300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?

Имате акт или фиш от общината – няма да отпадне по давност
20 мар 2017 07:00,
87
300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?
Снимка: Facebook

Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата за движение, сочи отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г.

През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.

Общо 457 273.22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.

Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората.

"Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказва пред "Труд" началничката на институцията инж. Веска Георгиева.

По думите й такива сигнали са годно доказателство в съда: "Този механизъм работи, имаме спечелени дела". Средно по 295 жалби и сигнали за нарушения от различен характер постъпват в инспектората всеки ден.

Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017-а са издадени още над 400.

"Глобите трябва да бъдат възпиращи, а не социални", категорична е инж. Веска Георгиева.

От Столичния инспекторат имат лоша новина за нарушителите, които чакат да отпадне давността на наложените им санкции и не ги плащат.

"Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни Георгиева.

Така че имате ли акт и издадено наказателно постановление към него или фиш, рано или късно ще се наложи да заплатите наложената ви санкция. Тя няма да отпадне по давност. Точка!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и селянките не са за подценяване. Всичко в името на детето: джип с достатъчно голям за тройна количка багажник, паркиран в градинката точно под балкона; пътуване в задръстването с детето и количката, за да се добереш до Борисовата градина и да паркираш пред стадиона, а после - 15 минути разходка с детенцето и обратно в джипа. И после от дечицата произлизат същите гадни безочливи консуматори с още джипове.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувайте си по още пет автомобила на човек, и се жалвайте все така ожесточено, че няма къде да се паркира, селяни!
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платено съобщение.първо бдителният гражданин трябва да има смелост да се легитимира.това обаче може да му донесе много проблеми.Второ трябва да се знае на кого се изпраща фишът.А частните съдебни изпълнители плашат само бедните хорица.И това категорично ТОЧКА беше много глупаво от ваша страна.
25
2
 
12
 
! Отговори
Ники преди 7 години
4400 фиша за неправилно паркиране...Не че нещо, ама това са по 20 фиша на работен ден на 1.5 милиона коли...
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потвърждавам за СМГ.А КАТ и полиция идват за по 10 минути и си тръгват.Въпреки многократните обаждания и сигнали.Ето така СО защитава интересите на софиянци.Апарати за синя и зелена зона кога?Вързани с НАП!Щото сега е куче влачи,диря няма!Но така е като гласувате за Картофка и Бате!
23
1
 
20
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Българинът още от дете е със сбъркано тълкуване на понятието "донос". Той автоматично го свързва с клеветата. Когато съобщението /обикновено анонимно /до висшестоящите е с цел да се навреди някому е ДОНОС !! Когато съобщението е и с невярно съдържание - това е вече КЛЕВЕТА !! А щом човек застане с името и честта си срещу едно нарушение на ред и закон, това не е нито донос,нито клевета. Това е израз на ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ !! Не бъркайте понятията едно с друго !!!!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимус преди 7 години
До АнонименДжиповете и 6-метровите пикапи не са проблема. Проблема е, че само за 1 година има ръст от над 200,000 автомобила в София при същата бройка нови кандидат-софиянци в града.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пускат материал ,а нямат смелост да не скриват номерата.....
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво плащаме стикери живущите в синя и зелена зона?Живея до СМГ,100 лв.годишен стикер.В събота и неделя при нас става като на битака.Коли от цяла България,водят си децата на математика в СМГ.Паркира се на всевъзможни места!Ако аз си изкарам колата,после няма прибиране.Синя и зелена зона трябва да са денонощни!Това ли е философията на общината за по-малък коли в центъра? Напротив,улеснява се достъпа!
19
0
 
20
 
! Отговори
ДДД преди 7 години
Тази статия ме кара да си мисля ,че от СО ни мислят за зеленчуци Все едно не виждаме околната *** Аз живея в манастирски ливади и тук е ад
18
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В законите пише, кога и кое отпада по давност. Давност на глобата има. И на сто съдебни изпълнителя да я дадат минала ли е давността ще вземат чушки. Друг е въпроса, че ти стои като задължение, а за кредит искат всичко да е платено.
17
3
 
28
 
! Отговори
месара преди 7 години
София стана място за живеене на комплексари , селски " тарикати " , кифли и *** , вие за паркиране пишете ! да не бяха махали софийското жителство !
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се прави с покровителството на Общината. Мутрите са на почит. И шефът на Картофелия е Мутра също. За тях правила няма.
15
1
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
"Общо 457 273.22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г." За капацитета на София това трябва да е за час,хайде от мене да мине за цял един ден,не за цяла година.Мисля,че сте наясно защо!! Няма и половин милион,жалка работа.И на община и на всички работещи в нея!!
14
3
 
14
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Акакво прави уважаемата община с тези средства? Поддържа зелените площи, тротоарите??? Какво? Обърнете внимание на снимката. Постройката е в плачевно състояние. Ако Общината със събраните пари поддържаше въпросните места, смятам, че и хората биха станали доста по-съвестни.
13
1
 
36
 
! Отговори
всеки път преди 7 години
при такава статия искам да питам журналистите от Днес, защо не зададат въпрос на Г-жа Фандъкова къде е направила многоетажни паркинги. Друг въпрос също възниква - защо не питате Г-жата защо харчи за парк 6 милиона, когато това което е направила струва точно 600 хиляди и къде е разликата. Питам и за детските площадки, които ги начислява по 190 хиляди, а те струват около 40 хиляди. Та ми е интересно, защо под тези пространства няма подземни гаражи?
12
2
 
5
 
! Отговори
до Юриста-специалист преди 7 години
Вие тълкувате правото, както дявола - евангелието. Вие сте ясни.
11
3
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
да се вдигнат глобите поне с по 3 пъти и тогава да идват пак да спират пред блока! 3 пъти слагаме колци с общината и специалистите продължават да ги блъскат!
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е хубаво, че и граждани снимат, ама не виждам проблема за контролен орган да си върви и да си снима(убедителни доказателства). не 500 хил. ами по 5 милиона на година ще събират от наглеци. Иска се само воля, както за свалянето на номерата на употребили алкохол водачи на МПС. Особено има какво да се снима по паркинги на хипермаркети и молове на местата предвидени за инвалиди. Вижда се и си затварят очите и пазачите на паркингите и КАТ. Има очевадни нарушения на много места.
9
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
интересно мие в ловеч няма парко място или синя зона но получих см с два месеца със сметка а сега обеснете ми в мтел кои спи а кола не карам общината или мтел ето как ме изкараха длъжник на мтел смях