Жандармеристи влизат в "Овча купел", обеща шефът на СДВР

Много от сигналите от жители на квартала, не се потвърждават, съобщи той
17 сеп 2016 10:00, Петя Славова
75
Жандармеристи влизат в "Овча купел", обеща шефът на СДВР
Снимка: БТА

"Голяма част от сигналите, които получаваме за района на бежанския център в "Овча купел”, не се потвърждават. Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра”, заяви  пред Нова тв директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

"Това, което правим е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна – към тях да не се оказва насилие”, каза още той.

Още по темата

Комисар Младен Маринов коментира и нарастващото напрежение в квартала и вчерашния протест там. "Имаше заряд за насилствени действия и ние предприехме всички необходими мерки. Правихме многократни срещи и със Столична община, за да обсъдим проблема, тъй като той трябва да се реши от много институции”, заяви той.

"Вчера използвахме сериозен ресурс, но това беше с цел да не се допусне ескалация на напрежението, тъй като имаше голяма вероятност това да прерасне в саморазправа и груби нарушения на обществения ред”, обясни той и уточни: "Имахме информация, установихме и извадихме от анонимност лица, които подготвяха такива неща. Цялата тази работа се извърши зад завесите и протестът премина както трябва да премине по закон. Тези лица по принцип са склонни да извършват насилствени действия и не само по отношение на чужденци”.

"По-голямата част от чужденците, които стоят в центъра на столицата, в района на джамията са законно пребиваващи и имат съответните документи. Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от този район при провеждане на операции хващаме между 20 и 30 нелегално пребиваващи”, съобщи старши комисар Младен Маринов.

"В началото имаше хостели, които се занимаваха с незаконно настаняване на лица, имаме изключително голям брой съставени актове за тази дейности. Тактиката се промени и нелегалните вече се настаняват в частни домове, особено в „Модерно предградие” и „Факултета”, коментира той.

В същото време мигрантите, живеещи в "Овча купел" коментираха протестът, който се състоя на 16 септември: "Не знаем защо не ни харесват. Ако хората имат проблем с нас, нека знаят, че ние няма къде да отидем. Сега живеем тук. Това е нашият дом. Ако сме престъпници, нека правителството да ни накаже и вкара в затвора. Нали имате прокурори и полицаи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
И в това си позорно действие тази група от държави използва за постигане на целите си радикализирани, фанатизирани, престъпни, терористични, кръвожадни групировки. Те са тренирани, снабдявани с оръжие, лекувани, снабдявани с разузнавателна информация и т.н. от демократичния, цивилизован Запад със съдействието на чаршафосаните монархии от Залива и Турция...под предлог, че се помага на някаква опозиция, която щяла да донесе демокрация в тези страни....
26
2
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
западния политически елит, към който в геополитически план, благодарение на хора като Плевнелиев, мин. на отбраната и външния ни министър, се причислява и България. И това лицемерие се изразява в обстоятелството, че т.н.Запад, заедно със Турция, Катар, СА и Израел, предприе машабна операция по сваляне на редица легитимни правителства в Близкия изток, без оглед волята на народите, живееши в тези страни....
25
1
 
19
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
И аз нямам нито един познат, дори и такъв, който от своя страна да има познат гласувал за тази шайка обирджии.Но това не пречи на физкултурника да нагласи резултатите както си поиска.
24
1
 
20
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
"но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра" Ако в поведенческите особености на амуджите влиза обарване на млади жени трябва ли да го търпим?????
23
1
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Аз също съм "ЗА" да няма бежанци в Европа и България в частност. И това е при положение, че се казвам Мехмед. Този сериозен проблем обаче ни задължава поне малко да проявим мисловен процес... И той ни води към логичния въпрос за вината и отговорността за бежанската вълна, заливаща Европа, в която са включени хора бежанци от Сирия, Ирак, Северна Африка, но също и от Афганистан и други страни. И търсейки отговор на въпроса за отговорността и вината стигаме до лицемерието на
22
4
 
6
 
! Отговори
Shuh преди 7 години
Uspokoite si nervata...narodnoto sabranie si otvaria shiroko vratata za Horata...otivaite sichkite tam...nali ste suveren?! ...ima hubavi peiki, stolove, klozeti, bani, kilimi, meki divani, kresla, televizori, polilei...chudesno za selfita na suverena...
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато има отказ за регулиране на проблемите, това става от само себе си по един или друг начин. Колкото и да лъжете и мажете, очевидностите няма как да се скрият. Българинът е търпелив. Адски търпелив. Но тръгне ли, спиране няма. Яростта на кроткия човек е най-страшна.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що сте толкова отворени само по форумите , а като дойдат избори пак си гласувате за ГЕРБ ?
19
4
 
37
 
! Отговори
да преди 7 години
изобщо не ни пука, че нямало къде да отидат - вън от Българиятук са нежелани
18
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 18 Брат, та те тези даже не са бежанци...от каква война бягат? По-скоро са незаконни емигранти търсещи по-добър живот. И най-дразнещото е че тия получават на месец повече социални помощи от нашите баби и дядовци к0оито са изградили тази държава. Жалко и гнусно е! А тези допуснали това са за разстрел!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро герберастите като ги заритамеще променят поведенчески яси модел
16
2
 
27
 
! Отговори
софия джунгла преди 7 години
те ни изнасилват, ние ги пазим
15
2
 
9
 
! Отговори
Nad преди 7 години
Bratska internationalna lubov...
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката в дясно се виждат трима гологлави угоени брьтчеди на около по 24 25 додишна вьзраст! Това лие новото бьлгарско поколение?
13
2
 
25
 
! Отговори
?! преди 7 години
Мислите ли че полицаите бездействат на своя глава?! Така им е наредено. Вината не е в тях.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 3 Кои бягат от тия от война бре, изтрещял? Та те 90% не са сирийци от тези.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закривайте лагера и кой от къде е , по родните места. Само така се решава проблема.Нема смисъл да се ангажира полицията , има и други места за пазене.
10
3
 
44
 
! Отговори
Milen преди 7 години
старши комисар Младен Маринов лъже каот дърт *** !!!!Как очаква да се потвърди ???? Става проблем - звъниш на 112 и там ти отговарят, че пращат кола. След 15 минути пак звъниш защото няма още кола, и те ти казват - сигнала предаден. На 30-тата минута, виждаш как една патрулка като на парад минава и всичко се разбягва. Полицаите слизат като диригенти, поглеждат че няма нищо и хоп - НЕПОТВЪРДЕН СИГНАЛ !!!
9
1
 
22
 
! Отговори
Не преди 7 години
жандармеристи,ако ще тюлени,спецназ или сайерет маткал да докарат,само с присъствие няма да стане!Трябват и действия!
8
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам, воленовата чета пак е на линия! Питам аз? Джамбаза и каракачана колко им платиха на тия гологлави герои? И кога ще излезе истенския чистокрьвен бьлгарин данекоплатец да протестира?