Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават

Контрольорите ще имат информация къде се возят без билет
15 мар 2017 07:00, Александър Попов
122
Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават
Снимка: Булфото, архив

Облаците над гратисчиите в София се сгъстяват все повече. Ново иновативно решение в реално време ще дава информация за за действителния брой пътуващи и колко от тях са гратисчии.

Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

За новата система в градския транспорт е пусната обществена поръчка за около 2,2 млн. лева, съобщава "Монитор". Тя ще се внедри в 206 превозни средства – 126-те автобуса и в 80-те нови тролейбуса. С парите ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Изпълнителят трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са спипали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сме дорасли за такава система да се качваме от първата врата, а останалите да се ползват с бутон отвътре само ако има за слизане на спирката. Ще стане яка лудница и ежедневни скандали на вратите!!
32
1
 
19
 
! Отговори
Жо преди 7 години
СТОЯХ НА СПИРКА на рейс 111 и наблюдавах как четирима контрольори и 2 общински полицаи не успяха да свалят от рейса една жена /българка/, седнала до прозореца и пътуваща без билет. Полицаите и поискаха лична карта, но тя отказа да я покаже. Полицаите слезнаха безславно от автобуса. Казаха, че не можели да правят насилствено сваляне, защото после ще ги покажат по телевизията? Автобусът престоя около 15 мин. на спирката, но никой от пътниците не упрекна гратисчийката- всички си мълчаха смирено
31
0
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
И с какво мислите се занимават военните? Надпреварват се кой повече да съсипе собствената си страна, понякога се и съюзяват да съсипят някой определен. Точно така е.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Interesno e che v uk kato vlezesh v avtobus kontrola niama,no minavash prez vratata na shofyora ot tolkova godini vednuj ne sum sreshtal problem,vsichki si klikvat oyster kartite i vs e ok.Kak dosega v Bg nemoje da se reshi tazi grija??
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Nadia Nikolova 85Ганьовци сте вие. Всеки път когато трябва да спазвате правилата вдигате вряра до небесата. Типични балканци за това ще си стоите на дъното.
28
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Но защо толкова много полиция и какво толкова разследват. С прикритите им лица, пак цялата държава полиция. Да кажем ли какво толкова разследват.. Как да провалят Досиетата Х 3 и не само. 2 провалиха, но няма да се повтори с 3. И с 3 се повтори. Те само с това се занимавали цялата държава, която е полиция, че и военни от чужди държави викали, понеже толкова си могат, въпреки, че следят каквото си поискат.И защо толкова много военни за някакви си гастанци, щото и военните зле, затова.
27
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Но защо толкова много полиция и какво толкова разследват. С прикритите им лица, пак цялата държава полиция. Да кажем ли какво толкова разследват.. Как да провалят Досиетата Х 3 и не сам. 2 провалиха, но не и с 3. И 3. Те само с това се занимавали цялата държава, която е полиция, че и военни от чужди държави викали, понеже толкова си могат, въпреки, че следят каквото си поискат.
26
5
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Има образнен портрет на търсеният убиец от онази нощ във Варна и кремираното момиче. Сраснати вежди, хирургически белег между краката.На посоченият компютър е имало нещо открито на самия него, сигурно затова евентуалният съучастник е обявен като неизвестен.
25
0
 
13
 
! Отговори
Жо преди 7 години
До АнонименАко всички се качват през предната врата и се таксуват пред погледа на водача, това ще отнеме поне 3 минути на всяка спирка. Десет спирки- загубен половин час, вместо 10 минути През 50-те и 60-те години на ХХ век в градския транспорт на София имаше кондуктори. Качването ставаше през задната врата, а слизането от предната. После премахнаха кондукторите и започна качване и слизане от всички врати. Така се спестява времепрестоя на всяка спирка, но пък контрола на пътниците е невъзможен.
24
0
 
35
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Ясно е, че ефект няма да има поради ред причини - талоните за 10 пътувания и билетите не се валидират, хората с месечни карти, също не са длъжни да ги валидират, а на индианците така или иначе никой нищо не може да направи (според хелзинският комитет - те имат само права - да получава, но не и задължението - да дават и да носят отговорност). Важното в случая е, че ще се усвоят едни 2.2 млн. лв.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението показва приоритетите на общината - първо да съдерем по 3 кожи от пътниците, а после обещаваната от години система за таксуване по време или разстояние, която би намалила гратисчиите. А какво.стана с отменената от съда цена на билета?
22
0
 
21
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Егати тъпотията !- Вместо да въведат система за таксуване по време ,както е в нормалните държави -ще броят гратисчиите .!?
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В много държави се допускат пътници само отпред, след показ на билет или карта. Гатисчиите са много малко.Защо при нас не е така?
20
2
 
22
 
! Отговори
Ментолка Ефраимова преди 7 години
И как точно ще знаят колко са гратисчиите? Билетите не се валидират. Аз лично не си валидирам и картата.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гратисчии има по цял свят .Всички плащат глобите ако случайно са ги хваналиМургавите не плащат глоби виждал съм с очите си, че и контрольор не може да им каже копче...
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШВЕДИТЕ НЕ ГИ ХВАЩА НИКАКВА СИСТЕМА , А САМО ТОЯГА ГИ ОПРАЯЯ!!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбрах, на какво основание ще ме карат да си валидиране картата. Платил съм си за превоза - не могат да ме глобят като гратисчия. Кво правим?
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Контрольор във всеки автобус. 1. По-ефтино2. Работни места3. Голям ефект
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ми стана ясно как от 10 качили се 3 са гратисчии..............освен ако не сменят и перфораторите с други за да отчитат наличие на билет, само дето този билет може и да е дупчен или да е проста хартия, абе не стана ясно
14
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина недоволен че трябва да спазва закона както винаги... вие и преди да стане 1.60 пак пътувахте гратис така че това не е извинение. Вие просто сте свикнали да правите каквото си искате и когато ви потърсят сметка се правите на жертви каквито определено не сте.