Празник пореден – Гергьовден, МВР чака масово напускане на София

Около 300 000 коли напускат столицата, остават футболните фенове
28 апр 2017 21:21, Красимир Ангелов
19
Празник пореден – Гергьовден, МВР чака масово напускане на София
Снимка: Булфото, архив

МВР очаква масово напускане на София заради предстоящите три почивни дни по случай 1 май, обяви Николай Крушарски от Пътна полиция.

Очаква се средно 300 000 коли да напуснат София. Солидна част от тях ще слеят почивните дни с тези около Гергьовден и затова големият трафик в посока столицата вероятно ще е едва на 8 май.

Още по темата

За да се предотвратят задръстванията, на изходите на София ще бъдат осигурени повече платна за излизане от града днес и в понеделник за връщащите се.

На национално ниво също ще има повече полицейски служители на входовете на всички градове, като ще има и масови проверки за документи и употреба на алкохол.

По традиция най-натоварени ще са магистралите "Тракия", "Хемус" и международен път Е-79 в посока Гърция. От тях в момента най-критична точка е магистралата в Северна България, където вече е пуснат тунел Витиня, но само едната тръба, както и тунел Ечемишка. Днес и в понеделник в пиковите часове ТИР-овете ще бъдат спирани.

Освен на пътя обаче, утре полицията ще има много работа и в самата столица. Полицията очаква доста повече фенове на мача между ЦСКА и Левски в събота заради топлото време.

Двата фенклуба вече са обявили точки, на които ще се събират в София. Всеки ще бъде проверяван два пъти, а входовете на Националния стадион ще бъдат отворени два часа преди мача.

Във всички автобуси, в които има повече фенове, ще има полицаи, за да не се стига до вандалски действия.

За мача ще се грижи частна охрана, но ще има и полицаи, които да се намесят при нужда. Около стадиона улиците ще са затворени. Ще минават само коли със специален режим, както и градският транспорт.

Във връзка с многото пътуващи с личен транспорт, МВР отправи препоръки за безопасно движение по празниците. По време на празничните дни за всички хора е важно да са в безопасност. Най-често празничното настроение се помрачава от непредвидени инциденти, повечето от които – пътни, отчитат от МВР.

В тази връзка "Пътна полиция" отправя следните съвети:

Осведомете се за промените в Закона за движението по пътищата;

Информирайте се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут;

Вземете нужните документи – лични и на моторното превозно средство;

Потегляйте на път само с изправно превозно средство;

Заредете резервоарчето с миещ препарат за чистачките;

Проверете налягането на гумите;

Заредете достатъчно гориво;

Запасете се с вода и хранителни продукти, особено ако пътят е дълъг;

Използвайте предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш;

В никакъв случай не шофирайте след употреба на алкохол;

Не шофирайте, ако не сте правоспособни;

Спазвайте въведените ограничения, пътните знаци и маркировка;

Бъдете толерантни към останалите участници в движението по пътищата;

Бъдете особено внимателни към уязвимите участници в движението по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства;

Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни;

Правете по-често почивки, ако пътят е дълъг;

На дълъг път нека шофира най-опитният;

По възможност използвайте светлата част на деня за шофиране;

Не предприемайте рискови маневри;

Не се движете по аварийната лента на магистралата;

С поведението си не затруднявайте придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи;

Ако си пешеходец, използвай тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези;

Ако станеш свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

"Пътна полиция" напомня, че при неплатени глоби по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да бъде отнето свидетелството за управление на МПС на водача, а моторното превозно средство да бъде спряно от движение до заплащане на дължимите глоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Пак ли занимавате цяла България с трафика в София. това е безобразие във всяка медиа национална да се предават регионални новини.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България-страната на вечните празници.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още не е свършил великден,и ето ти го 1-ви май. след него тича гергьовден. .........празник до празник! а работа ? а икономика? ..то,за да сложиш нещо на масата,трябва да го изработиш,ама кога ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Фрапето преди 6 години
Вече сме в Гърция, та чааак до 6-ти! Поздрави на всички!
9
1
 
2
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Една птичка пролет не прави! Само Бойко ви е в устата. Забравихте като се друсахте по калдаръмите до село по празниците за агнешко и свинско, за компоти и туршии. Айде стига сте плюли. Сега ходите за 2 часа от София до морето и станахте големи софиянци с претенции. Вие сте от хората, които до обяд мразят себе си, а след обяд Бойко. Хайде ходете на село , но вече няма. Дори и за родителите си и възрастните близки не се грижите, а ги изоставихте и ревете ли ревете! Празни кратуни!
8
0
 
0
 
! Отговори
неводим преди 6 години
ей гергьовден ли си кой те знае хората получават потрес от такива досадници като теб,всички разбират за какво става въпрос само такива като теб трябва обстойно да им се опишат нещата .вземи си смени албанския реотан.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам, каква е тази мания при всеки дълаг уикенд на изходите на София да се побият шайка *** и да броят коли ?!?
6
7
 
13
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Българите съвсем изпростяха откакто Бойко въведе да се почива по цели седмици, за да може да се изпълни фикс идеята му - да се карало по някакви магистрали дето уж построил. И мине не мине - Бойко обяви пет дни почивни, хоп всички в троките тръгват по разбитите пътища закърпени тук там от ГЕРБ - това било големия успех на "европейска България". Резултат = най мръсен въздух в Европа, най много катастрофи в Европа, най бедна страна в Европа. Гарантирано от ГЕРБ.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шоферите - вън. Време ви е за малко задръстване, това в София нищо не е. Носете си много туршии, сладури! Поздрави на майките.
4
2
 
10
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
''Проверете налягането на гумите;''-Колко шАфИорки знаят колко трябва да е налягането в гумите?!
3
1
 
12
 
! Отговори
Кесяки Алексиев преди 6 години
По възможност използвайте светлата част на деня за шофиране със силно пуснати фарове.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напускайте, футболни феновье и всичко живо, прав ви път. Върнете се секунда преди полунощ в понеделник, ако ви е възможно да отлагате чак дотогава.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кефи ме, че остават футболните фенове. Има ли по тъ п от футболния фен?