Граждани недоволстват срещу метростанция "Витоша"

За построяването й не са били спазени процедурите
9 авг 2016 10:14, Петя Славова
31
Граждани недоволстват срещу метростанция "Витоша"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Граждани възроптаха срещу местоположението на метростанция "Витоша". Причина за недоволството е, че станцията не отговаряла на общия устройствен план на града и следователно процедурите, извършени при строителството на обекта, не са изцяло законосъобразни.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. По думите му вместо сегашната метростанция "Витоша" са били предвидени две метростанции - на бул. "Никола Вапцаров" и на ул. "Филип Кутев".

"Разчитаме, ако смята прокуратурата, че има нарушения, да се самосезира", апелира Кирев.

Според него, при построяването на метростанцията не са били спазени определени процедури, тъй като те изискват време, а европейските средства, по които се финансира оперативната програма, са със срок.

Директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не се съгласи с мнението на госта в студиото. Той настоя, че строителството на метрото се извършва не по общ устройствен план, а по подробен такъв, който е включен в цялостната карта на града.

"Определят се основните направления в подробния устройствен план, който е разработен и е преминал при всички обществени обсъждания, метростанцията да се намира тук. Отчетени са много фактори - средното разстояние между станциите да е 1100 метра. Второ, метростанциите да се разполагат на места, където има устройственост - плътна или потенциална. Третият принцип е да има възможност за активен напречен довеждащ транспорт - до тази метростанция има 8 автобусни линии", поясни Братоев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Молът с подкуп печели, хората губят. Това е нещо обчайно в София.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли са платили на Фандъкова, за да прецака хората като премести метростанцията до мола?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалното е да има метрстанция на Вапцаров. Изобщо не предполагах, че няма да има.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са хората. И аз очаквах метростанциите да са две, а не една и да са съобразени с живеещите там, а не с мола, но в София е така - който даде подкуп печели.
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На който не му харесва да слиза на Джеймс Баучер и да си ходи пеша една спирка ;) Кои са тези недоволни граждани, покажете ги де
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този калпак за гражданите ли се мисли?!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е, че е точно до мола и това бърка в здравето на много хора. Няма друг такъв мол, до който да се стига толкова лесно с градския транспорт, а това определено привлича клиенти.
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега се сетиха да мрънкат като е готово всичко. Защо не мрънка преди три години?
3
5
 
35
 
! Отговори
Ценко преди 7 години
и разбира се, е отчетено наличието на МОЛ, който беше подготвен за изход за станцията още преди са се знае, че такава ще се строи. Случаенос, не мисла ;)
2
3
 
25
 
! Отговори
Страна на мрънкалниц преди 7 години
То оставаше и да не се размрънкат, това вече щеше да е новина.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че вечно ще има недоволни, но не разбирам защо, районът стана супер удобен, а и самата станция е много красиво и удобно направена (да не повярваш).