С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!

Най-търсени остават едностайните и двустайни апартаменти
24 апр 2017 12:18,
70
С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!
Снимка: архив Reuters

С до 5% през първите три месеца на годината поскъпват наемите на жилища в София в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Това отбелязват брокери. Проверка на вестника в специализирани интернет платформи за отдаване под наем показва, че предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от 3,5 евро за квардратен метър и достига на места до внушителните 9 евро.

Предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от €3,5 за квадратен метър и на места стига до €9.

“В София наемният пазар мина психологическата граница от 300 лева и към момента дори в крайните квартали трудно може да се намери оферта за гарсониера под 350 лева на месец”, коментира брокер пред "Труд".

Според негов колега клиентите имат все по-високи изисквания за строителство, обзавеждане и локация на търсения за наемане имот. Това кара собствениците да влагат повече пари в апартаментите, които отдават под наем, и е едно от обясненията за поскъпването на пазара, което макар и плавно се наблюдава през 2016-а и продължава през настоящата година.

Най-търсени за квартира остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали са източните “Младост”, “Витоша” и “Гео Милев”, южните “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и централната градска част, където се плащат едни от най-високите наеми и където традиционно основни участници на пазара са чуждестранни студенти.

Според данни на НАП над 60 000 българи са декларирали, че през 2016 г. са имали доходи от наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
17
 
! Отговори
Дърта реститутка преди 6 години
Има 5 апартамента в София и то на централни места. Всичките съм ги отдала на нисък наем. Плащам си 10 % данък и си свиркам. И наемателите доволни, и аз. От години, който е влязъл не е напуснал.
41
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя двустаен тухлен е до метростанция Вардар. Дал съм го на младо семейство под наем за 450 лв на месец. В същото време си купих къща във Владо Тричков. Живея на чист въздух, прекрасна природа, тишина и спокойствие. Никога не бих живял в София повече. Като направиха северната тангента се придвижвам до работа много бързо и времето ми за пътуване е почти същото като това когато живях в София, а разхода на гориво ми е почти наполовина по-нисък, защото не вися в задръствания.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До София отдавначе да не умрат брокерчетата от глад.----------------------споко, те брокерчетата си носят буркани от село, няма да умрат. Всички до един мякат.
39
7
 
6
 
! Отговори
шегувко преди 6 години
До 39Ако хазяйна ти не е декларирал наема го докладвай в общината, малко да му спънат набезите за печалба.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До София отдавнаПо-добре това на снимката, отколкото нещо с гипскартон отвътре, стиропор отвън, а по средата тухли Итонг, около които висят кабели и тръби като лабиринт. В това горе, поне има бетон и няма някой да ми падне на главата.
37
5
 
20
 
! Отговори
София отдавна преди 6 години
За това на снимката не бих дал и 9 евроцента. То и новото е пълно с кусури-некачествено строителство, пестене от материали, липсваща инфраструктура, пълен батак. Добре, че са провинциалните заблудени хорица, че да не умрат брокерчетата от глад. На стар софиянец няма как да пробуташ тези копторчета. Жал ми е обаче за хората. Сигурно много са бъхтили за тези пари, Ама акъл с фуния не се налива.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен39Имам един тристаен до метростанция Надежда в същото състояние. Искаш ли да ти го дам?:)))
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да пишете глупости и да нахъсвате алчните хазяи. Точно сега сменям квартирата- взехме необзаведена двустайна панелка в Дружба, в ужасно състояние, необзаведена, дългосрочно. Наляхме 5000лв. да я оправим,от тях 2000лв. за наша сметка, другите ги приспадахме по 100лв. на месец от наема. В момента, в който изчистихме сметките ни вдигнаха наема от 350 на 400. Ядосах се от некоректната постъпка и се махам. Сега ще дойде някой вандал вероятно, ще потроши всичко, а може и да ги завлече...
34
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
На приказки е много лесно. "Наема е колкото ипотеката". Ама защо ли някои хора не могат да си позволят ипотека, дали не е заради самоучастието което може да стигне 30-40% от цената на имота ???
33
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В западните столици има по 1-2 квартала,които са кочини главно заради мигранти,а в София има 1-2 централни зони,които могат да се нарекат европейски.Не знам на какво основание вдигат наеми... повечето предлагани жилища са в безобразно състояние.Явно са решили,че София е Париж .....примерно
32
6
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
До до 26в цял свят хората живеят под наем. Особено в Америка. Там се движиш от щат в щат, в зависимост от работата ти. Собственото жилище те закрепостява. Имаш някаква жалка 50 квадратова панелка. Я я натовари на гръб и я пренеси от Варна в София, например. Ще трябва да я продадеш. И понеже е като това, което се вижда на снимката, ще трябва да я "подариш".
31
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 26Ипотечен кредит, но ще трябва да го изплащаш 30 години. А след 30 години, няма да си на 30, а на 60 и ако останеш без работа, никой вече няма да те наеме. Тогава банката ще ти лапне жилището и все едно пак си живял под наем. Освен това, като вземеш 50 хил. евро, ще трябва да върнеш 80 хил. най-малко.
30
11
 
25
 
! Отговори
Spain преди 6 години
Тази снимка е олицетворение на жалката и мизерна *** , пари да ми дават няма да се върна в БГ .
29
5
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
За тези пари/като вноска по ипотечен кредит/ в този квартал може да се купи прилично двустайно жилище. Квартала е подценен, но за разлика от "Младост" няма презастрояване. Доволно големи зелени пространства + парка около езерото + 2 метрстанции и отлична локация към основни пътни артерии.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам на какво основание ги давате тези 5%, ама да знаете са доста повече.
27
5
 
18
 
! Отговори
шегувко преди 6 години
Забавна статия! Видяха спад в продажбите за първото тримесечие на 2017 и решиха да се погъделичкат с наемите. То празните панелки са голям разход, защото парното на общи части си върви и ако нема продажба ще се пускат наематели да покрият разхода.
26
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето софиянци работят за около 700-800 лв. Големи заплати взимат само лекарите, адвокатите и ай ти тата.Обикновените хора си скъсват г-за за мизерни пари. Висят по цял ден по задръстванията. Отиването и връщането от работа често ти отнема около 10-11 часа и много нерви.А пък със 700-800 лв дори да имаш собствено жилище трябва да се ограничаваш много силно.Ако пък имаш и деца - не ми се мисли.
25
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплати от над 1000 лева вземат около 20% от софиянците.Останалите бачкат за по 800-900.Ама 1000 лева в София са като 500 лева в страната.
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За едностаен в Дружба-1 плащам 650лв на месец.Вярно че е обзаведен, но не е кой знае какво. С мебели от късния соц.
23
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяните превзеха София, софиянци се изнесоха в Англия, Германия и САЩ.Вечен кръговрат.