Мирише на гнило... Ще ви разкажем историята на една поляна

Някога дом за псета и мигранти, а сега оградена – поредният строеж
16 яну 2017 10:44,
43

 Снимка: Неда Дойчинова

Ще ви разкажем историята на една поляна. Една обикновена, софийска, квартална, междублокова поляна, намираща се в столичния квартал "Овча купел".

Така започна писмо на Неда Дойчинова до Dnes.bg.

С поляната се "запознали" преди около 9-10 години. "Оттогава до днес, поляната ни е много близка – винаги пред погледите ни, денонощно под терасите ни", пише тя.

Тогава поляната била неугледна, обрасла с храсти и треволяци. Толкова занемарена, че дори и съседските кучета могли да се разхождат там.

"В това обаче нямаше нищо странно – всички знаехме, че ТЯ е общинска (или пък държавна) собственост. А ние сме свикнали с това, знаем какви "добри" стопани са институциите у нас", отбелязва Неда.

Затова Неда и съседите й били оптимисти, наивни, както тя пише. Смятали, че няма да изникне поредната жилищна кооперация пред терасите им. Вярвали, че ще направят детска площадка, алеи, дървета.

Преди около година обаче поляната стана и известна. Давали я по всички телевизии, защото се беше превърнала в "гара разпределителна" за нелегални мигранти. Те се криели в нейните храсталаци, далеч от погледите на охранителните органи, и по тъмно се натоварваха в бусове за да търсят по-добро място за спане от нея.

Малко след това поляната била почистена - и от храсти, и от дръвчета, и от боклуци. Така жителите в блока на Неда разбрали, че тя вече има нов собственик. А новите собственици нямало да оставят поляната просто да бъде поляна.

Набързо главният герой в тази история бил обграден от строителни платна. Станала недостъпна дори и за уличните кучета.

Новите собственици на парцела се свързали с Неда и съседите й. Казали, че и той, и част от улицата вече са частни. Това била единствената улица, която осигурява достъп до домовете на Неда и съседи от близкия булевард.

Последвали сигнали до институциите. Без резултат или дори отговор.

Междувременно станало ясно и какво ще се строи на поляната - 19-етажна жилищна кооперация.

Неда и съкварталци вече не знаят на кого на пишат. Не знаят и защо да пишат. "Свикнали сме от нас да се очаква да сме примирени с всичко, което се случва наоколо, гласът ни да остава нечут, сигналите ни – без отговор дори", разказва тя.

Сега тя и съседите й знаят единствено, че са притеснени. Не знаят дали новата сграда няма да увреди домовете им, не знаят дали е законно. Но знаят едно. "Мирише" на гнило... 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Овча купелзастрояване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това някакъв кратък разказ ли е ? .... нали ако може за мен да може ама за другите не
35
1
 
3
 
! Отговори
Гарантирано от гроб преди 7 години
Истината е, че фъндъчката е слаб кмет,*** кво може да се иска от една учителка по руски.За добрата и успешна работа трябва и акъл,който кадрите на боеко не притежават.
34
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До Истината , e как така някой си ще чисти поляната. Тя е общинска собственост, тоест за нея трябва да се грижи общината. Хората си плащат данъци за това , остава и със мизерните заплати от джоба хората да плащат тротоарни плочки , алей. Друг е въпросът, че българите сме отвратително мърляви и много от сънародниците ми не си чистят жилището, защото ниската заплата може да е оправдание за старата дограма ,плочки и мебели, но не и за неизметения под, паяжините по стените и лепкавия кухненски плот.
33
8
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До А след време: напротив,това е недоносче, на демокрацията,която махна жителството !По време на бай Тошо трябваше да си доказан професионалист в работата си за да ти дадат жителство! А сега, с работа без работа софиянец !
32
2
 
9
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ами Неда сама каза преди 10 години ! Тогава тя заживява в нов блок,сега иска въздух, простор ,а дали преди 10 години ,някой друг не е искал това ,когато са строили блока в който живее !? И защо тази градинка е била в това състояние !? В нашия малък град сами си седем цветя! Не чакаме общината за всичко !
31
0
 
24
 
! Отговори
иванова преди 7 години
Питайте Фандъкова 1.Как и за какъв период от време парцела от общински/или държавен/е станал частен. Проверете в Агенцията по кадастъра чии е бил и сега на кой е този парцел 2. Проверете в градоустройствения план за какво е отреден този парцел. 3. Не вярвайте на каквито и да било документи от районната община .
30
0
 
