Проект на НИМХ: Внимание, внимание! Прах над София

Системата, която ще предупреждава, ще е готова за следващата зима
Обновена: 16 фев 2017 12:55 | 16 фев 2017 12:50, Анисия Иванова
11
Проект на НИМХ: Внимание, внимание! Прах над София
Архив: Булфото

Столичната община официално възложи разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, а целта е подобряване качеството на въздуха в София.

За изпълнител на проекта е избран Националният институт по и метеорология и хидрология към БАН.

Проблемът с мръсния въздух над София отново стана много актуална в последните дни. Към края на януари бяха отчетени завишени стойности на запрашаване, които достигнаха трайно до пет-шест пъти над нормата. Основният замърсител както в София, така и за страната, са именно фините прахови частици.

Причини за замърсяването са емисиите от автомобилния и обществен транспорт, битовите изгаряния на твърди и течни горива, опесъчаването и осоляването на улиците през зимния сезон.

Моделът на НИМХ ще позволява 48 часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на София.

"Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици", коментира заместник-кметът по екология Йоана Христова, цитирана от БНР.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да има прах другарко Фандъкова, след като София се мие един път в годината, понякога и по-рядко и то само някои централни места. Колите не са виновни. Виновните сте в столична община, че не сте в състояние да организирате чистенето.
9
0
 
3
 
! Отговори
до кюстендилеца преди 1 година
Ти ако мислиш,че в София не горят дърва и долнопробни въглища се лъжеш.Много квартали особено гетата се гори каквото има.Отделно братоците горят гуми и кабели денонощно.Улиците са мръсни и не се мият.И да не пропуснем стотиците хиляди автомобили на по 20 години.Обаче ГЕРБ се хванали за газовете от колите.Преди когато Кремиковци и сумати заводи бачкаха да не би да беше по чист въздуха.По мръсно беше,въпреки,че колите бяха десетки пъти по-малко.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да мият улиците по често .Също така от 25 години не съм виждал водоноска по кварталите както и снегорин .Започват отзад напред рестрикции за дизелите срамота.Първо си измийте улиците после забранявате.Гербова му работа.
Мама Данче Президент.
7
0
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 1 година
Ха-ха има келепир в цялата тая работа започват с едни платени от нашите данъци безсмислени проекти и винаги плъзгане по най-лесното-колите разбира се ,а това че не се мият улиците и се гори твърдо гориво защото много хора нямат друг избор по различни причини това просто не влиза в плановете. Да не говорим пък за шведите там положението е плачевно ,но Фандъчката и дума не обелва.
6
0
 
9
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 1 година
Само нека се сложат повече високоговорители около кварталите с концентрация на сиукси,че там се гори всичко което може да гори!
5
2
 
3
 
! Отговори
Стига.. преди 1 година
... с тая София! София не е България, та ни занимавате само с нея!
Я елате при нас , в Кюстендил - където всички горят дърва и въглища - да подишате пушек и сажди! Улиците на града се измиват веднъж годишно - за празника на пролетта, и то само централните.
4
1
 
0
 
! Отговори
Bg. преди 1 година
Не само в София,а във всички по-големи градове трябва да се монтират такива устройства.
3
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Ъхъ...голяма ще е файдата от системата - столичани ще слагат маски...или ще си стоят в къщи!
2
0
 
5
 
! Отговори
Oleg преди 1 година
Срещу колите може да предложи градски транспорт. А какво ще предложи срещу студа? Има една топлофикация, която се видя колко може да се разчита на нея. Пък и да можеше, как ще я закра в Бояна,Драгалевци, Симеоново и др.
1
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Примерен дял на замърсителите с фини прахови частици през януари 2017 година в София:
80% - използването на твърдо гориво, вкл. горенето на гуми, пластмаси и т.н.
15% - неизмитите улици
1% - колите и останалите МПС
4% - други
Решението на фандъкова: хайде да спрем замърсяването от "Други" и от колите и ще се оправим. фандъкова му работа.