За чист въздух: Общината сменя отоплителни инсталации

Обсъжда се едно населено място от покрайнините на София
26 сеп 2016 13:52, Анисия Иванова
4
За чист въздух: Общината сменя отоплителни инсталации
Архив: Булфото

Столичната община е подала този месец апликационна форма по проект за проучване на източниците на замърсяване и проектиране на мерки за смяна на отоплителни инсталации в район на София по програмата LIFE на ЕК. По тази програма се предвижда общината да има евросъфинансиране с 40 на сто.

Това коментира пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в международна конференция по металургия и материали (ICMM16), организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет, съобщи БТА.

През втория етап на проекта ще се направи смяна на отоплителните системи и саниране на жилищни сгради в избрания район на столицата, като идеята е това да не струва нищо на хората.

"Обсъжда се едно населено място от покрайнините на София да бъде включено пилотно в проекта, вероятно ще бъде в район "Кремиковци", каза столичният кмет.

По време на форума Фандъкова подчерта, че за София е важно да привлича инвеститори в производството, в това число и в металургията. Столичният кмет посочи, че голямото предизвикателство пред сектора е чистото производство и опазването на околната среда.

Кметът на София припомни, че при повечето проекти на Столичната община се канят за участие водещи учени и преподаватели. Програма на общината за качеството на въздуха е подготвена с помощта на преподаватели от Химикотехнологичния и металургичен университет. Тя е актуализирана с хоризонт до 2020 и предстои да се гледа от Столичния общински съвет, като при изпълнението й се разчита на експертната помощ на учените.

Йорданка Фандъкова отбеляза още, че миналата година с финансовата помощ на общината е била оборудвана нова лаборатория по инженерна екология в Химикотехнологичния и металургичен университет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NEMOJHE LI PRES LYTOTO DA SE SPRE TOPLOFIKAZIYA I DA MINEM NA SLUNCHEV PANEL SA TOPLA VODA ? DA SE PUSNE I TOSI PROEKT.
3
0
 
8
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Най-големият замърсител при отоплението са тези гета, където горят гуми от МПС, за да се отопляват. Такива гуми се горят и просто така, за да се отърват от тях, както правят в Горубляне в паркинга за тирове до Околовръстното. Миризмите от тези гуми стигат до всички райони на ж.к. Младост, ако вятъра е в подходящата посока.
2
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Смяна на отоплителни инсталации и замърсяване!!!Може би Фандъкова говори за райони, където няма Топлофикация и където хората масово се отопляват на дърва и/или въглища, знам ли? Не става ясно от общите приказки, която Фандъкова по навик плямпоти. Разбира се това не се прави на парче, както правят Фандъкова и ГЕРБ, а си има последователност. Променя се закона и се забранява да се използват дърва и въглища за отопление в населени места с над еди-колко си жители. Прокарва се газ и т.н.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какъв чист въздух става въпрос след като пак ще пускат кремиковци?!