Бойни кучета – на воля по улиците ни. Защо?

Ротвайлери и питбули са сред най-често изоставяните кучета
22
Бойни кучета – на воля по улиците ни. Защо?
Снимка: Екоравновесие

Собственици на бойни кучета масово изоставят животните си в София. Само в приюта за бездомни кучета в Горни Богоров има десетина питбула, съобщава Веселин Асенов, директор на "Екоравновесие".

Ротвайлерите и питбулите са сред най-често изоставяните кучета, отчита той.

"За съжаление, продължава изоставянето на бойни породи кучета, като питбули и ротвайлери. Към момента има около десетина питбула в приюта в Горни Богоров, за които се полагат специални грижи от доброволците. След усилената работа с тях се забелязва добро поведение от тях. Спряха да проявяват агресия, защото те са агресивни предимно към други животни, а не към хора. Дори вече си играят с други кучета", казва още той пред "Дарик".

За съжаление, жителите на съседни на столицата населени места продължават да изхвърлят новородените си четириноги в града.

"Една част от хората сигнализират да бъдат настанени кучетата в нашити приюти, но една доста голяма част от тях въобще не подават сигнал, а директно ги изоставят по улиците. Стремим се да обхванем всички крайградски райони на София, като най-потърпевш от тази практика е район Нови Искър", допълва Асенов.

Заради станалото задължително чипиране на кучетата от общинското предприятие предлагат безплатно поставяне на чип само срещу задължителна кастрация.


22
Още от
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Така е, защото е ликвидирана една тежка и непривлекателна промишленост - кожарската!И не е нужно да се ровим в историята на Франция. В 1941 год, когато германските войски идват в България, биват унищожени почти всички кучета. От кожите им стават чудесни обувки !! И след войната около 1950-1953 г/ на места и по-късно/ следва масово изтребление на кучешката популация, поради две причини: болести /най-вече сред децата/ и нужда от кожи.Сега-демонокрация- и хора, и кучета ядат хора! Мерки - йок .....
17
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 година
Това е защото Ганьо не мисли като си взима куче. Едно куче излиза около 100 лв на месец и мръшляците не могат да се грижат за тях.

Прост народ. Чалгари.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По мой наблюдения,като ,че ли кучето взема характера на стопанина си.Можеби е важнаи дресировката.
15
6
 
17
 
! Отговори
А1 преди 1 година
Имам две кучета - Питбул ДжейДи и чихуахуа Тайсън!
Питбула е на 7г. а чихуахата на 4г.!
Познайте кой е Шефа! -)))

В питбула ми няма никаква агресия, обича да обича!
Тайсъна е малко красиво злобарче, което не слиза от ръцете ни и ако го игнорираш се изправя на двете си крачета и започва да.... танцува!
Абе, като антидеприсанчета са!
А, забравих за котарака Моджо - пълен непокист!
Яде, спи и мърка!

пс
Живея в къща с дворче!
14
2
 
29
 
! Отговори
Далече от Юръп преди 1 година
И германците са кучкари, но за половин година не видях отвързано куче. Защо- манталитет, възпитание, отговорност, може би? Не- закони. Ако кучето ти ухапе човек- глобите са от порядъка на десетки хиляди евро. Действат те все едно, че ти си причинил телесната повреда. Въобще не ми говорете за кучешко възпитание и ала-бала. Трябват закони, които да се спазват. И понеже това няма да се случи в обозримо бъдеще ще продължаваме да четем за нахапани хора и прочие абсурди.
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да започне да изнася кучета ,в държави ,където е разрешена консумацията им,Корея,Виетнам,Лаос ,Китай и други.Ще бъдем добър износител и икономиката ще дръпне напред.
12
3
 
18
 
! Отговори
IDEA преди 1 година
Явно коментар номер 1 е бил интересен и затова е изтрит. Все пак се вижда, че кучкарите освен че са човеконенавистници и комплекссари, те са и кучененавистници и ги изоставят. Т.е. те си купуват лошо куче, за да се кефят как по улиците всички настръхват и ги заобикалят, иначе дори не ги забелязват, защото са облечени вехто. А нормалните хора искат чистота и да няма кучета. Просто и ясно прасе=куче и няма проблем да се заколи и да се изяде от лъва в зоопарка
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучето иска повече грижи от децата.Детето пораства и започва самостоятелен живот.Кучето си иска ежедневната любов.Простият Българин не може да разбере това.Задължителен регистър и строги проверки.Няма друго спасение.
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асп. Какви животни убийци, бе? Всичко зависи от възпитанието, от това какъв човек го отглежда. Тези породи са силни и доминантни , но не и убийци. Вярно е, че искат твърда ръка,но кучето прилича на стопаните. Имам съседи с ротвайлер, социализиран, играе с други кучета, дори с котка живее. Имам и друг съсед, агресивен комплексар, който превърна немската си овчарка в звяр, защото така я възпитава.
9
6
 
8
 
! Отговори
кинолог преди 1 година
Спрете да разпространявате мита за изоставените питомни кучета ! Питомно куче не може да оцелее на улицата. Бездомните кучета са подвид на домашното куче, но със силна имунна система и инстинкт за оцеляване.
8
3
 
30
 
! Отговори
Асп. преди 1 година
Пълна забрана за животни-убийци. Това включва и ония лунатици с отровните змии. Всички домашни животни-регистрирани и паспортизирани. Второто е за имунизациите, не да ми разнасят всевъзможна флора и фауна. А относно уличните кучета- през 60-те в Париж същите достигнали до някаква невероятна бройка. Тогава Генерал дьо Гол мобилизирал неголеми военни единици и за има-няма една седмица се справили с проблема.
7
10
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 1 година
Ами патриотите са ги изоставили щото няма пари за манджа....далаверата не върви и така...това са предимно патриотичен тип кучета.....
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се вкарат за 1 година няколко хиляди виетнамеца и проблемът е решен.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е отсега. Навремето в София имаше нашумял инцидент с глутница кучета и пострадал човек, а в глутницата имаше дого аржентино. Хората, които изоставят потенциално опасни и силни животни като кучетата на улицата, са за много сериозен пердах, а не за парични санкции.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да имаш куче е отговорност. Комплексари и про-стаци взимат кучета от каприз, после им хрумва друго. Ако има строга регистрация на животните и контрол, бързо ще ги откриват и санкционират. Яка глоба.Ама много яка!
3
10
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Дайте ги насам, ще падне пачка , а и кученцата ще се изкефят да правят това за което са създадени :)
2
2
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Щото още не съм ги отровил песовете е за тва Изобщо отглеждането на домашни любимци е сериозна отговорност.Не трябва всеки да има право да купува животни.Затворете развъдниците!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Циник до 1 преди 1 година
Иновативна...и правдива идея!
Подкрепям!
:-)