Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото

Ще има мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк
28 май 2017 15:46,
191
Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото
Снимка: Булфото, архив

"Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Сагата с паметника се точи вече няколко години.

Преди година и половина Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, припомня "Монитор".

Самият Старчев заяви, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда. Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с проф. Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет. Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа.

Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България”. Фигурите от монумента на Старчев пък ще бъдат отнесени за съхранение в Музея на история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул "Дондуков", Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя. Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул "България", във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени. От "Московска 33” предлагат още на всички автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
МОЖЕ ДА ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК НА АМЕРИКАНСКИТЕ СОЛДАТИ РАЗСТРЕЛВАЩИ РЕЖИМА НА КАДАФИ - МЪЧИТЕЛ НА БЪЛГАРИ.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА КОМУНИСТИЧЕСКИ ТОТАЛИАРЕН РЕЖИМ.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ИМА УЛИЦА ,КОЯТО СЕ КАЗВА ГРАФ ИГНАТИЕВ ?!ЗАРАДИ НЕГО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ,КОИТО НЕ СА ПРИЕМАЛИ ВЛИЯНИЕТО НА РУСКАТА ЦЪРКВА СА БИЛИ ПРАЩАНИ НА ЗАТОЧЕНИЕ В ДИАРБЕКИР ! ВСИЧКИ ЗНАЯТ КОЛКО ТЯСНА Е БИЛА ВРЪЗКАТА НА ИГНАТИЕВ С ВИСОКИТЕ ПОРТИ Има такава улица с име граф Игнатиев защото управниците ни са полезни ***.и !
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ пречеше това да се случи досега ?Нека позная - нафталинови, червени партийни книжки свързващи този паметник с времената когато все-още помнeха смисъла на думата ерекция ...
15
6
 
6
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Щото е паметник на комунизма за това ще го махат.
14
6
 
2
 
! Отговори
Историк преди 6 години
По разтурянето нямаме равни.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, паметника на савецката армия Кога ?
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гурбетчийката и циничка е една и съща амеба
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разумът победи кича....Сега ако асфалтират Цар Борис направо ще повярвам ,че краят на прехода е близо....
10
5
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
МОНУМЕНТА "1300 години България БЕШЕ РЕАЛНО ЕДИН ПАМЕТНИК НЕ НА 1300 ГОДИШНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА А САМО НА ПЕРИОДА В КОЙТО Е ИМАЛО КОМУНИСТИ, ЕДИН ДОСТА КРАТЪК ПЕРИОД, ОСОБЕНО СЕ ПОДЧЕРТАВАШЕ ТАЗИ ЧАСТ ОТ ПЕРИОДА КОГАТО КОМУНИСТИТЕ СА БИЛИ ТЕРОРИСТИ В БЪЛГАРИЯ.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО! НАЙ-НАКРАЯ.
8
12
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
ZAKRVAITE DARJAVATA NAPRAVO, TO PAK EDNA DARJAVA.......
7
2
 
4
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 6 години
Да се чете "неонови".
6
5
 
17
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 6 години
Една добра новина. Само се надявам новият паметник да не е в стил "модернистичен-пост-мутренски-тъпизъм" със светещи очи и необови лампи...
5
14
 
8
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Падналият изтребител беше гаден паметник. Паметник на десетките съветски изтребители, с които загинаха десетки български летци. Без бой, просто калпава съветска техника, като всичко останало. ***, да знаете : ЛЪЖА Е ВСИЧКО ЗА СЪВЕТСКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА, тя просто е ***! Просто рашъните ползват фалшиви новини,че уж имат някакви оръжия. Всичко е лъжа! Вярвайте , тъпани,по-умен съм от вас!
4
14
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ИМА УЛИЦА ,КОЯТО СЕ КАЗВА ГРАФ ИГНАТИЕВ ?!ЗАРАДИ НЕГО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ,КОИТО НЕ СА ПРИЕМАЛИ ВЛИЯНИЕТО НА РУСКАТА ЦЪРКВА СА БИЛИ ПРАЩАНИ НА ЗАТОЧЕНИЕ В ДИАРБЕКИР ! ВСИЧКИ ЗНАЯТ КОЛКО ТЯСНА Е БИЛА ВРЪЗКАТА НА ИГНАТИЕВ С ВИСОКИТЕ ПОРТИ !
3
22
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Фандъкова , я по-добре сложете мемориал на хамериканските летци избили 2500 софиянеца на негово място. По ще ви отива!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник е гавра с памета на загиналите от Първи и Шести пехотен полк... А проф. Старчев явно е мега нагъл тип...
1
28
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ПАМЕТНИКЪТ НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ АКО БЕШЕ НА РУСКИТЕ "БРАТУШКИ" !НО ПОНЕЖЕ Е ПАМЕТНИК - 1300 Г. БЪЛГАРИЯ , ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ !