За паметника пред НДК: Разруха или политика го пращат в историята?

Според архитекти монументът е безопасен, а премахването му е "малоумие"
21 юни 2017 09:05,
50

До дни ще започне демонтирането на паметника "1300 години България" в парка пред НДК. Това обявиха в края на май от Столична община.

Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани.

Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

"София не стана европейска столица на културата. Хората отвън осъзнаха, че столицата ни се развива по друг начин. Около площад "България" (пред НДК) се появяват толкова много сгради, че не остана място за някои политици да си построят небостъргач. А този паметник е на удобното за това място. Зад деконструкцията стои политическо малоумие“.

Около това мнение се обединиха архитект Димитър Димитров от "Граждани за София" и архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Не само не трябва да се разрушава, а дори да се доразвие, да стане "Дървото на живота на България". Стига се до такива проблеми, защото общинския съвет няма поглед за културното развитие на града", каза Димитров.

Според Делчев слуховете за опасността от падащи предмети за хората от рушещия се паметник са кухи, а състоянието на монумента е целенасочено занемарено.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент занемарявайки го нарочно", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
33
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
До е аси олигоВойнишките паметници не са ли символ на държавата? Защо ги захвърлиха в прашен склад и обрекоха на забвение.
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да го боднат на Бузлуджа в сегашния му вид, като ярък символ на чукундурщината.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва за "седемпръстнияпетохуй" ли обсъждаме?
3
1
 
30
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Редно е да бъдат възстановени паметниците на загиналите войници през първата световна война, които незаслужено бяха забутани в трета глуха. Това е националната памет.
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това си беше едно грозно нещо,дори и когато го откриха. нищо не ми говори....ама нали не съм архитект.
1
6
 
10
 
! Отговори
И двете преди 6 години
И двете. Разрухата е в следствие на политиката. Това е. Всичко тук е така. Бяло или Черно. Няма сиво....