Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата

Рашидов отсече, че не е разрешавал събаряне на имота в София
Обновена: 29 апр 2017 16:41 | 29 апр 2017 16:14,
45
Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата
Снимка: bTV

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София, която се намира на бул. "Васил Левски".

Сградата е известна като "Двойната къща" и е била със статут на паметник на културата до ноември миналата година, когато тогавашният ресорен министър Вежди Рашидов е отменил решението, което прави разрушаването й възможно.

Събарянето на старата сграда започна първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата, пише bTV.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата.

Преди дни той каза, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата.

След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че "не е разрешавал бутане на никаква сграда".

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард "Васил Левски" в София. Не познавам нейния собственик", пише в писмото.

Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише, подчертава Рашидов.

"Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата", пише още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Калина до 10 Поздравявам Ви! Имало и нормално мислещи хора в София!!!
10
1
 
36
 
! Отговори
Калина до 10 преди 6 години
Вижте, аз Ви разбирам гнева. Но, разберете, че не ние сме виновни за ситуацията. Комфортът, за който говорите не е за софиянци, а за определени групи хора - едните "политици" (в кавички са, зашотот такива реално няма, а само лапачи) и които, ще се съгласите с мен, не са само софиянци и другата група - "бг хайлайф" - клиентелата от б#клуци, които напълниха София.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11А знаеш ли, кой е Чочоолу, и какво е направил едно време с един такъв квартал, като Факултета? Все още българите сме повече.
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, Киро ЯпонецО ли решава съдбата на културен паметник в центъра на столицата?Някои наистина много скачат върху тънкото клонче, до което са се добрали по някаква случайност. И не осъзнават колко е тънко то вдействителност.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли кой е Киро -Японеца ? Знаете ли колко хиляди е кв Факултето ?
6
1
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Калина до 6И Вие не ме разбирайте погрешно.Цяла държава работи за комфорта на един град.Даже и като там отиват децата ни, за да работят това, което софиянци не искат. На север, само на 50-тина километра от София е като след война. Държавата нехае. От време на време, понаправи нещо за Южна България, или магистралки, за да могат по-бързо и лесно да стигате до Гърция или морето, а Северна България-тя не е важна, а и е далече от Турция...
5
0
 
28
 
! Отговори
Калина до 6 преди 6 години
И така е, но и не съвсем. В момента "софиянци" в София почти няма. Придошлите се бутат с нокти и зъби да останат в София.Така че, това са вашите деца!Не ме разбирайте погрешно - нямам упрек. В провинцията работа няма, Просто не нападайте "софиянци".
4
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре паркинг от който има смисъл от колкото някаква съборетина за която никой нр се грижи и няма смисъл от нея
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това не е нормално, но като за Българя е нормално и ежедневно.
2
2
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Те за 27-28 години расипаха държава, вие-за една къща сте тръгнали да съжалявате.Софиянци, недейте да ревете сега. Вие си ги избирате тези, сами. Ние от провинцията ви трябваме само като електорат, или когато на някой профсъюз или политик му трябват автобуси с протестиращи, защото знае, че на Софиянци си им е добре,не им пука и си траят.
1
2
 
56
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Когато за министър на културата имаш един див кърджалийски селянин, това е резултатът...