ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!

Луди пари отиват за адвокати, пресметна омбудсМая
35
ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува в Столичния общински съвет бизнес плана на "Топлофикация-София" за 2017 г., както и резултатите от дейността на дружеството за миналата година.

Манолова дойде в общинския съвет по повод на доклада, който се разглежда днес, за утвърждаване на бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. с вносители общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Валя Чилова.

"Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани", каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.

"За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн.лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн.лв.", отсече тя.

За Манолова не е ясно защо, когато има такава загуба, част от разходите за външни услуги продължават да растат.

Дружеството е похарчило близо 3 млн. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори, посочи омбудсманът.

Тя обърна внимание на "сложната схема" между клиентите на "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

"Прави впечатление, че разходите, които дружеството прави за топлинни счетоводители, са по-високи от приходите от тази дейност", отбеляза Манолова.

За омбудсмана не е ясно как се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и доколко са ефективни т.нар. високоефективни мерки в тази програма.

Смущаващ според Манолова е фактът, че за 2016 г. са ремонтирани само около 8 км топлопреносна мрежа при положение, че цялата мрежа е близо 1000 км. Тоест това е под 10 процента и много под заложеното за 2016. Тенденцията изглежда ще се запази и през 2017 г., отбелязва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е ясно едни монополисти продават нещо което струва 20ст за 200лв
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е та то тва е ясно.Те там са си пирамидален комунизъм.Държавата дотира,обикновените хора плащат останалите гепат.Само в Сф има десетки хиляди сгради дето са на общ топломер и водомер.Представете си за колко пари става въпрос при положение че от един апартамент вземат по 400-500 лв месечно парно.Отделно топла вода.
7
3
 
21
 
! Отговори
Продължение на 5 преди 7 години
Възразихме, но ни отговориха, че няма основание за корекция на исканите суми.В края на следващия сезон получихме пак изравнителни сметки за по 240 лв да доплащаме и отидохме в "Техем" да уведомим, че ще сменим топлинния счетоводител. Казаха ни, че трябва да изчакаме три години, иначе трябвало да им платим уредите за отчет. И в края на отоплителния сезон получихме изравнителни сметки - да доплатим по около 20 лв, а показателите са същите, както предишните години!Е, как стават тези фокуси?!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи вальо-топлото го изпратиха в затвора щото не искаше да си плаща на Тиквата ама като гепят хайдуците от ГРОБ тогава "няма проблеми", а?!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само трима съсобственици сме на една малка жилищна кооперация. В моя апартамент в тази сграда от известно време не се живее и отначало плащах по 38 лв месечно само за тръби. В края на отоплителния сезон и аз, и двамата други съсобственици доплащахме по 20-30 лв. Това продължи 2-3 години. И изведнъж и аз, и другите двама получихме изравнителни сметки по 240 лв, при условия, че при мен потреблението пак е рано на нула, а при другите двама е същото, както предходните години.Продължавам
4
1
 
23
 
! Отговори
художника преди 7 години
Браво Майче, ей голямо шило си да знаеш :-) Най-добрия омбудсман който сме имали до сега. Въобще не ти вярвах в началото, за което се извинявам публично.
3
3
 
16
 
! Отговори
Излишни посредници преди 7 години
са топлинните счетоводители!Помните ли колко бързо беше приет този закон, буквално за дни! За сравнение, законът за научните степени (за академично развитие) беше протакан точно 20 години!Защо се възмущавам?Защото според справката от "Топлофикация" през миналия сезон са ми надвзети 180 лв и трябва да ми бъдат възстановени.Според справката на "Бруната" пък, трябва да доплатя сума, равняваща се точно на 60% от парите, изчислени от "Топлофикация" като стойност на потребената от мен енергия!
2
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
При една нормална пазарна икономика всичко, което работи на загуба просто престава да съществува..ако горното е вярно, то ТЕЦа няма как да е на загуба.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха- ха, заплатите може би на една шепа хора, останалите вземат доста малко за труда си, чак се изненадах колко е зле положението, защото човек очаква, че като плаща големи сметки хората в компанията са добре осигурени.