При смог: София без коли, автобуси без пари

Ограничават скоростта на места в столицата до 30 км/ч.
134
При смог: София без коли, автобуси без пари
Снимка: Булфото, архив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще настоява при завишени нива на замърсяване да се ограничи движението на коли в София. За сметка на това Столичната община ще пусне безплатен градски транспорт.

Още по темата

Това са част от идеите на столичния кмет Йорданка Фандъкова в програмата за качество на атмосферния въздух на територията на столицата.

Фандъкова ще внесе програмата заедно със заместника си по екология Йоана Христова в Столичния общински съвет, който да я обсъди и приеме.

"Надявам се след следващото заседание – на 23 февруари, да имаме възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишени нива на замърсяване, както да регламентираме пускането на безплатен градски транспорт в такива дни. Говорим за дни с трайно завишаване на нормите", обясни тя.

По думите ѝ това е практика в други големи градове и столици. Според нея обаче са по-важни дългосрочните мерки.

"Ще предложим на държавата създаването на национални стандарти за горивата на отопление. Ниски нива на сяра и пепел за дървата и въглищата", допълни тя.

Фандъкова добави, че ще предложи още при подпомагане на енергийно бедните да се предоставят горива с ниски вредни емисии.

Отделно за опазване на въздуха Столичната община ще развива веломрежата и на места ще ограничава скоростта на автомобилите до 30 км/ч.

"Заедно с въвеждането на велосипеди под наем, разработихме и схеми за зони с успокоено движение. Първата такава е с намаляване на скоростта на автомобилите на 30 км/ч, съвместно с велосипедите, между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", "Леге", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски". Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването. Отделно от това се стимулира велосипедния транспорт", каза тя.

"Убедена съм, че само с ограничения няма да стане, затова нашата отговорност е да стимулираме на повече хора да използват градския транспорт. Това става чрез неговата модернизация. На второ място с даването на предимство на градския транспорт. Очакванията са ни въвеждането на електронната система за таксуване да подобри услугата и желанието на хората да използват градски транспорт. Категоричен е ангажиментът ни да увеличим миенето на улици и булеварди", коментира Фандъкова.

По думите ѝ на трето място продължават с основните ремонти на улици и булеварди и заедно с тях засаждането на дървета по тези артерии.

Фандъкова обясни, че е разговаряла с началника на КАТ към СДВР комисар Тенчо Тенев и той я е уверил, че от днес започват съвместните проверки с Автомобилната инспекция за вредните емисии на колите.

"Така че ще очакваме колегите да си свършат работа и да не допускаме автомобили, които превишават нормите. Това е един от важните източници на замърсяване", коментира Фандъкова.

Тя обясни, че е разговаряла с настоящия министър на транспорта Христо Алексиев и посочи, че към момента екипи от министерството работят за завишаване на контрола на техническите прегледи.

Фандъкова изброи още, че новата програма за качеството на атмосферния въздух предвижда и проверки за изгаряне на материали, замърсяващи въздуха.

"С това са натоварени колегите от Столичния инспекторат", каза тя и уточни, че те проверяват пунктовете за изкупуване на гуми.

"Тези проверки се извършват с РИОСВ, които имат правомощията, заедно с инспектората да налагат санкциите", допълни Фандъкова.

Тя посочи още, че в програмата е предвиден и контрол върху строителните обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СМОГ официално никога няма да има! Никога няма да допуснат забрана на колите и празна синя зона и безплатен траспорт. Против принципите им е
35
1
 
31
 
! Отговори
WTF????????????? преди 7 години
Вдигнаха билетите. Хората се качиха по колите. Сега ще правят транспорта безплатен. Ще спират колите? Няма ли нормални хора в този ГЕРБ? И кой гласува за селската даскалица Фастъкова? Все са ни управлявали ниско интелигентни, но такива *** още не е имало. Това, което вършат тези хора е за съд и затвор.
34
4
 
24
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
"През лятото при много повече коли по улиците на София...."Хахаха, това откъде го измисли? През лятото колите в София драстично намаляват. Кой на почивка, кой намерил някаква сезонна работа на морето, но София се изпразва. През юли и през август има дни, в които е удоволствие да караш в София. Докато точно в момента задръстванията са феноменални.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметичке, в нормалните държави един кмет ходи на работа с градския транспорт, точно за да даде пример на хората. Ти от колата кога си слизала? Последния път е бил преди 2 години, когато открихте метрото до летището да се повозиш за една спирка. Без простолюдие разбира се! Ходи ти на работа с градски транспорт всеки ден, дупчи си билетчетата и дай пример. Тогава може да чакаш същото от останалите!
32
0
 
