Все повече българи – еко! Изхвърлят боклука разделно

В Бургас са най-дисциплинирани, а клошарите – ядосани
30 май 2017 14:45, Надежда Бочева
22
Все повече българи – еко! Изхвърлят боклука разделно
Снимка: архив Булфото

Увеличават се отпадъците, които домакинства и фирми в България хвърлят в цветните контейнери. През 2016 г. компаниите за разделно събиране са отчели 187 хил. тона събрани опаковки, което е с над 3% повече от количествата през 2015 година, съобщи пред журналисти Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак".

В България рециклиращата индустрия е силно развита, отчете той.

По думите му от българските градове най-дисциплинирани по отношение на разделното събиране са гражданите на Бургас. В София положението не е особено добро, но манталитетът се променя и младите хора мислят повече за природата. В столицата обаче проблемът с изземането на боклука от цветните кофи от клошари е най-сериозен.

"Екопак" е предала за рециклиране над 100 хил. т отпадъци през 2016 г., съобщи още Тодор Бургуджиев. При определената в закона цел 60 на сто рециклирани опаковки компанията е постигнала 64,19%.

Компанията е с пазарен дял 42,4%. Конкурентите от "ЕкоКолект" имат 14,1% пазарен дял, "БулЕкоПак" - 13,1%, и "ЕкоБулПак" - 30,4%. През 2017 г. е регистрирана пета организация за разделно събиране – "Екопартнерс".

Компаниите-членове на "Екопак" са увеличили с 6,1% дела на опаковките за многократна употреба – например стъклени бутилки за бира и бидони за минерална вода.

С 3 на сто повече са пуснатите на пазара опаковки, което е в синхрон с ръста на икономиката. За последните пет години производителите намаляват все повече теглото им – например бутилките за минерална вода са два пъти по-леки, каза Тодор Бургуджиев.

Той допълни, че компанията работи с 64 общини, но до края на 2017 г. те ще са с 22 повече.

Дружеството планира да пусне нова инсталация за преработка на пластмаса и хартия край София, като инвестицията е 1,1 млн. лева. Към инсталацията за преработка на стъкло в Равно поле има интерес от Македония и Сърбия, каза още шефът на "Екопак".

Компанията инвестира в подмяна на цветните контейнери тип "ракла" с тип "иглу", но продължават проблемите с чупенето и паленето на кофите. Това се случва и заради новата практика в Русе, Хасково и Видин част от контейнерите да се заключват, което ядосва клошарите. През 2016 г. са запалени 967 контейнера, като най-много наведнъж – 28, са изгорели в Пловдив след футболен мач.

От "Екопак" съобщиха още, че са започнали да работят за разделно събиране с ресторанти в столичните квартали "Студентски град" и "Младост", а инициативата ще се разшири към Варна и Бургас.

Компанията информира, че е предоставила индивидуални контейнери на 100 домакинства в Свиленград, с което е постигнала 97% чистота на отпадъка. Според представените днес данни организацията е доставила 50 на сто от суровините за рециклиращата индустрия в страната.

Още подобни новини четете в Investor.bg


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Понякога хвърлям разделно, но много често се случва контейнерите да са препълнение и да прилагам иновативни идеи, за да натъпча и своя *** вътре. Извозват ги от дъжд на вятър...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 15 преди 1 година
Къде го чукаш, къде се пука?! Пиша, че трябва да се работи за въвеждане на финансови и икономически мерки за стимулиране на хората да предават пластмасови и метални опаковки, подобни на пфанда в Германия както ти написа. Унгарците го направиха. Става въпрос да не печелят наготово тарикати като вълка и другите, занимаващи се с боклука в Бг, на гърба на народа, а не че съм против разделното сметосъбиране. Иначе на пелети може ли да се отоплявам, ще одобриш ли?
19
0
 
1
 
! Отговори
Nico преди 1 година
До Анонимен 15

Така е, шматка съм и все още живея в село Узунджово, а Европа съм виждал само на снимка, а ти недей да си изхвърляш разделно боклуците и си отрежи катализатора на колата, а зимата се отоплявай на кюмур и да го духат всички които ти казват, че това не е правилно.
Бъди здрав!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 15 преди 1 година
Nico щом казваш, че само в Германия давали, си ясен колко си излизал извън Бг. Те вълка и компания само такива шарани като тебе чакат, да си купят нови бмвта.
17
0
 
3
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
Разделно ги събирах,но вече не!Минават по няколко пъти на ден еджипшани с каруци и обръщат целия кош за да извадят ПВЦ-то.Коня си ходи по голяма и малка нужди и на никого не му пука от градската управа.Малките еджипшани се возят на каруците и не ходят в училище,независимо от закона за задължително образование.Кой да ги изгони от бокуците и кой да следи дали се образоват?Скапана държава.
16
0
 
