Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават

Контрольорите ще имат информация къде се возят без билет
15 мар 2017 07:00, Александър Попов
122
Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават
Снимка: Булфото, архив

Облаците над гратисчиите в София се сгъстяват все повече. Ново иновативно решение в реално време ще дава информация за за действителния брой пътуващи и колко от тях са гратисчии.

Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

За новата система в градския транспорт е пусната обществена поръчка за около 2,2 млн. лева, съобщава "Монитор". Тя ще се внедри в 206 превозни средства – 126-те автобуса и в 80-те нови тролейбуса. С парите ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Изпълнителят трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са спипали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БОГАТ ГУЩЕР(10)Мизерията е в акъла ви,, не в джоба
12
1
 
19
 
! Отговори
читател преди 7 години
44 586 гратисчииа колко е събираемостта, изобщо няма информация.Сигурно една стига за заплати на контрольорите.А шведите винаги си пътуват безплатно.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния безсмислен разход да ни броят все едно сме маймуни в зоопарк.Да не говорим че разхода не е оправданимаше едно хубаво. Нещо в София с броячи на светофари и ги махнаха...за усвоят средствата Няма наказани за безхаберие
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много евтина бе, не можахте ли поне за 22 милиона?
9
3
 
22
 
! Отговори
123 преди 7 години
Цените на билетите и глобите са незаконни. Така че, купувайки билетче и плащайки глоба извършвате престъпление.
8
3
 
38
 
! Отговори
Berba преди 7 години
Виждам че се чудите как да пренасочите хората да си карат колите. Тази система е поредната безсмислица. Как ще пращат повече автобуси в час чик? Те докато стигнат до хората и ще минат 2 часа. Шефчето Ици май му се крадне яко.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не могат да смятат с тая нова системаАко оставят гратисчиите 44 хиляди по 20 лв прави приход от 880хиляди С новата система 2,2 милиона разход + прихо я някой от гратисчиите си купи билет да речем И в двата случая разход за контрольори пак ще има.е къде му излиза сметката?
6
2
 
23
 
! Отговори
време преди 7 години
е много хора от столична община и центъра за градски грабеж да влязат накрая в затвора. Разбира се предвождани от другарката педофиловна.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Ми ще повървиш то полезно и без това
4
2
 
39
 
! Отговори
цацаров преди 7 години
Кога ще подведеш фандънкова под наказателна отговорност за умните светофари с копчетата, които всъщност се оказаха по-*** и от нея, което по принцип е невъзможно?
3
4
 
35
 
! Отговори
Мене преди 7 години
Браво....пак ше се "овладеят" неколко милиончета :))))))
2
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се отнася ли и за "ромите" или те имат само права? Питам за един приятел...
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А системата как ще разбира, че возещите се са авантаджии по принцип. Държавни хрантутници и интегриращи се плащачи.