Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото

Ще има мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк
28 май 2017 15:46,
191
Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото
Снимка: Булфото, архив

"Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Сагата с паметника се точи вече няколко години.

Преди година и половина Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, припомня "Монитор".

Самият Старчев заяви, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда. Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с проф. Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет. Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа.

Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България”. Фигурите от монумента на Старчев пък ще бъдат отнесени за съхранение в Музея на история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул "Дондуков", Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя. Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул "България", във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени. От "Московска 33” предлагат още на всички автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
veso преди 7 години
АПЛАУЗИ ! тАМ Е БИЛ ПАМЕТНИКЪТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОИНИТЕ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ - Т.Н. ЖЕЛЕЗНИ "ШОПСКИ" ПОЛКОВЕ. НИ МЪРТВИТЕ СА ПОСЕГНАЛИ КОМУНИСТИТЕ.
138
4
 
6
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Тия тряпки могат само да махат! Ако гледаме по мавзолея и това не могат като хората!
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ''паметник'' много добре описва България. Напълно оглозгана и разпродадена на наши и ваши за жълти стотинки. И сега са останали някакви остатъци който и те ще бъдат разграбени. Каква тъжна съдба има България и ние нейните граждани. :(
136
3
 
12
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
А паметника на червената пияна пасмина кога ще го демонтират?
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметникът на Рейгън бронзов ли е? Братята ромеи що не го проверят.
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ИЗДИГНЕ МОНУМЕНТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СОФИЯНЦИ ПРИ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ.
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е!
132
6
 
12
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Най-накрая!Следващия е паметника на съветските окупатори!
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакви стърчащи железа. Така изглежда паметника отстрани.
130
1
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 7 години
Супер тези грозни раждясали желяза нямат място в центъра на София !
129
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 7 години
То пък един избор... Ако не го махнете лятото, есента той сам ще падне.
128
1
 
1
 
! Отговори
до 143 Доктор Сър Пи преди 7 години
Много са утвивъш и къту нищу ша настинеш.....
127
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма държава България, няма нужда и от паметник!
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маде ин Булгари Що мноо си хубав паметника на Рейгън аз се чудя даже пост мортем защо не му дадат и Аскер .Нашите поробители трябва да се тачат и учат еври дей
125
8
 
15
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Трябва да махнат и паметника на престъпника Рейгън. Само загрозява града!
124
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има паметник на съветския Окупатор в Бургас алкошенката загрозява целия център трябва да се събори също
123
18
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 7 години
Да живеят САЩ и Украйна, долу русия, путин и евразийския съюз!!!
122
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметника на съветската армия също трябва да се махне и на негово място да се издигнали паметник на СВ.св. Кирил и Методи
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравичко
120
1
 
19
 
! Отговори
,, преди 7 години
Грозен бил паметникът. Старчев толкова си може.