Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото

Ще има мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк
28 май 2017 15:46,
191
Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото
Снимка: Булфото, архив

"Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Сагата с паметника се точи вече няколко години.

Преди година и половина Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, припомня "Монитор".

Самият Старчев заяви, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда. Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с проф. Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет. Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа.

Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България”. Фигурите от монумента на Старчев пък ще бъдат отнесени за съхранение в Музея на история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул "Дондуков", Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя. Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул "България", във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени. От "Московска 33” предлагат още на всички автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименЗАЩОТО НЕ ПРЕДСТАВЯЩЕ 1300 ГОДИНИ ИСТОРИЯ А САМО ИСТОРИЯТА НА БРП И БКП И ТО САМО ТЕРОРИСТИЧНАТА ИМ ДЕЙНОСТ.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ, ДА ВЗЕМАТ ДА ИЗДИГНАТ ЕДИН ВЕЛИЧЕСТВЕН ПАМЕТНИК НА ПЪРВИЯ ПАРТИЕН И ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник ми припомни следният виц:В музея по съвременно изкуство един от посетителите бил толкова развълнуван от видяното, че повърнал. Никой от персонала непосмял да го изчисти през следващите два дни. Те просто не знаели какво точно е това...
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НО ПРЕД НДК ТОВА БЕШЕ ЕДНА ЛЪЖА.-------------------Защо да е лъжа. Сигурно годините не са 1300 или ти си глуповат?
35
1
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименВЕДНАГА ЩЕ ТИ ПОСОЧА ТРЕТО НАЙ-ПОДХОДЯЩО МЯСТО - НА ПОЗИТАНО 20
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа, Странджа, така ще си останеш с мераците.Най-много да ти тръгнат камъните в жлъчката от яд и скърцане съос зъби.
33
0
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
МЕМОРИАЛА В ШУМЕН "СЪЗДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА" НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО РУШИ ЗАЩОТО Е СТРАХОТЕН. МОЖЕ БИ ТОВА Е НАЙ-КРАСИВИЯ МЕМОРИАЛ В БЪЛГАРИЯ. НО ПРЕД НДК ТОВА БЕШЕ ЕДНА ЛЪЖА.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ ДА, АМА НЕ Е ПАМЕТНИК. ВПРОЧЕМ ИДЕЯТА НЕ Е ЛОША. ГЕРБ ДА ТЕГЛИ ЕДИН ЗАЕМ ОТ САЩ ДА РАЗРУШИ ВСИЧКО ПОСТОЕНО ПО ВРЕМЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА И ДА ИЗГРАДИ НАНОВО НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕ ТОГАВА ДА МАХНАТ И НДК, нали и той е от социализма.Да карат наред,а?
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНА ТОВА МЯСТО ДА НАПРАВЯТ МЕМОРИАЛА КОЙТО Е БИЛ ПРЕДИ КОМУНИЗМА. НА ДРУГО МЯСО ДА НАПРАВЯТ МЕМОРИАЛ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА. МОЖЕ ДО ПАМЕНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ. А СЪЩО ПАМЕТНИК НА УБИТИТЕ ОТ КОМУНИСТИ ЯСТРЕБИНЧЕТА.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя с авторските права да си го носи у дома. Това е обществено място.
28
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До до 25МНОГО НЕЩА НЕ ЗНАЕТЕ ДРУГАРИ. ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ НЕ БЕШЕ ТЕРОРИЗЪМ, НО ПАМЕТНИКЪТ В СОФИЯ РЕАЛНО ОТРАЗЯВАШЕ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ПРОЯВИ НА БРП ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, ЗАРАДИ КОИТО СЕ НАЛАГА ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИЯТА, ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТИ. ПРОЧЕТЕТЕ ЗАКОНА И САМИ ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ.
27
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 6 години
Пак някой ще се нагуши с яко кинти.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ТОВА МЯСТО ДА НАПРАВЯТ МЕМОРИАЛ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ЗВЕРСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВКИ СОФИЯНЦИ.ДА СЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ТЕЗИ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ НЕВИННИ ГРАЖДАНИ ИЗБИТИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ УБИЙЦИ.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да има паметник не на американски летци бомбардиращи София, а на американски летци бомбардиращи комунисти.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виж ако изместят паметника на българският ГЕРОЙ Рейгън от Южен парк на това пред НДК ще се покажем предани на САЩ ! Вече и без това сме им к у ч ки за двадесет и седем години......... За огризки и остатъци плюем на всичко родно.Претопиха българчетата остана само лош материал, боли ама истина ,излезе прав Сикаджията от Банкя.
23
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Другаре, виете ли от мъка че махат грозотията на нацсоциализма?
22
3
 
8
 
! Отговори
ВИЦ преди 6 години
Запознанство на бал:- Приятно ми е Граф Игнатиев.- На мен също Площад Славейков.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от ВашингтонМАХАМЕ КОМУНИЗМА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ НИ НАПОМНЯ ЗА КОМУНИЗМА! ВСИЧКИ КОМУНИСТИ В ЛИБИЯ ПРИ КАДАФИ
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПАМЕТНИК НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ Е ОБИДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО