Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал

Един разказ за безразличието, реваншизма и безочния цинизъм
Обновена: 12 окт 2016 11:38 | 12 окт 2016 11:37,
237
Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал
Снимка: архив, Bulphoto

Това не е история за поредната закъсняла линейка и поредната яма в комуникацията между спешния 112 и болниците. Това е разказ за нещо, което и най-добрата координация няма да реши - нечовечно безразличие, антихуманен реваншизъм и безочен цинизъм.

Неприятната история споделя във Facebook Калина Линкова. Всичко се случило вчера около 10 ч. сутринта.

Калина отивала на работа в квартал "Изток" в София. Действието се развило на улиците "Жолио Кюри" и "Чарлз Дарвин". Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци.

Първоначално Калина помислила, че става въпрос за поредния пиян човек, канещ се да повърне, но само след секунди тя се обърнала, за да види, че мъжът пада по очи и се наранява. Заедно с преминаващо момче го изправят. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Насъбрали се и още хора. Обадили се на 112, за да викнат линейка. Обяснили подбробно, бавно и с ясна артикулация адресът на мястото - "Чарлз Дарвин 14А вх. Б". Било точно 10:07 ч. И така започнало чакането.

Междувременно мъжът се освестил малко. Споделил, че го болят гърдите, че едвам диша. Охкал.

Звъннали от телефона на човека на последния номер, с когото разговарял. Оказала се жена му. Дошла и тя.

Половин час. Толкова минало от първото позвъняване на 112, а линейката я нямало.

Звъннали отново. От 112 разбрали грешен адрес. В този момент, в който на всеки адреналинът скача до небесата, Калина процедила през зъби: "Много са ви прости колегите".

Жената отсреща пък "наклеветила" Калина, казала на тези в линейката какво мисли тя за тях. "Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността", пише момичето във Facebook.

А човекът вече крещял от болка. Буквално. "Крещеше, че си отива, че умира, че е краят. Всъщност беше". Линейката пристигнала в 10:43 ч.

Паркирала спокойно, вяла сестра и арогантен лекар излезли от нея и започнали да правят още по-вял сърдечен масаж.

"Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО..."

Лекарят отказал да се легитимира, затова Калина снимала номера на линейката.

Последвала административната работа - дошли полицаи, тя писала обяснения.

"Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: "Между другото, добре ли излязохме на снимката?... Наложи се да му кажа в прав текст: "Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей", пише Калина.

"Утро, дъжд, смърт, абсурд, гнусни хора. И хубави хора. Събраха се много, много хора, на които им пукаше и останаха до последно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
V chujbina za sustoianieto v koeto choveka se e namiral 3 MINUTI!!!!!!! 3 MINUTI GOSPODA,AKO E NESHTO PO LEKO MOJE DA SE POCHAKA POVECHE OT CHAS,TUK SUSTOIANIETO MU E BILO PADNAL V BEZSUZNANIE....Eh...hora..mnogo sme nazad ot zapada
172
8
 
9
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 години
Господин реалиста трябва да знае, че има и отношение към човека и неговите близки..., ако разбира се всичко описано в разказа "Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал " отговаря на истината, в което аз лично се съмнявам. От години за хората лекарят винаги е виновен. Жалко, много жалко е когато един народ има такова отношение към човека посветил се на тази най-хуманна професия.
171
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Известен хирург отива на сафари в Африка. Когато се връща неговите колеги го питат как е било, добре ли си е изкарал.- О, беше много скучно. По цял ден карахме из прахоляка в пустинята, а нищо не успях да убия. По-добре да си бях стоял тук, в болницата.
170
1
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Vsushtnost razbiram zashto yadat boi lekarite v podobna situaciya.I poneje nyama i sud za tyah,prosto ....zagubih dumite si...Sujalyavam za choveka!
169
3
 
7
 
! Отговори
не се разбира преди 7 години
Значи ли, че човекът се е поминал до идването та линейкатаЯвно днесбг няма да се научат да пишат разбираемо.
168
5
 
3
 
! Отговори
Alfred преди 7 години
Tesi hora izobsto ne sa iskali da pomognat, mnogo lajat. Da vzemat parvia automobil ili taksi za bolbicata e nai-pravilnoto. Vseki trezvomislest chovek znae, che lineikata ima tehnologichno vreme za postigane na adres - ot garaja na bolnicata do adresa i obratno v bolnicata. Minavane v jilistna zona s 20km, peshehodni pateki, zavoi, svetofari, drugi prevozni sredstva v trafika...lineikite ne letiat, a dori i v vazduha ima pravila za grafika. I taksimetrovite shofiori v bg ima sarca, znania.
167
20
 
11
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Линейката е дошла след половин час, което изобщо не може да се сметне за някакво сериозно закъснение. Друг е въпросът, че някои хора очакват от лекарите чудеса, и едва ли не са готови да ги изкарат виновни за това, че смъртта съществува а не живеем вечно.
166
0
 
10
 
! Отговори
Ив преди 7 години
Миналата година една кола, която не спря на знак "стоп" блъсна в моята. Не знам с каква скорост се движеше, но измести колата ми от пътя, а аз си ударих главата. Бях шокирана от удара. Звъннах на 112, а там една изключително нелюбезна госпожа ми се караше, че ако искам да продължим разговора трябва да се успокоя. Най-вроятно, ако бях претърпяла по-сериозен инциден и бях още по-неспокойна щяха просто да ми затворят телефона.
165
1
 
0
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен гл*пак
164
1
 
4
 
! Отговори
Искаха нещо преди 7 години
До бой искаха адекватни условия за работа и достойно възнаграждение на труда си!!! Толкова ли е сложно??!
163
4
 
3
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Радослав Димитров нападатели на доктори трябва да има в затвора а не само да е на книга измъчения член 131 алинея 2 от Наказателния кодекс! Тогава да видим колко сте бабаити!
162
5
 
4
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен не може да се телепортира ето какво!!! отделен е въпроса че шофьорите масово не дават предимство на линейките. Закона също не ги защитава.
161
1
 
1
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До тя -до 80 *** ще да е била шеф- при соца аз работех за 180 лева а до пенсия съм далеч.
160
1
 
5
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен мафии колкото щеш, защо все бялата ви е устата?! Защото е най- безопасно да я оплюваш нали? Както се казваше в един виц от бай Тошово време- и в Америка, и в България можеш да псуваш колкото си щеш... американския президент.
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шопбаща ти
158
1
 
2
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Методий държанието?! Наскоро бях обект на следната фраза: Ще те извикам на адрес и ще ти смачкам муцуната! Е, какво ще кажеш за такова отношение?!
157
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе вие не разбрахте ли, че хората са безсмъртни, всичко останало са лекарски грешки
156
6
 
6
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен медицината не е всесилна и линейките не се телепортират(поне засега)!!! Винаги ще има по някой умрял! Защо не го проумеете?!
155
1
 
10
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен линейки има, няма кой да работи в тях к*етен!!! И ако линейките не са читави и не са добре оборудвани на лекарите ли е вината??!
154
6
 
6
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До ??? викай си личния лекар като се разболееш, защо непременно Спешна помощ??!