0
 
! Отговори
Nico преди 1 година
До Анонимен

По 5 лева да ти дават бе ***, 25 цента дават само в Германия, в другите страни Pfand няма, и все пак хората си изхвърлят разделно боклука, но Ганьо иска пара, мизерници сте и мизерници ще си останете
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европееца nico пише в днес.бг. Като много си европеец кажи как е в западна Европа. Точно както пишат хората, 25 евро цента дават за бутилка 1.5 литра минерална вода, за кенчетата също! Голям европеец стана, тарикат извънградски.
14
1
 
3
 
! Отговори
Nico преди 1 година
Гледайки коментарите, не смятам, че някога тази мизерна държавица ще достигне европейско ниво след като по-голямият процент "хора" в нея са ударили дъното... Да му дадеш на Ганьо пари и тогава ще хвърлял разделно за да не лапали фирмите... мизерници и дребни душици сте и мизерници ще бъдете винаги! 100% си заслужавате кочината в която живеете!
13
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Ние не сме бяла държава. Има цели градове и села които са тъмни :)

Те пък едни контейнери, чистя събота излизам с торба картон и в тоя отвор не мога я наврЪ щото дупката като на някой мислител задните части отворен.

Колко реклами има от години се въртят за машини при които се връщат кенчетата от напитки, децата ходят и ги събират за да вземат жетонче за нова напитка.

Ама при нас някой е взел договор, платили са му да ги извозва, а той ги и продава.
12
1
 
1
 
! Отговори
еко преди 1 година
зимата ще видите колко са еко като почнат да си изхвърлят пепелта от въглищата .
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,ама не!А да си върна направо боклука разделно в завода и после да им занеса само паричките на крака не искат ли?Белите държави са го измислили-връщаш амбалажа в магазина на автомата и ако искаш ти връщат парите на касата,а ако искаш натискаш едно копче и парите отиват дарение за Червения кръст!!!Не могат да ме накарат да хвърлям *** разделно,освен ако не го приемат със закон или наредба!А и тогава ще си карам по старому,докато не ме глобят!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо в разделното събиране на ***, обаче едни определени фирми яко печелят, че ние им вършим работата. Хем плащаме да ни съберат боклика, хем си го разделяме и накрая най-сладката работа остава за тях.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отпадъците струват пари. По-добре да ги давам на клошарите, а не на богаташите фирми клошари, които взеха стотинките на клошарите.
8
2
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Като потребители ние имаме право на стойността на опаковката , при положение че някой я взима тази стойност той да плаща такса смет , а не да ни крадат така нагло. И по-добре клошарите да ги събират и предават боклуците отколкото 2-3 фирми на наши хора, щото иначе кой знае с какво ще почнат да се занимават клошарите - грабежи ?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате да видите какво е СМРАД от рибният ресторант на басейн". Спартак" Те нямат никакъв контейнер за отпадъците и хвърлят отсреща в обикновенните кофи-риби,глави,кости,зеленчук Пълни чували.Кофите са на общ. Лозенец,а басейна се води,,Триадица"От инспектората минаха три пъти уж да ги задължат но явно срещу някой и друг лев рушвет и ефект никакъв.,,Керванът си върви,махалата смърди,инспектората се,, гуши",а нас никой не ни е.ава.А кметчето Дреков и неговите хора са,,пей сърце" И това е години...
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни залъгвайте , на светлинни години сме от Европата , само като видиш че контеинерчетата са 3 пъти по малки , защото фирмата в бг гледа да не се набутва много , и да не говорим ч този за опаковките се пълни за една вечер защото хората не си правят труда да смачкат 10 литровата туба от вода и с 5-6 се препълва .
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно така е б бургас кофите зейнали като усти на чудовища гларусите разнасят налонови торби котките наврени в казаните.Воня и мизерия.Стари дивани строителни отпадъци ма купчини как да не сме еко
4
0
 
6
 
! Отговори
джако преди 1 година
разделно означава: депутатите при пластмасата, магистратите при хартията, и министрите при метала
3
3
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 1 година
А защо се ослушвате за западната практика "шишета срещу пари"Истината е ,че искате да ЛАПАТЕ!!!Никой не рови из това разделно сметосъбиране.Ако се плаща и сирийците няма да правят *** защото преди да влезеш в голямата верига си върнеш бутилките от минерална, ще дадат кинта,Ама те не искат да дават.Искат хем без пари да им подаряваш ,че и такса смет да плащаш.Като искат да им ДАВАМ,да махнат такса смет.До тогава всичко в ГЮМА.Може и около него за кеф!!Но да се научат да ДАВАТ, не да ВЗИМАТ!!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еми логично...като минеш първата фаза и се научиш да пишкаш в гърнето вместо в гащитчките е нормално да се продвижиш с още една стъпка и да почнеш да хвърляш болклука разделно. бражо бълагри !