20
 
! Отговори
Българина преди 7 години
При 30 км харчи по две на при скорост 60
31
0
 
22
 
! Отговори
AcOrP преди 7 години
ахахахаха ще забранят колите да се движат в София, като има замърсяване на въздуха и,ще има безплатен градски транспорт. Хубаво ги говори тези глупости ама как хората ще работят ? Примерно таксита,куриери,доставчици,сервизни екипи и д.р. които използват автомобилите си за да вършат работа. Ами тези които пътуват от селата около София ? Карат си и изведнъж стигат в София и се оказва,че не могат да продължат паркинги ще има ли къде и за колко коли.
30
1
 
29
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 години
....Айдеее на предизборните лакърдии !!! Сутринта четох, че ще изправят кривите пътища, сега - ще се возим безплатно...Не автомобилите, а гетата с печки на въглища и гуми тровят града. Ама нали тази тема е забранена, автомобилите са винаги под ръка...
29
1
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Най-много да има и предсрочни избори за кмет тиквеното протеже започва да се олива.
28
3
 
14
 
! Отговори
През лятото... преди 7 години
"През лятото при много повече коли по улиците на София, замърсяването си е в нормата, но идва зимата, колите намаляват, но замърсяването започва да скача в пъти над нормата... Според Фандъкова една кола замърсява 100 пъти повече през зимата в сравнение с лятото?"Безветрието е основната причина за това. През зимата дните без вятър са в пъти повече, отколкото през останалата част от годината.И не забравяй, че през лятото в София е пусто, колите са 5 пъти по-малко, защото всички са по морето.
27
0
 
32
 
! Отговори
оставка преди 7 години
Фандъкова, кой увеличи използването на автомобили? Аз ли, или ти с твоя билет от 1.60 за мизерните бусчета?
26
9
 
11
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 7 години
"каква позла има да се спират коли, когато техния дял в замърсяването е пренебрежимо малък?!"Не е чак толкова малък. В квартали като Младост, където няма къщи, а основно бизнес сгради, колите причиняват над 80% от замръсяването.В други квартали, където има повече къщи (Бъкстон, Надежда), се смята, че около 30% от *** във въздуха са "благодарение" на колите. Което, както и да го погледнеш, не е никак малко.
25
2
 
24
 
! Отговори
от 26 преди 7 години
И казвайки всичко това отново потвърждавам, че най-големият замърсител са печките на твърдо гориво! Особено там където има малцинствени квартали не се трае! Автомобилните газове са не повече от 10% от проблема! А за останалите 90% какво правим?
24
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 7 години
Да бе! Увеличиха билетите, за да стимулират автомобилите, пък сега - смог!
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През лятото при много повече коли по улиците на София, замърсяването си е в нормата, но идва зимата, колите намаляват, но замърсяването започва да скача в пъти над нормата - 10 пъти, 20 пъти, 30 пъти, .... Според Фандъкова една кола замърсява 100 пъти повече през зимата в сравнение с лятото?
22
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 7 години
*** кучешки от Софииските тротоари също ще станат на финни прахови частици. За управлението на град като София трябва желязна ръка а на мърмореща даскалица - копче на Борисов за раздаване на обществени поръчки.
21
1
 
19
 
! Отговори
Дам преди 7 години
Аз съм от Факултето и се топлим на гуми!
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Билета го направиха невъзможен, аз като имам карта заради невероятно скъпите цени, какво ме топли, че дадения ден ще е безплатен? Това отново е дискриминация към тези, които си плащат! Ще ми удължат ли картата с един ден? И друго тръгвам да пътувам извън града по работа или по лична работа. Какво няма да ме пуснат да изляза от града ли? Или трябва разписан пътен лист от шефа или жената, че напускам града!
19
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 години
"Само с ограничения няма да стане" казва госпожата която не е осигурила спазването на нито едно ограничение в София. Тротоарите са кафяви от кучешки. Колите са накачулени по тротоарите. Дизелаците са масово без катализатори и филтри. Госпожата не иска да налага ред - иска да разпределя пари за правене на метро и ремомнти
18
1
 
12
 
! Отговори
Лъжкиня преди 7 години
Крайно време е да има ограничения. Тази зима се нагълтахме предостатъчно с какви ли не ***, химикали и токсични вещества.Но са опасявам, че думите на FunDuckова са просто едни празни приказки без покритие. Типично за представителите на ГЕРБ - само празни обещания без никакви действия. Ама все се намират балъци да им вярват за лъжите.
17
3
 
0
 
! Отговори
Darvenica преди 7 години
Da vi e sladko. Pak da doidete.