Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат

Надценените имоти се задържат и по година на пазара
Обновена: 28 юни 2017 16:17 | 28 юни 2017 15:30, Миглена Иванова
78
Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат
Снимка: архив, Bulphoto

Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенция за недвижими имоти. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

"При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%", коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. "Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите", казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки.

Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

"През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това", казва Павлов.

Над 100 хил. евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 хил. и 100 хил. евро.Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 хил. евро е 40%, а на тези между 70 хил. и 100 хил. евро – 37%.

Павлов подчертава, че жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите, въпреки ръста на цените от предходните две години, заради спада на лихвите по ипотеките и увеличението на доходите в столицата.

"Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо", коментира Георги Павлов, като все пак препоръчва делът на вноската по кредита от месечния доход да не надвишава 30-40%.

Очакванията са общата картина на пазара да се запази сходна с настоящата поне в краткосрочен план заради стабилността на цените и очаквания скорошен спад на лихвите по кредитите.

Прогнозата на Адрес до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
7ееу преди 6 години
Хубава статия
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 17 години си продадох жилището в провинцията и си купих по-молко в София, поради това, че си намерих добра работа. От тогава положението с пазара на труда в София се спикяса. Сега имам обратната нагласа. Търся си добра работа в провинцията с нагласата да се преместя.
30
2
 
29
 
! Отговори
Мда.... преди 6 години
София, та София.....Абе хора, държавата се топи!Територията на Бг се обезлюдява!Селцата почти изчезнаха, ред е на малките градчета!До 20-тина години налелението ни ще бъде концентрирано в няколко по-големи града "държави", в каквато днес се е превърнала София!!Като в древна Гърция с градовете Полиси.Младите емигрират, старците на доизживяване!Ала, "Свято място - пусто не остава".Ще дойдат други - най-вероятно Турция!
29
0
 
30
 
! Отговори
Краси преди 6 години
Цената на един имот е такава, каквато двете страни договорят!
28
0
 
37
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
В дългосрочен план можеш ли да си планираш приходите ,нямаш никаква гаранция, че след 5 или 10г ще можеш да си плащаш вноската. А след 20г? Докато не го изплатиш на 100% си е на банката хипотетично.
27
1
 
16
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Рамбо я кажи колко пари на час работа е в Мелбърн че тука са още с китайските заплати и руските калкулатори .
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен: За 10-12 год съм съгалсен, но останалото не е баш тъй.
25
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Имот, който не може да се изплати за 10-12г от наеми е неизгодна сделка. И се купува кеш или на кредит, ако имаш поне половината от парите, другото е заробване
24
1
 
25
 
! Отговори
Рамбо преди 6 години
В Мелбърн Австралия има супер апартаменти в небостъргачи за 1 500 австралийски долара на квадрат. 1 австралийск долар-1,30 лв. Вие си правете изводите!
23
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лозенец пари да ми дават няма да отида да живея..от алчност разсипаха хубавия квартал,само мутри и селяни да си помпат самочувствието..
22
1
 
18
 
! Отговори
Св до 23 преди 6 години
И к'во викаш, даваш едни ? 80 бона, и почваш да събираш кеш :). Ми добре е, само че ако ти потрябват парите, че ситуации много, от отрицателната капиталова печалба ще те заболи, след 10-ната години загубени в нерви с "примерни" наематели. Аз имам опит само с един магазин, който съм дал под наем и проблемите не са малко, но си представям приходящите в какъв интелектуален диапазон са. А т.нар. дипломати, които плащат 1-2 хил ? наем, искат лукс, който не знам колко хазяи могат да им осигурят...
21
2
 
19
 
! Отговори
WtF преди 6 години
50 60 години за гарсониера в Хонг Конг , Токио и Сеул е така , обаче там и заплатите са кошмар за родните мутри работодатели и трите града са за милионери не за селски мутри и мутреси.
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да е надценен, когато се продаде носи повече доходност, отколкото парите да са в банка. Ако нямаш конкретен проект за влагане на средствата, тухлите са достатъчно добра и няма смисъл да се бърза.
19
2
 
31
 
! Отговори
Св преди 6 години
Купуваш апартамент и почваш да се ядосваш - ненормални съседи, новонастанено гето, наводнения, проблеми със сградата ... Сменяш работата си в другия край на страната и почваш да се чудиш как да стигнеш. Детето ти - гений - иде в друг град, а ти закотвен за тухлите не можеш да мръднеш ... Бил съм собственик и под наем едновременно, сега съм само собственик, но пак ще се изнасям под наем, където ми е спокойно и удобно, докато се появят отново горепосочените обстоятелства, горепосочените проблеми.
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много от случаите продаващите идеално си знаят, че са завишили цената и никой няма да я плати, но в природата на българина е да се пазари, така че високата цена е, за да има накъде да се сваля. Така и купувача и продавача са доволни, а имотът се е продал на реалната си цена.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате еврозона но там са под наем.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50-60 години за да спестиш за гарсониера.
15
1
 
44
 
! Отговори
:) преди 6 години
За да има банки, трябва да има ипотеки, за да има ипотеки трябва да се спазва едно циклично движение на цените на имотите. И тук не говорим само за апартаменти, но и за офиси, произв. помещения, складове... Първоначално цената се вдига в продължение на 10-20 години, след това идва "криза", цените падат рязко надолу, стоят така 2-4 години и после пак започва повишение за 10-20 години. Нарича се "отупване на чувалите" и е перфектен начин плебеите да се държат в подчинение и финансова зависимост.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомоВ северозапада цените са в левове, но там не е същата държава ...В левове числото е по-голямо и това ги радва ...
13
1
 
18
 
! Отговори
+ преди 6 години
За Мария Габриел това е без значение, тя общината (ние) плаща всичко.