"Цар Освободител" – пешеходен! Жълтите павета пред разпад

Български учени разработват производството и подмяната им
7 мар 2017 09:07,
65

Емблематичните жълти павета в София са пред разпад. Наскоро жълтата настилка бе изцяло пренаредена, но от неправитествената организация "Спаси София" алармират, че паветата се рушат.

"Това е един от символите на София. Смятаме за неприемливо текущото им състояние, въпреки че бяха извършни аварийни ремонти. Паветата са на вълни, голяма част от тях са счупени. Има идея за преръщането на булеварда ("Цар Освободител") в пешеходна зона и този път вече трябва да има смело решение", призова Борис Бонев от "Спаси София" пред Bulgaria ON AIR.

Андрей Зографски, който също е от неправителствената организация, подчерта, че това е хроничен проблем в София.

Той настоя, че винаги има пропадания, начупени павета и е крайно време да се предприемат мерки, които трайно да решат проблема.

"Булевардът трябва да се направи пешеходна зона. Паветата не са предвидени за толкова тежък трафик", отбеляза Зографски.

Директорът на "Транспортна инфраструктура" в Столичната община Васил Начевски призна, че досега са извършвани само аварийни ремонти и паветата предимно се пренареждат.

"Няколко екипа от български учени разработват производството на жълти павета. Вече има произведени и предстои в близко време да се положат на булеварда, за да се види състоянието им при тежкото движение и атмосферните условия", обясни той.

Васил Начевски потвърди, че се обсъжда превръщането на бул. "Цар Освободител" в пешеходна зона, но мненията са разнопосочни. Решение ще бъде взето след обществено обсъждане.

Той добави, че предстоят ремонти на бул. "Дондуков", ул. "Граф Игнатиев" и разширение на бул. "Монтевидео" до бул. "Никола Петков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няколко екипа от български учени разработват производството на жълти павета."ХахаххахахХаа това е новината хора.Цъфнахме и вързахме, сега само учените да измислят как да правят павета в жъто.
14
9
 
29
 
! Отговори
:) преди 7 години
Този ремонт е като всичко направено от ГЕРБ - скъпо и некачествено. Така се правят сериозни пари. Боко не е станал милиардер с бачкане. Бачкането той е оставил на вас шараните. И да не забравите да гласувате пак за него, че още не е направил 10 милиарда и му е тегаво.
13
9
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да жълтите павета са символ и трябва да бъдат запазени като такива,но на места където няма интензивно движение. Като пример пред дупетатника ,зад опашката на коня и между шадравана и президентството. Останалата част където са били да се подмени с друга настилка в разумни срокове и наистина качествено иначе след време пак ни чакат прословутите ремонти като в омагьосан кръг.
12
20
 
4
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Идея - жълтите павета да се сложат по парковете, а улиците да си се направят с асфалт като хората...Умниците от Спаси София да се изпратят в пещери с първобитен строй, като толкова им харесва
11
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да асфалтират и да се причключва. Голяма работа.
10
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами точно за този булевард не виждам вина в ГЕРБ, нито в Бойко, но явно е въпрос на мнения. То не може да има 2 млн.коли в София и всеки да пътува сам, а после да очаквате всичко да е перфектно. *** ни била столицата, улиците ни били калпави и т.н. А вие скъпи съграждани какво правите, за да не е в това положение София ? Все търсим вината някъде другаде. Аз лично не виждам пречка тази част на София да стане пешеходна.
9
8
 
28
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Време е да започне поетапното затваряне на София за движение на МПС-та. Първа стъпка е да се цифровизира градския транспорт и за 6 месеца ще се натрупат реални данни за ползването му и на тази база ще се решат най- удобните маршрути и интервали на движение. И от то на сетне се забранява движението на автомобили на повече от 25-20-15 години (както е по света) , хората свикват да ходят пеша да ползват колело и т.н.
8
7
 
4
 
! Отговори
До-3 преди 7 години
Добре и после??? Пак ли фалит на държавата? Колко пъти?
7
4
 
17
 
! Отговори
на майка му на бойко преди 7 години
Мдаа видими резултати от ГРОБ
6
5
 
24
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ преди 7 години
Успяха да разпаднат даже паветата на Царя. Не че сме очаквали нещо друго от тая "П.АСМИНА, ама чак дотам...Сега следва да изтеглят поне 1 милиард дълг за "РЕНОВИРАНЕ" и "САНИРАНЕ" на паветата...
5
1
 
22
 
! Отговори
Пешеходен? преди 7 години
А дупетатите ка ще си търкалят тракторите до държавната хранилка - парламента?
4
0
 
39
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Чак учени ще решаватАло хората са го решили проблема.Милано не е далече отидете да видите.В центъра има много павирани улици и не мърдат с години.Просто пътя се прави качествено със здрава основа.Там трафика е в пъти по голям.Тук всичко е виновно само тия дето правят калпаво пътищата не са.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми е що за Учени ще разработват технология за производство на павета?
2
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ПОБЕДА!!
1
6
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Цариградско шосе кога ще го направите пешеходна зона?Или чакате да ви се нагъне още малко гладкия мозък,та да решите от коя страна да го почнете?