще напълни и тази спирка ;)
13
2
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Радев аз съм ален делон бе бро ти си се вкюжил в мен да зема да те дръпна другия път ми жалкото е че по мъже си не падам
12
5
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ами така си е. Мястото на тая спирка няма нищо общо с гъстотата на населението. Кой от вас кaлъфи живее в мола?