3
 
! Отговори
Бой по главата преди 7 години
До АнонименЗначи признавате, че ще се строи по съмнителен начин? Поне така се разбира от първото изречение!
29
0
 
4
 
! Отговори
Сп???нс до 32 преди 7 години
НЕ си прав , къщичката ми на село(малък град в провинцията) е полу-паянтова на 120-130 години и ако не ти протече покрива да изгние , още толкова ще изкара.
28
2
 
17
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
стига с тези сълзливи репортажи , истината е че 50 години хората се бореха да се докопат до София и сега ако ще едно дърво да не остане и по 2 часа да трябва да пътуват от работа до вкъщи НИКОЙ НЯМА да излезе от столицата , ако не е с краката напред
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А някой замисля ли се какво ще стане с панелките.Къде ще отидат тези хора след 15-20 години когато металът на връзките съвсем корозира.Два милиона българи живеят в панели. (...)Много капани заложи социализЪма"Като всяко друго нещо, панелните и те си имат определен живот. Тухлените къщи и те имат експлоатационен период от 50-60 години. Може би единствената българска сграда, която можеше да изкара повече от 100-200г е бившият мавзолей, който едва беше съборен с големи мъки и големи бомби.
26
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За съжаление мафията полянки нетърпи
25
0
 
23
 
! Отговори
До Деян преди 7 години
Виждам че си патриот и милееш за Родината. А имаш ли деца? Ако имаш, дали ще искаш тези деца да растат в страна, в която законите се определят от това кой може да плати повече? Страна, в която когато дъщеря ти излезе на разходка не си сигурен, че някоя откачалка, пусната поради липса на места в лудниците няма да и направи нещо? Предпочитам да работя тежка работа в страна със закони, отколкото да бъда заложник на мутри в собствената си. Обичам България, но искам нормален живот за семейството си.
24
4
 
14
 
! Отговори
Деян преди 7 години
До vse ednoИ това е решение? Всеки който може да се маха? Къде да идем? В Германия да сме черноработници, в Гърция да берем портокали и да гледаме на***ни гръцки пенсионери? Някой ден, когато нещата се променят, ще се върнем с измислена история, колко сме преуспели навън и какви сме патриоти и сме нямали търпение да се върнем за да "оправим" България. Този сценарий вече сме го играли и не беше, не е успешен. Нихилизмът драги ми "vse edno" ни затрива, без значение дали си се "махнал" или не.
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блокът на Неда няма ли си собстена градинка, та гледа у съседите? като искат детска площадка да си направят пред кооперацията. Всеки имот трябва да има достатъчно зеленина за всички обитатели. Или Неда си е застроила целия парцел и сега се сеща за полянка.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще пошумят малко и ще стане като в Младост строежите ще продължът с пълна сила или както казва новият главен архитект на София от Червен бряг. Има нужда от уплътняване.
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...и се оказа, че блока на Неда е построен по същия съмнителен начин, на гола поляна, върху имот извън регулация... И калния коловоз наречен "улица" е минал през съседен изоставен имот... И сега когато "улицата" кален коловоз не съществува в подробния устройствен план, Неда надава вой до небесата... Недкее, да беше питала инвеститора преди да му дадеш парите, къде ти е улицата...
20
2
 
21
 
! Отговори
Урааааа! преди 7 години
Да живей Фандъка - най-честният кмет в историята на София.
19
7
 
30
 
! Отговори
123 преди 7 години
Абе, хора - какво искате от кметица, която е завършила библиотекознание, със специалност Книгоразпространение ??? Какъв управленец да е тя ?! Какъв кмет ???Обществена тайна е, че Кратуната и Цвъцко, назначават свои хора навсякъде, без значение дали мога и знаят нещо, тези хора! Затова ГЕРБ са вредни, както за София, така и за България!
18
1
 
35
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Е вие не знаете ли, че така се случват нещата в България и в София? Не знаете ли? "Главният архитект" и кметовете по райони ги вършат тези зулуми и са в схемите. Как пък не се напечелиха, как не се наядоха и наплюскаха?
17
2
 
18
 
! Отговори
Ами преди 7 години
Оставка на Дана и цялата продажна пасмина