София днес – тъжни църкви, трафик и красиви гледки. А утре?

Датски архитекти съветват как столицата да се превърне в град-мечта
10 апр 2017 11:15,
31
София днес – тъжни църкви, трафик и красиви гледки. А утре?
Снимка: архив Булфото

София има всички качества на град, който обича хората, но има проблем с колите, трафика, големите булеварди в центъра и новите високи сгради.

Това е мнението на архитектката Хенриет Вамберг от екипа на световноизвестния датски урбанист Ян Геел, който се е посветил на изкуството да прави градове за хората.

Вамбер и Лиза Мюлер от Gehl Architects бяха на работно посещение в столицата по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. До септември екипът на Геел трябва да представи доклад за развитие на публичните пространства в историческия център. Той ще е част от дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г., която вече се работи, пише "24 часа".

Още по темата
"София е много красив град, зелен, с богата история, църкви, монументи и музеи. Планината Витоша е едно от богатствата на града. Има обаче проблем с трафика. Пешеходците не са приоритет", смята Вамберг.

През един от дните си в столицата архитектът направила 25 км разходка из града. Видяла, че покрай много от църквите има паркинги, а "Света Неделя" ѝ се сторила най-тъжният и самотен храм, защото е заобиколен от коли.

Същият пример Вамберг дава и с "човека на коня" (Паметника на Цар Освободител - б.а.), и Орлов мост, който не се виждал от колите. Малките кафенета в центъра пък създавали усещане, че си в Париж, за разлика от големите зимни градини, завзели пешеходната зона.

Според архитектката градът бил много зелен, но трябвало да се ползва потенциалът на минералните извори и каналите на Перловската река. Вамберг нарича използването на всякакви по вид, цвят и размери настилки и павилиони "български специалитет".

Специалистът намира за уникална пешеходната зона на "Витошка" - с църква в единия край и гледка към планината в другия.

Според нея силуетът на Витоша на фона на София е прекрасен, но го закриват някои много високи постройки.

"Столицата ви има една приятна височина от 5-6 етажа, но на места изскачат нови сгради, които са много по-високи. Въпросът е дали те са на правилното място", казва още архитектът и допълва, че общината трябва да реши дали иска да запази тази идентичност.

Според специалистът другото предизвикателство пред София е как да се опази архитектурното наследство и старите сгради да се интегрират с градската среда.

Според Вамберг София може да се справи с трафика и с липсата на пространство за пешеходците и Копенхаген бил добър пример в тази посока.

"Мисля, че за София е дошло времето да се превърне в града мечта, в който младите хора да искат да останат да живеят. София е прекрасно място, но трябва да се повиши качеството на публичната среда", убедена е Вамберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Културата се налага със строги закони. Бай ти *** като отиде в европа е особено примерен, както и чужденците като дойдат тук се разпускат като отвързани. България с лекота може отново да се превърне в прекрасна страна.
8
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кафа от тоза Шопландия! България не е само София! Писна ми да слушам за кирливия ви град
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На датчаните харесаха ли им конските каруци?! А бездомните кучета и ромските гета във всеки квартал? 25 километра къде са обикаляли - в кръг в центъра ли? Нищо, още няколко годинки и центърът ще е гето.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А послушната даскаличка от Белчин баня какво вика по въпроса ?
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koпенхаген е ислямски град. Джамии, дюнери и шалвари навсякъде.
4
4
 
19
 
! Отговори
до анонимен 1 преди 7 години
Още повече , че Биби от Банкя е неотразимо копие на БАЙ ***
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1В Копенхаген нямат пожарникар генерал! Това обяснява всичко
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Копенхаген се сравнява със София? Били ли са под турско робство или под комунистически режим, за да има някакви допирни точки между облика на двата града?
1
7
 
17
 
! Отговори
Негър скиор преди 7 години
Архитекта много деликатно ни казва, че цяла София е заложник на Носталгията на Кмета по обора в задния двор на бащината къща някъде из Самоковско. С колкото чужденци съм разговарял, всичките казват, че Град София е голямо село.