"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Прощавай Бачо Кольо. Във всеки град в България е така- прав си. Няма друга страна в която да можеш да караш кола дето е взета от автоморга. И на Виенчани им се вози в коли и не че нямат по 500 евра да си вземат бангия ами не им разрешават. Скъпо им е да ги държат в града.
25
1
 
9
 
! Отговори
Провинционалиста преди 6 години
Много хора гледам реват за платено паркиране,за да намалеели автомобилите. Колко предлагат да е? Колкото на тях им отърва? 200-300лв ок ли е? Но не забравяйте че има и други дето ще платят и 2000 на месец. И тогава ще останат само те.
24
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
София е града в Европа в който е най-евтино на имаш кола - за това имат всички. Тук можеш да регистрираш барутник дето никъде в ЕС няма да мине преглед. Всички коли на снимката са по-евтини от площта на която са паркирани.
23
9
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
За решаването на проблема трябва нова транспортна концепция на София - ограничаване на колите - трябва да е скъпо да имаш кола и парите от това да се инвестират в силен градски транспорт. Главния архитект на Хамбург няма личен автомобил - из града с градски транспорт - при нужда за друго пътуване си наема.
22
8
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Колата паркирана на тротоар или в зелена площ "щото няма къде" е индикатор за липсата на ред и законност в България. Докато паркираме така - управия няма да има. От мен да го запомните.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в същност проблема започва още по-далеч. Всички държавни учреждения - в софия; медиите - в софия; фирмите - и те биват поощрявани да отварят представителства в софия и т.н. и т.н. всичко там скупчено. Е? Какво трябва да очакваме, естествено всички, дето остават в БГ там ще се тъпчат, щото по родните им места просто нищо не е останало. Какво да правят ако си останат там?
20
3
 
21
 
! Отговори
Не всичко е пари! преди 6 години
Хора.....престанете да се САМОЗАБЛУЖДАВАТЕ, че в София се живее добре......да, заплатите са по-високи, но разходите също....като теглиш чертата в края на месеца струва ли си живота ви и този на ДЕЦАТА ВИ да минава в задръстване, прах, навалица и нерви?????
19
7
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
В София никога вече няма да стигат местата за ЗАКОННО паркиране на коли. Така е във всички по-големи градове по света. Изхода е във въвеждане на платено паркиране в Целия град и засилване на градския транспорт. Местата за паркиране повече няма да станат - колите трябва да намалеят.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не, безм отвъд околовръстното, стойте си в града, софиянци вече се изнасяме
17
1
 
13
 
! Отговори
5552 преди 6 години
До 19Да, бих го направил и с няколко съседи сме го правили. Става въпрос за Красно село, където е същата работа. От 10 години има според устройствения план предвиден подземен паркинг, но още е само на хартия (карта), щяха да разширят улицата, не са го направили... на всичкото отгоре е дупка до дупка!И преди няколко години бяха 20-30 лева, вече искат 50, и затова скочихме, защото това е втори път за месец. Защото всеки месец от кола по 50 лева, някой се нагушва здраво!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се натъпчат много хора и коли на едно място, така става.
15
5
 
7
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Защо пък подземни в NYC са много етажни паркинги и надземни , такса за паркове място 600$ ако таратайката ти е junk car я хвърляш на *** , ако е супер скъпа като в Сингапур си я качваш до апартамента.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко ви пука ве. Нали сте столичани. Струва си, щом почти никой не си е дигнал шапката и да иде на село
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък в Люлин го нямаме този проблем
12
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Ама за всичко трябва ВРЕМЕ. Вместо да ходиш на работа ще се мъкнеш по съдилища за 20-30 лв. Ти би ли го направил ?
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да ви се стори смешно, обаче Младост си е добре организиран. Освен че има доста училища, д. градини, поликлиники и т.н , на всеки ъгъл има хипермаркет, така че спокойно да си пазаруваш дори всеки ден, вместо да товариш колата с провизии за седмицата. Също и градският транспорт е алтернатива- може да стигнеш до почти всички точки на София, че и извън нея. За сравнение в съседен Дианабад с трите автобуса на кръст кола е много по- необходима.
10
7
 
14
 
! Отговори
az преди 6 години
До Анонимен 9Работата на общината е да въвежда ред, а не да осигурява паркинги на "нормални цени". Нейната работа е да налага и събира глоби, и евала че го прави. Работата и е да отреди терени за паркинги в ПУП - явно такива терени има според статията. Паркинги се строят от инвеститори, когато имат интерес - и когато нормалните цени станат поне 250-300лв / месец, такива ще се появят.
9
3
 
21
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
ЗАЩО НИЩО НЕ ПРАВИТЕ СРЕЩУ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАРУШИТЕЛИ ПРИ ПАРКИРАНЕТО - ТЕЗИ С НЕЛЕГАЛНИТЕ БЕТОННИ КЛЕТКИ ЗА ПАРКИРАНЕ, КОИТО ЗАЕМАТ ОГРОМНО И ЗАГРОЗЯВАЩО ПРОСТРАНСТВО ОКОЛО БЛОКОВЕТЕ В СОФИЯ. ИЛИ ТЕ СА НА ОБЩИНАРИТЕ.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиша жалби до общината да изхвърлят поне старите трошки. Някои си сложили и каравани. И никакъв отговор 6 месеца.
7
5
 
7
 
! Отговори
5552 преди 6 години
Нека си лепят фишове, но общините не са КАТ! Обжалвайте пред КАТ, снимайте района, да се види кой не си върши работата и оспорвайте докрай.На общините не им излизат сметките и искат да цицат от данъкоплатците глоби и да не правят нищо. И няма как да им излизат сметките, след като крадат! С духане на листа и косене през ден не столица не се управлява!!!